4 minutes reading time (782 words)

Lees hier alles over het Brein van een E-Sporter!

117

E-Sports is misschien wel de meest opkomende sport. Wereldwijd kijken er al ruim 205 miljoen mensen naar E-Sports. Maar wat is nu het effect van deze video spelletjes op het menselijk brein?

De cognitieve onderzoekster Daphne Bavelier heeft een studie gedaan naar het effect van gamen op het brein. Ze begint haar onderzoek dat de gemiddelde leeftijd van een gamer 33 jaar is. Hé? Maar het zijn toch de kinderen die het meeste gamen? Ja, het klopt dat 90% van de kinderen video spelletjes speelt, echter het zijn juist de ouders die snel achter de PlayStation kruipen zodra de kinderen in bed liggen. De verwachting is ook dat juist oudere volwassenen meer gaan gamen. Het begint voor veel mensen zelfs een sport te worden. E-Sports begint dan ook steeds populairder te worden. Wereldwijd zijn er al ruim 13 miljoen E-sporters die in competitie verband of in toernooien spelen. Daarnaast zijn er al 145 miljoen E-sports fans. Dit is bijna net zoveel als American Football dat 151 miljoen fans wereldwijd heeft.

Maar wat is nu het effect op ons brein? Bavelier heeft samen met haar collega's hier onderzoek naar gedaan. Als eerste wordt er vaak de stelling opgeworpen dat 'Gamen' slecht zal zijn voor onze ogen. Haar conclusie is juist dat het beter wordt na verloop van tijd, zoals je hieronder kunt zien:

Met deze conclusie geeft ze juist aan dat er speciale games ontwikkeld kunnen worden om het zicht te verbeteren. Een mythe die vaak geopperd word is dat games kunnen leiden tot verminderde focus of concentratie problemen. Onderzoek laat juist het tegenovergestelde zien, zo scoren gamers beter op de Stroop Test in vergelijking met de onderzoeksgroep. Daarnaast kunnen video gamers meer objecten volgen in de wijde omgeving. Op de fMRI (De afkorting fMRI staat voor functional MRI, functional Magnetic Resconance Imaging en is een speciale MRI-techniek die wordt gebruikt in het moderne hersenonderzoek waarbij de activiteit van de hersenen door middel van een computer zichtbaar wordt gemaakt in een driedimensionaal beeld) zijn verschillen gevonden tussen Gamers en Niet-Gamers. De hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor aandacht en concentratie werken efficiënter bij gamers in vergelijking bij niet-gamers. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat Multitasking niet bestaat, je kunt hooguit schakelen tussen taken, dat heet task-switching. Toch verlies je daar sowieso tijd mee. Onze hersenen kunnen namelijk niet direct verder als je teruggaat van het een naar het ander. Gamers zijn beter is task-switching in vergelijking met niet-gamers.

Even weer terug naar de 'sport', de universiteit van Iran heeft onderzoek gedaan naar het effect van FIFA spelen op de hersenen.

32 mannelijke studenten (gemiddeld 20 jaar), die studeren aan de universiteit, hebben zich vrijwillig aangemeld als proefpersoon. Deze proefpersonen werden opgedeeld in tweetallen om vervolgens een knock out toernooi te spelen. Om de effecten goed zichtbaar te maken werden de FIFA spelers voorafgaand, tijdens en na het toernooi getest op verschillende onderdelen. Als eerste werd er doormiddel van de PASAT test het cognitieve vermogen in beeld gebracht. Vervolgens hebben de onderzoekers speeksel afgenomen en vragenlijsten laten invullen. Tijdens het spelen van FIFA werden de studenten gefilmd en de hersenactiviteit gemeten (EEG).

De resultaten zijn wisselend, zo blijkt het stresshormoon cortisol significant verminderd in het speeksel. De PASAT test laat zien dat proefpersonen niet 'slimmer' zijn geworden maar wel significant sneller reageren na een potje FIFA. Ook kan de aandacht langer vastgehouden worden, alleen is dit niet significant aangetoond. Verder is op de EEG te zien dat hersengolven actiever worden tijdens het spelen van FIFA.

Dat video games wel degelijk positieve effecten heeft blijkt dus uit verschillende studies. Echter er is natuurlijk ook een keerzijde van de medaille. Deze week werd namelijk bekend dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gamerverslaving erkent. "Vaak zijn de problemen met familie, vrienden, werk en school doorslaggevend", zegt Margot Peeters, verslavingsdeskundige van de Universiteit Utrecht tegen de NOS. "Gameverslaafde jongeren verliezen interesse in hun omgeving, ze krijgen problemen in de sociale contacten met vrienden en familie.".

Het spelen van video games kan dus positieve effecten hebben op het brein. Dit bevestigen ook verschillende onderzoeken naar spelletjes die gericht zijn op het verbeteren van het brein. Dit zijn niet de dagelijks video games die de meerderheid van onze maatschappij speelt. Alleen wordt je nu van gamen ook een betere sporter? "De term 'Playstation-generatie' is wat dat betreft wel een rake", zegt Jonk tegen Ajax life. "Hoe ik ben opgegroeid, alle dagen voetballen op straat, dat zie je nu nauwelijks meer. Hierdoor verliezen spelers duizenden trainingsuren, dus eigenlijk techniektraining en vorming van de motoriek.". Dat E-sports al bijna niet meer weg te denken is uit de huidige maatschappij is inmiddels wel duidelijk geworden. Benieuwd hoe het leeft? Bekijk hieronder maar eens de aftermovie van een finale in een vol stadion (Echt verbazingwekkend).. 

Fotobron: Youtube

De 10 wijze lessen van Train Ugly
Successen behalen in de sport? Lees hier alles ove...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/