3 minutes reading time (574 words)

Mis geen Penalty of Vrije trap meer door deze ‘Brein’ Techniek..

127

Penalty's of vrijetrappen kunnen het verschil maken tussen winst of verlies. Het fixeren op het mikpunt voor de actie is van cruciaal belang. Dit fenomeen wordt in de trainingsleer en wetenschap ook wel de Quiet Eye genoemd..

Er zijn vele sporten waar mikken erg belangrijk is, neem bijvoorbeeld golven, darten of snooker. Enkele jaren geleden is er onderzoek gedaan naar de Quiet Eye oftwel het stille oog door Professor Joan Vickers van de Unviersiteit van Calgary. Bij de Quiet eye gaat het om de fixatie of kijkgedrag dat gebeurt voordat de beweging wordt ingezet. Neem bijvoorbeeld een vrije worp in het basketbal. Wanneer ervaren basketballers zich voorbereiden op het schot, pauzeren en fixeren ze hun ogen stabiel op het doelwit voordat ze de beweging uitvoeren. Dit pauze moment, oftewel de fixatie waarbij hun blik stabiel blijft, wordt ook wel de Quiet Eye genoemd.

Maar waar is dit op gebaseerd? Eigenlijk op een heel simpel principe dat het brein meer verwerkingstijd heeft om de bewegingen te 'programmeren'. Door iets meer tijd te nemen om het doel te bekijken wordt er onbewust meer informatie opgenomen over het doelwit en wat er nodig is om het te raken. Neem bijvoorbeeld golfers,waarbij de Queit Eye veelvuldig wordt toegepast. Tijdens het putten (De bal op korte afstand in het gaatje proberen te krijgen) zal een golfer veelvuldig zich fixeren op het gaatje en de achterkant van de bal (Afwisselend voor ongeveer 2 seconden). Vervolgens maakt de golfer de beweging maar blijft wel naar het balletje kijken zonder direct te kijken of de put succesvol is. Bekijk het onderstaande filmpje dat dit kort uitlegt:

Het klinkt allemaal erg simpel en onderzoek toont ook aan dat het zo simpel kan zijn. Vickers kwam namelijk tot deze conclusie dat sporters op een hoger niveau efficiënter en stabieler kijkgedrag gebruiken in vergelijking met sporters op lager niveau. Verdere studies toonden aan dat langere fixatie (Quiet Eye) een van de kernmerken is van topsporters. Vervolgens hebben de onderzoekers van de Universiteit van Exeter een Quiet Eye trainingstechniek ontwikkeld. Uit de eerste studies in zowel putting als basketbal is gebleken dat de Quiet Eye training van zowel beginnende als topsporters prestaties naar een hoger niveau kunnen worden gebracht ( Vine, Moore, & Wilson, 2011 ; Vine & Wilson, 2010 , 2011). De Quiet Eye wordt ook wel als impliciete leermethode omschreven. Aangezien sporters alleen de instructie meekrijgen om zich op het doel en de bal te fixeren. Er worden verder geen aanwijzingen gegeven over hoe de beweging uitgevoerd moet worden.

Even een praktijk voorbeeld in het voetbal. Bekijk eerst even het onderstaande filmpje.. 

Zoals je hebt kunnen zien kun je door middel van Quiet Eye training je penalty skills verbeteren. Het gaat dus om het fixeren op waar je heen wilt trappen, vervolgens je aandacht verplaatsen naar de bal om uiteindelijke de beweging te maken en te scoren. De Quiet Eye methode is erg laagdrempelig en kan door iedereen worden gebruikt. Volgens onderzoek kan deze implicite leermethode grote uitwerkingen hebbenop de beweging en zodoende ook het resultaat van de beweging. Zo kan in het voetbal, bij vrije trappen en penalty's, deze methode toegepast worden. Echter in miksporten heb je geen tegenstander en heb je de tijd om de beweging uit te voeren. In hockey, voetbal of basketbal is het spel erg dynamisch en heb je minder tijd van fixeren. Toch is deze methode ook toe te passen in dynamische situaties, hoe? Hier later meer over….  

Relational Frame Theory (RFT)
Dynamische Trainen? Bekijk hier de nieuwste traini...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/