3 minutes reading time (666 words)

Lees hier welke hersendelen betrokken zijn bij een Penalty

219

Onderzoekers van de Universiteit Twente hebben een techniek gebruikt die bekend staat als Functional Near Infrared Spectroscopy (fNIRS) om de hersenactiviteit rechtstreeks op het veld te meten.

Hersenactiviteiten of cognitie meten blijft altijd een geweldige uitdaging. Middels Neuropsychologische testen als een WISC of WAIS is het goed mogelijk om enige inzicht in het brein te krijgen. Soortgelijke testen zijn er ook gemaakt voor specifieke sporten, neem bijvoorbeeld Neurolympics. Dan zijn er ook technieken waarbij er daadwerkelijk in het brein 'gekeken' kan worden. Een goed voorbeeld is de fMRI, dat veel te vinden is in ziekenhuizen of onderzoekcentra. Het grote nadeel is dat dit ver af staat van de praktijk, aangezien dit grote machines zijn. Er zijn echter anno 2021 portable EEG devices die hersengolven van sporters in de praktijk kunnen meten. Een goed voorbeeld is de hiervan is de Emotiv Insights. Hierbij is er een nieuwe techniek ontwikkeld om de hersenen in de praktijk aan het werk te zien, namelijk de functional near infrared spectroscopy:

Onderzoekers aan de Twentse Univeristeit hebben deze techniek ook toegepast in de praktijk.Het onderzoeksteam, waaronder Max WJ Slutter, Nattapong Thammasan, PhD, en Mannes Poel, PhD, van de Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica van de Universiteit Twente, beweren dat hun studie de eerste is die de neurowetenschap onder realistische omstandigheden buiten een laboratorium. Ze geloven dat het gebruik van fNIRS-technologie spelers kan helpen om beter te presteren onder druk door te laten zien hoe hun hersenen zich gedragen op bepaalde momenten. Dit hebben ze ook willen aantonen in een studie die geplubliceerd is Frontiers in Computer Science: Exploring the Brain Activity Related to Missing Penalty Kicks: An fNIRS Study.

Voor deze studie selecteerden de onderzoekers 22 vrijwilligers om penalty's te nemen. Ze hebben de hersenactiviteit van elke deelnemer gemeten terwijl ze de aanloop aan het nemen waren, met behulp van fNIRS, een techniek waarbij een headset wordt gedragen door de deelnemer. De vrijwilligers probeerden penalty's te scoren onder omstandigheden met toenemende druk: eerst met een open doel, ten tweede tegen een 'vriendelijke keeper' (zonder afleidingen), en in een laatste derde ronde, in een 'hogedruksituatie' waarin de keeper hen probeerde af te leiden en er stond een prijs op het spel. Zowel ervaren als onervaren voetballers werden gerekruteerd en de hersenactivatie werd vergeleken tussen groepen. Na elke ronde vulden de deelnemers de Sport Anxiety Scale (SAS) vragenlijst in om het niveau van angst/druk te bepalen dat ze tijdens die ronde hadden gevoeld.

De wetenschappers ontdekte dat spelers die onder druk konden presteren, taakrelevante hersengebieden activeerden. Een verhoogde activering van de motorische cortex was bijvoorbeeld gerelateerd aan presteren onder druk. Dat lijkt ook logisch, volgens de onderzoekers, want beweging is een van de belangrijkste elementen bij het nemen van een penalty.Voor spelers die de neiging hadden meer angst te ervaren en penalty's te missen, was een ander deel van de hersenen actiever: de prefrontale cortex (PFC). Dit hersengebied is betrokken bij het denkproces, wat suggereert dat dergelijke spelers eventueel nadachten over de gevolgen van het missen van het schot, wat hun prestaties verminderden. Daarnaast vonden de onderzoekers dat ervaren spelers een hogere activering van de linker temporale cortex vertoonden als ze angstig waren. Deze linker temporale cortex gerelateerd is aan zelfinstructie en zelfreflectie. Deze verhoging duidt erop dat ervaren spelers de situatie 'overdenken' en dat het automatisme niet meer vanzelfsprekend is.

Een verhoogde rechter PFC-activering, in vergelijking met linker PFC-activering, kon men linken met angstige spelers, ongeacht het niveau van expertise, merkten ze op. "Ook heeft de motorische cortex de neiging om een lagere activering te hebben als hij angstig is, ongeacht de ervaringsgroep."

In een interview met Brabants Dagblad waarschuwthoofdonderzoeker Max Slutter direct. „We zien dat er bepaalde delen in de hersenen worden geactiveerd die een rol spelen bij het al dan niet succesvol nemen van een strafschop, maar het blijft wel mensenwerk. Het nabootsen van de druk die topvoetballers ervaren, is niet na te bootsen".

Bronnen:

Slutter, Max (2020) Exploring the brain activity related to missing penalty kicks: an fNIRS study.

https://www.tubantia.nl/enschede/br-onderzoek-toont-aan-vooral-niet-nadenken-dat-is-het-geheim-achter-een-goede-penalty-br-br~ad8d66fc/

Dit is de wetenschap achter Agility
Uniek Nieuw (E)-Sports project.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/