3 minutes reading time (651 words)

Onderzoek naar ‘Decision Making’ in Team Sports.

259

Er zijn vele wetenschappelijke artikelen geschreven over sport specifieke beslissingen in teamsport. Maar wat zeggen al deze wetenschappelijk stukken? Lees het hier.

Individuele en collectieve besluitvorming is cruciaal voor winst of verlies. Een bal op het juiste moment kan ervoor zorgen dat de speler vrij voor de keeper staat of dat de tegenstander in de omschakeling gevaarlijk kan worden. Tom Brady, de legendarische Quaterback wordt vooral geprezen om zijn geniale ballen die hij gooit. Kijk maar eens: 

De beslissingen van Brady in deze video's zijn natuurlijk van wereld klasse. Maar hoe is het mogelijk dat Brady op de juiste beslissingen weet te nemen op de juiste momenten? Deze vraag houden vele wetenschappers bezig. Er zijn dan ook een tal van wetenschappelijke artikelen geschreven die het beslissingsproces proberen te begrijpen. Dit cognitief proces is natuurlijk niet eenvoudig in kaart te brengen. Micheal Aford en zijn collega's hebben de wetenschappelijke databases afgezocht naar artikelen over beslissingsvaardigheden in teamsporten. Uiteindelijk hebben ze 53 wetenschappelijke studies doorgepluisd om een antwoord te krijgen wat cruciaal is het nemen van beslissingen in teamsporten.

Om de basis te begrijpen beginnen de onderzoekers al met een duidelijke tegenstrijdigheid hoe er in de litartuur gedacht wordt over 'beslissingen'. Zo wordt door een groep wetenschappers getracht dat beslissingen gebaseerd worden op eerdere ervaringen en opgedane kennis het in lange termijn geheugen. Haaks hierop staat de stelling dat beslissingen worden genomen waarbij perceptie en actie worden gekoppeld aan de informatie de beschikbaar is in de omgeving (context) zonder cognitieve bronnen. Dit is niet de enige discussie die gevoerd wordt het in het artikel. De onderzoekers publiceerden ook de onderstaande tabel: 

De tabel is een opsomming van de verschillende definities die worden gehanteerd voor het beslissingsmakingsproces. Vervolgens is er ook ontleed welke onderliggende processen hieraan ten grondslag liggen:

Neem bijvoorbeeld perceptie, waarbij het gaat hoe spelers de visuele informatie verwerken. Onderzoeken tonen bijvoorbeeld aan dat ervaren spelers meer informatie aan elkaar kunnen koppen terwijl niet-ervaren spelers veel meer losse elementen zien. Ervaren spelers zien dus patronen, en herkennen ruimtes om te bespelen, terwijl on ervaren spelers slechts losse spelers in de ruimte zien. Een beslissing kan ook genomen worden op basis van lichamelijke kernmerken. Esteves concludeerde dat ervaren aanvallers in een 1 tegen 1 situatie juist op de voetstand van de verdediger letten om daarop de beslissing te nemen. Of dat verdedigers in de ogen van de tegenstander kijken om de volgende actie te voorspellen / lezen. Uiteraard zal je niet verbazen dat beslissingen ook genomen worden op basis van de beschikbare kennis die de trainer bijvoorbeeld aanrijkt. Teams die goed op de hoogte zijn van het tactische plan zullen vervolgens betere beslissingen kunnen nemen in het veld.

Het proces van 'decision making' is niet eenvoudig en de wetenschap is er ook niet eenduidig over. Er is toch iets opmerkelijks namelijk dat alle onderzochte onderzoeken (53 stuks) vooral gaan over het visuele waarnemingsvermogen. Hierbij zijn de auditieve signalen dus genegeerd. Bijvoorbeeld teamgenoten die met elkaar praten en elklaar aanwijzingen geven. Elke voetbaltrainer zal onderkennen dat dit een zeer belangrijke element is in het voetbalveld. Dit is dan tevens ook een tip voor wie nog een onderzoeksonderwerp zoekt in de wetenschap / sport. Het onderzoek concludeert dan ook dat besluitvormingsprocessen in teamsporten afhangen van vele factoren. Aller eerst de complexiteit maar ook de beschikbare tijd, en de overige variabelen die invloed hebben op een wedstrijd. Juist deze variabelen ontbreken in vele studies, dit is dan ook de kern van het verhaal. Deze studie is niet gemakkelijk maar geeft wel een helder beeld in de wetenschappelijke literatuur omtrent beslissingsvaardigheden. Voor de liefhebbers, bekijk hier de volledige studie:

https://www.mdpi.com/2075-4663/9/5/65#cite

Literatuur

Ashford, M.; Abraham, A.; Poolton, J. Understanding a Player's Decision-Making Process in Team Sports: A Systematic Review of Empirical Evidence. Sports2021, 9, 65. https://doi.org/10.3390/sports9050065
Alles over de “disrupt-then-reframe techniek”
De Welbekende Survivorship bias!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/