3 minutes reading time (506 words)

MVV

30

 Mijn interesse in Cognitie en Sport is begonnen tijdens mijn afstudeerstage aan de Universiteit van Maastricht. Vestberg (2012) concludeert dat profvoetballers over betere executieve functies beschikken dan voetballers die op een lager niveau uitkomen. We wilden onderzoeken of we profvoetballers ook beter kunnen laten presteren door executieve functies te trainen...

MVV deel 1 is het begin van een reeks artikelen over mijn afstudeer & onderzoeksproject bij MVV 1. In dit eerste verhaal zal ik beginnen hoe ik nu bij MVV en het Cogmed Project betrokken ben geraakt.

Het is inmiddels drie jaar geleden dat ik begon met de Minor Sport Performance Enhancement. Talentontwikkeling en Talentherkenning zijn de belangrijkste thema's in deze minor. We kregen kennis over sportfysiologie en sportpsychologie. Het vak dat mij het meest boeide was het vak Talent. Hier kregen we uitleg op welke wijze besluitvorming tijdens het sporten plaats vindt. Voor het eerst hoorde ik over executieve functies en het werkgeheugen, al werd het nog niet op deze manier gebracht.

In dezelfde periode kwam mijn moeder, Marianne Kleinhesselink (Zelf-Ver-Standig), in contact met de werkgeheugentrainer Cogmed. Marianne is Orthopedagoog met een eigen praktijk waar ze kinderen behandelt met o.a leer- en concentratieproblemen. In haar praktijk kwam ze steeds meer kinderen tegen die problemen ondervonden bij: 'niet luisteren naar wat iemand zegt', 'na 2 keer de instructies alweer vergeten', 'let niet op', 'zit veel te dromen' en 'het gaat het ene oor in en het andere oor uit'. Ze kwam erachter dat deze problemen veel voorkomen bij kinderen, jongeren en volwassenen met een zwak werkgeheugen. Om deze kinderen gericht te kunnen helpen heeft ze vervolgens de opleiding tot Cogmed coach gevolgd.

Tijdens haar opleiding kreeg ze te horen dat werkgeheugen ook een grote invloed heeft op sporters. Dit vertelde ze me, met als tip: "Lees het artikel van Vestberg (2012)". Dit heb ik vervolgens gedaan en al lezend werd ik alsmaar nieuwsgieriger. Aan het einde van het artikel dacht ik: "Wat zal er nu gebeuren als we profvoetballers een werkgeheugentraining gaan geven?" Gaan ze dan ook beter presteren? Via Dr. Wytze van der Zwaag kwam ik in contact met Dr. Dymphie in de Braek en Professor Rudolf Ponds van de Universiteit van Maastricht (Afdeling Psychologie).

Vervolgens heb ik een gesprek gehad op de Universiteit van Maastricht en het werd al snel duidelijk dat ze de profvoetballers van MVV de Cogmed Werkgheugen Training wilden geven. Wat bleek, de sportpraktijk van mijn studie en de theorie op de Universiteit bleek een prima combinatie! Want, tijdens de Minor heb ik namelijk kennisgemaakt met de LSPT-test. Dit is een voetbalveldtest die bedoeld is om pass techniek en besluitvorming van voetballers in kaart te brengen. Een betere veldtest was er in mijn beleving niet om besluitvorming (Cognitie) te meten. Dit heb ik vervolgens ook aangegeven. Zo blij als een kind was ik toen ik hoorde dat ik mocht meewerken aan het onderzoek bij het eerste elftal van MVV.

Dit project paste ook perfect in het afstudeertraject. Mijn afstudeeropdracht (Onderzoeksvraag) werd: 'Meer inzicht krijgen in de verbetering van prestaties op de veldoefening door middel van Cognitieve Training'. 

Test je werkgeheugen

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/