3 minutes reading time (578 words)

Rinus Michels was zijn tijd al ver voor..

93

Rinus Michels is volgens velen de grondlegger van het Nederlands voetbal. Hij wordt ook wel geroemd om zijn innovatieve ideeën die het voetbal voorgoed hebben veranderd. Zo was 'De Generaal' zijn tijd al ver vooruit met een duidelijke visie over het brein…  

In de documentaire van Fox Sport en AjaxTV over Ajaxlegende Sjaak Swart komt Rinus Michels ook aan het woord. Sjaak spreekt vol lof over zijn oud-trainer die de Amsterdammers vele successen gebracht heeft. In deze boeiende film komt het volgende fragment voor:  

De journalist vraagt aan meneer Michels: 'Technisch moeten voetballers robots zijn, wat verstaat u hier onder?' Er kwam vervolgens een mooi en fascinerend antwoord: 'Spelers komen op een punt dat ze hun denkvermogen moeten uitschakelen, waardoor ze moeten overschakelen op automatische doen'. Tientallen jaren later wordt deze theorie onderzocht door Terry Mc Morris en zijn collega's van University College Chichester in het Verenigd Koninkrijk. Zij onderzochten dat als sporters uitgeput waren, de prestaties van hun werkgeheugen kelderden. Het werkgeheugen is ook wel de 'dirigent' van je brein. Het zorgt ervoor dat alle informatie die je binnen krijgt op een dag (e-mails – WhatsApp berichten – mensen die tegen je praten –rekensommen maken) prioriteit kunt geven en dat je de informatie vast kunt houden waarmee je dan iets kunt doen. Onderzoek wijst uit dat jeugdspelers het beste nieuwe bewegingen kunnen aanleren zonder er over 'na te hoeven denken'. Het gaat dus om bewegingen 'ervaren'. Om ervoor te zorgen dat spelers 'niet na hoeven denken' over bewegingen zal het werkgeheugen zoveel mogelijk ontweken moeten worden.

Professor en Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman onderzocht dat het menselijk brein op twee manieren informatie verwerkt. Hij noemt dat Systeem 1 denken en Systeem 2 denken.

Systeem 1 is het 'denken' dat weinig moeite kost. Dit gebruik je dan ook in alledaagse situaties bijvoorbeeld om iemands stemming in te schatten. Het kost geen inspanning en gaat vaak op de automatische piloot. Dit systeem is ook niet in staat om te analyseren want dit vergt diepere, rationele en overwogen 'denken' waar je moeite voor moet doen. Dit alles gebeurt namelijk in ons tweede systeem.

Systeem 2 gebruik je bijvoorbeeld wanneer je ingewikkelde rekensommen moet oplossen, complexe rationele verbanden moet leggen, gecontroleerde, doelgerichte of bewust gerichte aandacht. Er wordt ook gesteld dat dit systeem ons waarschijnlijk onderscheidt van dieren.

Volgens de theorie van Rinus Michels willen we alle bewegingen en strategieën in Systeem 1 hebben zodat we systeem 2 kunnen gebruiken om tijdens het spel keuzes te maken met betrekking tot andere aspecten. Hoe meer bewegingen/ervaringen in systeem 1 zitten des te sneller keuzes/ strategieën succesvoller uitgevoerd kunnen worden. Dit kan dan ook het verschil zijn tussen top en ultieme top! Messi, Ronaldo, Schumacher, Tiger Woods, Nadal en Mohamed Ali zijn de besten van de besten in hun tak van sport. Waarschijnlijk hebben deze helden alle bewegingen en strategieën geprogrammeerd in systeem 1 waardoor het relatief weinig moeite kost, zonder te veel energie te verbruiken. Systeem 2 stelt ze de mogelijkheid om geniaal te worden in momenten.

Kortom Rinus Michels was zijn tijd al ver voor met zijn visie. Hij wilde dus door de conditionele prikkels dat spelers het denkvermogen (Systeem 1 en het werkgeheugen)  uitschakelen. Met het resultaat dat spelers moeten overschakelen op het 'automatisch doen'. Leuk om te zien dat vele theorieën niet nieuw zijn. We hebber anno 2018 er een andere benaming voor gegeven en we kunnen ook verklaren wat er bedoeld wordt. Later meer over de historie

Videobron: Fragment uit FOX Sports DOC: Sjakie, een leven lang Ajacied (AjaxTV)
Nieuwe insteek bij Opleiden: Ga Gericht bezig met ...
Sportbrein Traint het Individuele Brein van Longa’...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/