2 minutes reading time (493 words)

Microsoft Hololens

27

Virtual reality is een nieuw fenomeen dat langzaam zijn intrede doet in de maatschappij. Zo kan je jezelf door middel van de Oculust Rift in verschillende situaties plaatsen. Voor de sporter betekent dit dat executieve functies getraind kunnen worden in sportspecifieke situaties. Nu gaat Microsoft met de HoloLens nog een stapje verder…. 

Het trainen van executieve functies voor sporters gebeurt veelal op de computer. Er worden speciale games ontwikkeld om bijvoorbeeld de oog-hand coördinatie te verbeteren. Daarnaast zijn er ook real life spelletjes ontwikkeld om spelers nog beter te laten presteren. De transfer naar de praktijk is het allerbelangrijkste in mijn optiek. Het motto van de KNVB is: "voetballen leer je door te voetballen' hiermee refereert de KNVB aan dat je pas goed leert voetballen door het te doen. Dus vooral voetballen en nog eens voetballen. Met Virtual Reality kan je jezelf verplaatsen in elke situatie die maar denkbaar is. Op deze manier worden sportspecifieke games ontwikkeld waarbij je real life in sport specifieke situaties kunt komen.

De Oculus Rift is een bril waarbij jezelf in een virtuele wereld kunt bevinden. Maar nu komt Microsoft met de Hololens.. 

 Het verschil met de Oculus Rift is dat je 'normaal' om je heen kunt kijken, je ziet dus geen virtuele wereld. Wat deze bril doet is dat je hologrammen ziet. In het filmpje zie je een persoon die een game speelt doormiddel van hologrammen. Hierdoor lijkt het net of de 'monstertjes' echt voor je staan. Je kunt het vergelijken met een 3D film waarbij het net lijkt dat je iets recht voor je ziet. Of denk aan de Pokémon figuurtjes die je overal kunt vangen met Pokémon Go.

Het nadeel van de Oculus Rift is dat je een complete virtuele wereld moet creëren voor sporters. Met de HoloLens hoef je 'alleen' hologrammen te creëren. Hierdoor kun je in 3D het executieve systeem in sportspecifieke situaties trainen. Je kunt bijvoorbeeld voetballers op een leeg veld laten lopen met de Hololens. Middels Hologrammen kun je virtueel medespelers en tegenstanders creëren. Vervolgens moeten ze het executieve systeem gebruiken om bijvoorbeeld de beste pass optie te zoeken. Of herkennen waar de vrije ruimte zich bevindt.

Dit is slechts een voorbeeld zoals het bij het voetbal kan worden ingezet, maar zo kun je in elke sport hologrammen gaan inzetten om het executieve systeem gericht te trainen in sportspecifieke situaties. Het zal nog wel even duren voordat we de eerste sporters met een Hololens op de velden zien. Maar de eerste stappen in de sportspector zijn al gezet, niet voor sporters maar voor toeschouwers. Microsoft probeert met de hololens toeschouwers nog dichter bij de wedstrijd te betrekken. Bekijk maar eens het onderstaande filmpje;

Hoe gaaf is het als je in de kamer zit en plotseling staat er speler naast je televisie, wel een hologram maar toch. Al ben ik wel benieuwd hoeveel mensen met hololens voor de TV willen gaan zitten. Later meer over de hololens en het trainen van het executieve systeem.. 

Cognitieve coaches: Julian Nagelsmann
Cogmed

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/