3 minutes reading time (547 words)

Motor skills verbeteren met Myoelectric Computer Interface

233

Nieuwe motorische vaardigheden kunnen worden verbeterd door een techniek genaamd Myo-electric Computer Interface, lees hier alles over deze techniek.

Trainers, clubs of sportorganisaties zijn altijd op zoek naar het Ei van Columbus. Hiervoor kijkt men altijd met veel interesse naar de wetenschap. In deze tak van sport worden elk jaar weer geweldige ontdekkingen gedaan. Kortgeleden publiceerden onderzoekers aan de Northwestern University een artikel over Myo-electric Computer Interface. Je zult je ongetwijfeld afvragen wat dit precies is? Om een duidelijk beeld te krijgen is het even raadzaam om deze korte TED Talk te kijken:  

Zoals je al kort hebt kunnen zien is Myoelectric Computer Interface het activeren van de spieren middels kleine stroompjes. Onder normale omstandigheden is de Motorische Cortex verantwoordelijk voor de aansturing van de spieren. Via de zenuwbanen worden kleine elektrische impulsen naar de spieren gestuurd. Doormiddel van speciale sensoren kan de computer deze stroompjes meten. In het filmpje is ook te zien dat het ook mogelijk is om spieren kunstmatig te activeren. Door op de juiste plaats elektrische signalen naar de zenuwbanen te sturen kun je spieren 'aanzetten'. In het filmpje is dit natuurlijk met een knipoog gedaan, echter de Larry Y Cheng en zijn collega's hebben deze methode gebruikt om spieren te trainen. Het idee is dat nieuwe bewegingen aanleren sneller kan door extra stimulatie tijdens de slaap.

De onderzoekers vergeleken hoe goed deelnemers een uitdagende motorische taak uitvoerden met en zonder de extra verwerking tijdens de slaap. De deelnemers speelden een computerspel met behulp van een myo-elektrische computerinterface, waarmee ze een cursor konden verplaatsen door specifieke armspieren te activeren. Elke opdracht om de cursor in een bepaalde richting te bewegen ging gepaard met een uniek geluid; na het oefenen speelden de deelnemers het spel geblinddoekt en bewogen de cursor alleen op basis van het geluidssignaal. Na het voltooien van een testronde deden de deelnemers een dutje van 90 minuten. De onderzoekers speelden de helft van de geluidssignalen tijdens het dutje af en activeerden de spieren die bij elk signaal te horen was.

Na het dutje voerden de deelnemers de bewegingen die tijdens de slaap waren uitgelokt beter uit dan de andere groep die geen beweging kregen uitgelokt: het kostte minder tijd om de cursor te verplaatsen, de cursor legde een meer directe route af en er werden minder overtollige spieren geactiveerd. Deze resultaten laten zien dat prestaties van nieuwe motorische vaardigheden kunnen verbeteren door herinneringen tijdens de slaap te reactiveren.

Maar wat is nu de praktische relevantie van dit onderzoek? Deze benadering kan namelijk een manier zijn om de revalidatie voor een beroerte of andere neurologische aandoeningen te verbeteren. Zoals vele van dit soort onderzoeken is het vooral gedaan vanuit medische oogpunt. Binnen sport kan deze techniek bijvoorbeeld ingezet bij revalidatie na specifieke blessures. Ik zie het nog niet snel gebeuren dat we deze technieken zullen inzetten om bijvoorbeeld balvaardigheid te verbeteren. Wie weet waar we over 10 jaar staan, maar voor nu is dit toekomstmuziek. Zoals de onderzoekswereld dat altijd zelf mooi zegt: deze studie geeft weer voldoende aanleiding voor vervolg onderzoek.. 

Bronnen:

FotoBron: TED / Youtube

Memory Reactivation During Sleep Improves Execution of a Challenging Motor Skill Larry Y. Cheng, Tiffanie Che, Goran Tomic, Marc W. Slutzky, Ken A. Paller Journal of Neuroscience 18 October 2021, JN-RM-0265-21; DOI: 10.1523/JNEUROSCI.0265-21.2021

De Geur van Kampioenen!
Lees hier of Teambuilding echt werkt..

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/