2 minutes reading time (494 words)

Max Verstappen

45

Max Verstappen, welke Nederlander kent hem niet? De 18-jarige F1 coureur is misschien wel de populairste topsporter op dit moment. Maar hoe zit het nu precies met zijn cognitie? In verschillende artikelen koppel ik de theorie met de praktijk. 

Max begon als 17-jarige in de formule 1, als jongste coureur ooit. Maar wat zegt leeftijd nu eigenlijk? In het voetbal zie je elk seizoen spelers doorbreken op deze leeftijd toch? Als we vanuit cognitief perspectief dit benaderen, dan kan leeftijd wel degelijk iets uitmaken. Professor Jelle Jolles zegt hierover het volgende in de Volkskrant:

"Een 17-jarige is volgens hem impulsiever dan een 25-jarige. Jolles: 'Die impulsiviteit kan voordelen hebben in termen van een iets riskantere strategie hanteren die tot winst leidt, maar zo'n strategie kan ook leiden tot ongelukken.' Om risico's goed te kunnen afwegen, is ervaring nodig. Of Verstappen wel of niet die ervaring heeft, kan Jolles niet beoordelen. ''Sommige 17-jarigen hebben wel een grotendeels gerijpt brein omdat hun omgeving ze in staat heeft gesteld waardevolle ervaringen en kennis op te doen en daarmee hun talenten te ontwikkelen".

Het 'verbreinen' gaat door tot en met de 25e levensjaar, dit betekent dat Max nog een aantal jaren te gaan heeft voordat zijn brein compleet volgroeid is. Dit kán dus het effect hebben dat hij impulsiever reageert. Zou deze actie het gevolg zijn van zijn impulsiviteit?: 

Dit is de Race in Hongarije waar Max Verstappen voorkomt dat Kimi Räikkönen hem kan inhalen. Dit wordt Max niet in dank afgenomen. En de strijd zal volgens NOS Journalist Louis Dekker alleen maar erger worden:

"Ze weten nu van elkaar hoe ze aanvallen en verdedigen. Räikkönen is getergd en zal er alles aan doen hem ditmaal voorbij te gaan. De kans bestaat dat ze samen van het circuit knallen: de vraag is niet of Max een keer van de baan vliegt, maar wanneer. En als hij eraf gaat, is er een grote kans dat Räikkönen mee vliegt."

Dit kan een resultaat zijn van de jonge leeftijd en dat zijn brein nog niet volledig volgroeid is. Hierdoor maakt hij impulsieve acties die, volgens Louis Dekker, zal leiden dat hij een keer van het circuit wordt geknald. Maar misschien is zijn executieve systeem zo getraind dat hij alles bewust doet. Het executieve systeem is verantwoordelijk voor onze keuzes is het dagelijks leven. Ook in sport specifieke situaties wordt dit systeem veelvuldig gebruikt. Zo kunnen de acties van Max verstappen dan ook mogelijk verklaard worden door een duidelijk strategie die hij hanteert.

Hij kan namelijk duidelijk uitleggen waarom hij de verdedigende acties maakt als die bij Kimi Räikkönen:

Klik hier voor de video en uitleg

Zijn deze acties dus het resultaat van zijn 'jonge' of 'geniale' brein? Als je het mij vraagt is het een combinatie. Zijn jonge brein stelt hem instaat om impulsieve acties te ondernemen, terwijl zijn executieve systeem hem helpt een strategie te formuleren tijdens racen. Dit maakt dat hij een uitzonderlijk talent is in de Formule 1. Later meer over Max verstappen en zijn brein. 

Straatvoetbal een Cognitief spel
Axon Sports

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/