Niemand twijfelt aan dat motivatie een van de belangrijkste factoren is in Sport. Maar welke hersenfuncties zijn hier nu voor verantwoordelijk?
In de Sport zijn er tal van voorbeelden te noemen van mensen die misschien niet het meest getalenteerd waren maar goed wisten te presteren door motivatie en inzet. Een soortgelijk verhaal kwam ik vorige week tegen in het AD: Ondanks zijn vmbo-advies op de basisschool, mag Adam Nassiri zich sinds vorige week meester in de rechten noemen. Met zijn verhaal hoopt hij andere jongeren te inspireren en te motiveren. ,,Ik moest harder werken dan de rest om het te halen, maar dat heeft me nooit tegengehouden.". Dit verhaal heeft mij nieuwsgierig gemaakt welke breinfuncties er nu precies werden geactiveerd in het hoofd van Adam. Deze vraag is kortgeleden beantwoord in de volgende studie: "Glutamine-to-glutamate ratio in the nucleus accumbens predicts effort-based motivated performance in humans".
De titel van deze studie heeft mij behoorlijk doen fronsen, aangezien het vol met neuropsychologische vakjargon staat. Normaal zal ik toch even verder zoeken naar een begrijpelijke studie. Maar goed, deze blog gaat over motivatie dus is het schrijven van dit artikel is direct een leuk experiment. Een soortgelijke onderzoek hebben Professor Carmen Sandi en Dokter Gedi Luksys uitgevoerd aan de Universiteit van Edinburgh. Hierin werd vooral gekeken naar de rol van de 'Nuclues Accumbens' en motivatie. Benieuwd waar deze hersenfuncties zich begeeft? Bekijk dan even de video:
Deze breinfunctie blijkt een belangrijke speler te zijn in functies als afkeer, beloning, bekrachtiging en motivatie. Om het laatst genoemde beter te bestuderen hebben de wetenschappers een test ontworpen om de activatie te meten in deze breingebieden. Het gaat om de EPFL test, anders genoemd de"monetaire stimuleringskrachttaak". Het idee is dat inspanningen gemeten worden doormiddel van een knijptest. Deelnemers moesten zo hard mogelijk knijpen. Daarbij kregen ze ook een beloning voor inspanning. Kortom, hoe harder je knijpt, hoe hoger de beloning. Geen duidelijk beeld hiervan? Dit moesten de proefpersonen doen:
Voor deze studie zijn 43 mannen getest. Daarnaast werd er specifiek gekeken wat er nu daadwerkelijk gebeurde in de hersenen. Elke proefpersoon werd gevraagd om zo hard mogelijk in de sensor te knijpen. Ook werd de inspanning gekoppeld aan een bepaald bedrag. Dus knijp zo hard mogelijk voor 0.2, 0.5 of 1 Zwitserse frank. Het idee van het experiment was dat de verschillende bedragen de deelnemers ertoe zouden aanzetten te beslissen of ze energie zouden investeren en de taak beter zouden uitvoeren bij elke proef. Tegelijkertijd werd er middels een hersenscan gekeken wat er gebeurde in de 'Nuclues Accumbens'. Uit de analyse bleek dat de sleutel tot prestatie - en bij uitbreiding motivatie (Meer geld) – specifieke neurotransmitters (Stoffen die het mogelijk maken dat neuronen met elkaar kunnen communiceren) geactiveerd werden. De aanwezigheid van deze stoffen zorgt ervoor dat mensen meer motivatie hebben voor een specifieke taak. Misschien wel belangrijkste bevinding is dat een competitie element voor meer motivatie zorgt, ook zonder dat de specifieke neurotransmitters al aanwezig zijn.
"De bevindingen bieden nieuwe inzichten op het gebied van motivatie-neurowetenschappen", zegt Carmen Sandi in scitechdaily. "Ze laten zien dat specifieke neurotransmitters (glutamine en glutamaat) kan helpen bij het voorspellen van motivatie. Deze bevindingen kunnen helpen om therapeutische strategieën te ontwikkelen, waaronder voedingsinterventies, door ons te richten op specifieke voedingsstoffen".
Zoals je waarschijnlijk al uit het verhaal hebt kunnen opmaken is het een technische wetenschappelijk onderzoek naar motivatie. Dan is de terechte vervolgvraag wat heb ik hier nu aan als trainer / coach? De wetenschappers geven wederom aan dat een competitie element tot meer motivatie zorgt. Deze bevinding kan nogmaals aangeven dat oefeningen met een punten of scores tot meer motivatie kan leiden. Carmen Sandi en haar collega's kwamen ook tot de conclusie dat specifieke stoffen motivatie verhogend kunnen werken. Dit is dan ook een voorzet om te kijken of deze stoffen ook uit voeding gehaald kan worden. We kennen natuurlijk de druivensuikers voor meer energie, wie weet hebben we over 10 jaar wel 'wondermiddeltje' voor motivatie. Gelukkig zijn er ook vele video's gemaakt die motiverend werken. Als afsluiter wil ik jullie deze met jullie delen:
https://www.ad.nl/werk/adam-kreeg-vmbo-advies-nu-wacht-een-baan-als-advocaat-ik-wil-jongeren-zoals-ik-inspireren~a1ab44cd/
"Glutamine-to-glutamate ratio in the nucleus accumbens predicts effort-based motivated performance in humans" by Alina Strasser, Gediminas Luksys, Lijing Xin, Mathias Pessiglione, Rolf Gruetter and Carmen Sandi, 20 July 2020, Neuropsychopharmacology.
DOI: 10.1038/s41386-020-0760-6
By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/