3 minutes reading time (504 words)

Neurotracker

22

 Inmiddels heb ik al over verschillende cognitieve trainingsprogramma's wat geschreven, sommige echt specifiek voor sporters en sommige wat minder. Neurotracker is een cognitieve trainingsprogramma die vooral bedoeld is voor de visuele verwerkingsmogelijkheden van het brein...

Neurotracker is ontwikkeld in Canada door Professor en Neurofysioloog Jocelyn Fabert. Het systeem meet en traint de verwerkingsmogelijkheden in de hersenen. Zo hebben sporters die op een hoog niveau spelen te maken met veel informatie tegelijkertijd (tegenstander, medespelers, druk van de wedstrijd, enz) die ze moeten verwerken. Sporters die met Neurotracker trainen ervaren dat het spel 'langzamer' wordt in het heetst van de strijd. Hierdoor zijn ze in staat betere beslissingen te nemen, aldus de Neurotracker website.

In bovenstaande video zie je een voorbeeld hoe Neurotracker werkt. Je ziet een kandidaat achter een Tv-scherm met een bril. Omdat Neurotracker gebruik maakt van 3D moet een deelnemer een 3D-bril op hebben. Je ziet allemaal gele bolletjes op het Tv-scherm, twee van deze lichten op. Vervolgens moet de deelnemer de twee opgelichte bolletjes in de gaten gaan houden. Maar hij moet zich focussen op het groene puntje dat zich midden op het scherm begeeft. Vervolgens gaan de bolletjes door elkaar bewegen voor enkele seconden. Zodra ze gestopt zijn moet de deelnemer de twee bolletjes aanklikken die vooraf opgelicht waren. Doen ze dit goed? Dan gaat de bolletjes nog sneller door elkaar bewegen. Elke sessie duurt 6 minuten en het programma is adaptief waardoor de hersenen maximaal uitgedaagd worden. Daarbij kunnen deze oefeningen ook gecombineerd worden met sport specifieke oefeningen: 

 Zoals je ziet kan Neurotracker ook ingezet worden naast sport specifieke oefeningen. In de video zag je bijvoorbeeld een ijshockeyer. Gedurende de Neurotracker oefeningen moest hij standaard bewegingen uitvoeren met zijn hockeystick. In de video wordt er gesproken over Dual Task oefeningen. In sport specifieke situaties heeft men het dan al snel over basistechnieken zoals het dribbelen bij het voetbal of bij hockey. Deze basistechnieken worden ook wel motorische taken genoemd. Naast motorische taken heb je ook cognitieve taken, dit zijn onder andere: 'informatie verwerking', 'ruimtelijke inzicht' en 'beslissingssnelheid'. Bij Dual Task gaat het erom dat deze taken tegelijk uitgevoerd worden. Dus bijvoorbeeld de bal hooghouden (=motorische taak) en de tafel van 8 opnoemen (=cognitieve taak). Je gebruikt dus de motorische taak en de cognitieve taak tegelijkertijd. Bij Neurotracker moet je dus concentreren op de bolletjes (cognitieve taak) en een basistechniek uitvoeren. Trainen met Dual Task heeft behoorlijk wat voordelen (Klik hier voor meer informatie over Dual Task).

Neurotracker wordt niet alleen gebruikt voor topsporters maar ook militairen en piloten kunnen hun focus, reactiesnelheid, concentratievermogen en bewustzijn verbeteren. Daarbij wordt deze training ook ingezet om onder andere posttraumatische stress, de gevolgen van AD(H)D en dyslexie te verminderen. Nu heb ik zelf nog nooit met deze cognitieve trainer gewerkt, maar als ik de website en ervaringen lees moet deze trainer erg geschikt zijn voor sporters. Een ander bijkomstig voordeel is dat er al veel onderzoek gedaan is naar Neurotracker. Welke onderzoeken er gedaan zijn met de uitkomsten zal ik later in een blog gaan behandelen.

‘Goed gedaan’ zijn de lelijkste woorden die een co...
Waarom Luuk De Jong niet scoort!?

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/