3 minutes reading time (561 words)

Ren voor je cognitie

34

 Dat hardlopen goed is voor je lichaam is wel algemeen bekend. Het blijkt ook positieve effecten op het werkgeheugen te hebben als je op blote voeten gaat rennen...

 Laat ik eerst beginnen met een kleine terugblik in het verleden van het hardlopen. Er is onderzoek gedaan door Daniel Liberman van de Harvard University over de oorsprong van het hardlopen. Wij mensen zijn gemaakt om lange afstanden te rennen. Dit stamt uit de tijd dat onze verre voorouders lange afstanden moesten rennen om een prooi in te halen. Doordat wij mensen kunnen zweten is het geen probleem om de warmte kwijt te raken. Dit in tegenstelling tot viervoetige dieren zoals herten en antilopen die afkoelen door te hijgen. Hierdoor zijn we in staat om de prooi in te halen, zodat prooidieren oververhit raakten en dan eenvoudig konden worden gedood. Oké leuk deze geschiedenisles maar welk effect heeft hardlopen nu op onze hersenen?

De universiteit van Illinois heeft onderzoek gedaan naar het effect van lichaamsbeweging op het werkgeheugen. Om dit te onderzoeken hebben ze een groep hardlopers afgezet tegen een groep die aan gewicht heffen doen. Gewichtheffen leverde geen meetbare verbeteringen in het werkgeheugen op. Bij de groep hardlopers vond men wel verbeterde mentale prestaties. Het grootste effect trad op na de lichamelijke activiteit. Maar ook een half uur na het rennen was het werkgeheugen nog beter dan ervoor. Japanse wetenschappers hebben ook het effect van hardlopen op de hersenen onderzocht. Dit is gedaan door de Nihon Fukushi University. Wetenschappers zetten hun proefpersonen een kap met een serie laserdiodes en lichtsensoren op hun hoofd. Terwijl de lasers schijnen, stellen de sensoren vast hoe het licht door de hersenen worden geabsorbeerd, zodat de onderzoekers kunnen vaststellen hoeveel hemoglobine er in een bepaald hersengebied aanwezig is. Hoe hoger de hemoglobineconcentratie des te sterker de activatie in de prefrontale cortex waarin het werkgeheugen verscholen ligt.De proefpersonen moesten op een langzame wandelstand lopen, een snelle wandelstand en een middelmatige hardloopstand. Alleen de laatste hardloopstand leidde tot hogere hemoglobinegehaltes in de hersenen. Uit dit onderzoek kan dus geconcludeerd worden dat hardlopen een positief effect heeft op je hersenen. Volgens hoofdonderzoeker Suzuki komt dit door de gecontroleerde aandacht voor veranderingen in ritme en snelheid tijdens het rennen.

Nu komt het meest fascinerende deel van mijn verhaal namelijk dat onderzoekers denken dat rennen op blote voeten goed is voor je werkgeheugen. Als we de conclusie van Suzuki mogen geloven is het juist de gecontroleerde aandacht voor veranderingen dat positief is voor de hersenen. Op blote voeten rennen is eigenlijk niks anders. Als eerste moet de aandacht uitgaan naar de manier van rennen want dit is namelijk anders dan hardlopen op schoenen. Dus landen de voeten onder je heupen? Ren je rustig? Landen je voeten in een rechte lijn of zigzagbeweging? Als je dit onder controle hebt is het tijd dat de aandacht gaat naar de prikkels buiten het lichaam. Dus kijken en voelen waar je landt, want doe je dit niet, dan kan het behoorlijk pijnlijk worden. Blootvoets rennen heeft dus positieve effecten op het werkgeheugen. Dit wordt mogelijk verklaard door het feit dat zij op deze manier een groter aantal prikkels verwerken in het werkgeheugen. Advies van deze onderzoekers is dan ook om te gaan rennen op blote voeten. Zelf zal ik het niet snel zal doen. Toch denk ik dat dit advies wel kunt gebruiken tijdens trainingen, hier later meer over.

De Cognitieve kwaliteiten van Max Verstappen
Dual Task

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/