3 minutes reading time (522 words)

Nike SPARQ Vapor Strobe Eyewear

17

Ogen en ons zicht zijn vaak van cruciaal belang tijdens sporten. Vooral in teamsporten waar er continue keuzes gemaakt moeten worden. Dan wordt er toch vaak vertrouwd op ons visuele systeem. Om dit systeem te trainen kwam Nike met een speciale bril de Vaport Strobe Eyewear.. 

Teamsporten zijn erg dynamisch, zo moeten basketballers nauwkeurig kunnen inschatten wanneer en waar ze precies de bal moeten gooien. Hockeyers en voetballers moeten precies timen waar de bal terecht gaat komen. Nu zijn al deze bewegingen niet zo moeilijk alleen is het de tegenstander die het lastig maakt. Even een fantastisch voorbeeld over timing en het inschatten van een bal;

Wie kan zich dit nog herinneren? Robin van Persie met zijn fantastische doelpunt tegen Spanje tijdens het wereldkampioenschap voetbal. Deze goal is een goed voorbeeld hoe belangrijk ons visueel systeem is. Robin van Persie ziet de bal in zijn ooghoeken, in een splitsecond moet hij inschatten waar deze gaat komen en hij hoe hij de bal met zijn hoofd wil raken én dit alles op volle sprintsnelheid. Kortom hier wordt maar eens aangetoond wat de kwaliteiten zijn van de absolute top.

Een aantal jaren geleden kwam Nike met de Vapor Strobe Eyewear. Deze bril heeft een ´stroboscopisch´ effect, je kunt het ook wel omschrijven als een knipperbril. De glazen zijn voorzien van Liquid Crystal Display, hierdoor kan het zicht beperkt worden. Dit kan op twee manieren: door de glazen donkerder te maken en een knipperstand (Geen zicht, wel zicht). Door te trainen met deze knipperstand moeten de hersenen met minder visuele informatie een beslissing nemen. Lukt dit goed? Dan zal de sporter extra profijt hebben zodra hij een wedstrijd speelt zonder bril. Want dan hebben de hersenen weer de beschikking over alle visuele informatie. Door de ervaring met beperkt zicht hebben sporters nu niet meer alle informatie nodig. Hierdoor ervaren sporters dat het spel 'langzamer' verloopt waardoor ze voor het gevoel meer tijd hebben om te reageren. Doordat het brein zich continu bezig houdt dwing je het visueel motorische systeem om een handelingstaak (basistechnieken) op de automatische piloot te doen. Hierdoor ontwikkel je ongemerkt ook nog je technische vaardigheden.

Kijk maar eens in het onderstaande filmpje: 

Deze video geeft een goed beeld hoe de Vapor Strobe Eyewear werkt. Zoals je ziet wordt het beeld enkele mini seconden verstoord. Hierdoor moeten de hersenen continue een voorspelling maken wat er gaat gebeuren. Nike heeft ook een 'mini' onderzoek uitgevoerd naar de effecten van de Vapor Strobe bij sporters. Dit onderzoek is uitgevoerd bij 11 ijshockeyers in Amerika. De 11 spelers werden opgedeeld in twee groepen namelijk een testgroep van 6 spelers (Trainen met Vapor Strobe Eyewear) en een controlegroep van 5 spelers (Trainen zonder Vapor Strobe Eyewear). Beiden groepen kregen dezelfde training en het blijkt dat de testgroep 18% beter presteerde in vergelijking met de controlegroep. Natuurlijk kun je nog niet veel conclusies trekken uit dit onderzoek, zo zijn de aantallen erg laag en er wordt gesproken over een 'pilot' studie.

Vitesse maakt ook gebruik van dit soort brillen maar ook in het hockey zijn deze brillen populair om sporters beter te laten presteren..

Later meer over tools om onze ogen te trainen. 

EyeGym
Senseball

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/