3 minutes reading time (603 words)

Lees hier alles over Sportbrein en Excelsior.

112

De meeste volgers van Sportbrein hebben al enkele filmpjes van Excelsior voorbij zien komen. Lees hier meer over wat Sportbrein precies doet bij deze eredivisie ploeg…

Vorige jaar oktober kwam Sportbrein in het bezit van een set SMARTGOALS, de doeltjes met Led Lichtjes erop. In het afgelopen jaar ben ik drukdoende geweest met oefenstof ontwikkelen en heb bij vele clubs demo's gegeven. Elke week ontdek ik weer nieuwe mogelijkheden om met SMARTGOALS te trainen. Wat ik probeer te doen is allereerst de literatuur te bestuderen over welke breinfuncties belangrijk zijn bij sporters. Vervolgens probeer ik oefenstof te bedenke die gericht is op het ontwikkelen van de sportspecifieke breinfuncties. Uiteraard zijn hiervoor geen wetenschappelijke bewijzen, maar ik probeer wel zo dicht mogelijk bij bestaande studies te blijven. Neem bijvoorbeeld de brein functie 'Motorinhibitie'. Het is de uitdaging om spelers de gemaakte keuzes of impulsen te laten tegenhouden of uitstellen. Een belangrijke test waarop ik mijn oefeningen heb gebaseerd is de Strooptest. Lees even de volgende woorden: Rood, Blauw, Oranje. Niet zo moeilijk lijkt me? Maar zeg eens de kleuren waarin de volgende woorden zijn gedrukt: Groen, Geel, Paars. Waarschijnlijk ging dit een stuk lastiger? Deze test is ontwikkeld om tegenstrijdige reacties op te roepen. Op deze manier gaat het echt om het onderdrukken van dat automatisme. De principes van deze test kun je vervolgens ook weer overnemen op het veld.

In het voorjaar bracht ik m'n E-book uit met de titel: 'Winnen door het Sportbrein' uit. Dit plaatste ik ook op Twitter. Niet veel later kreeg ik een melding van Adrie Poldervaart, de nieuwe trainer van Excelsior. Vervolgens hebben we contact gehad en heb ik mijn verhaal gedaan over de kansen van SMARTGOALS in het voetbal. Hoofdtrainer Adrie Poldervaart is groot voorstander van nieuwe innovaties en differentieel leren. Zo zegt hij het volgende erover tegen de voetbaltrainer: "Er zijn drie variabelen: het individu, de activiteit en de omgeving. Telkens als je een van deze drie variabelen verandert, beïnvloedt dat het leren van een speler en wordt op termijn de uitvoering daar beter van. De speler moet hetzelfde principe immers in een andere situatie toepassen. Dat werkt veel beter dan iemand telkens dezelfde oefening op exact dezelfde wijze te laten uitvoeren. Situaties zijn namelijk nooit identiek. Daarbij komt dat het lichaam zó snel moet beslissen en handelen, dat dit door het brein vaak niet meer aangestuurd kan worden. Je moet het dus als het ware automatiseren. Het lichaam zal moeten wennen aan die altijd weer veranderende omstandigheden en dus in verschillende situaties toch de goede keuzes moeten kunnen maken. Dat kun je trainen. En daarmee leer je de activiteit beter uitvoeren."

Wil je meer horen over de visie van Adrie Poldervaart dan raad ik je aan om de podcast van 'FC Afkicken' te luisteren. Hierin legt Poldervaart duidelijk uit hoe hij werkt en waarom hij differentieel leren gebuikt..

In overleg met Adrie Poldervaart heeft Sportbrein oefenstof ontwikkeld voor specifieke linietrainingen. De doelstelling is het verbeteren van het individuele brein (Motorinhibitie, Cognitieve flexibiliteit, selectieve, focus en verdeelde aandacht) en onderlinge samenwerking. Spelers worden maximaal uitgedaagd met SMARTGOALS. Daarnaast wordt het ontwikkelen van handelingen met bal onder bepaalde voetbalweerstanden (ruimte, tijd, tegenstander) meegenomen.

Deze doelstelling heb ik vervolgens vertaald naar een van de volgend oefenvormen:

 Bekijk hier ook de video van oefenvorm:

 Dit is een van de vele vormen die we gebruikt hebben. Op deze manier denkt Sportbrein mee met de trainers, sportclub, sportbonden en andere organisaties die prestaties willen verbeteren. Iedere Sport(er) is namelijk uniek en vraagt om een gerichte benadering, later hier meer over..

Of wil je voor jouw team ook gericht (brein) trainen? Neem gerust contact op over de mogelijkheden.

Lees hier hoeveel informatie een sporter oppikt ti...
Lees hier alles over breinfuncties en verschillend...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/