5 minutes reading time (956 words)

Samenwerking tussen Sportbrein & De Jeugdopleiding van NEC

167

Donderdag 12 maart was de laatste trainingsdag voor de coronacrisis. Deze dag was ik weer met SMARTGOALS aanwezig bij de jeugdopleiding van NEC in Nijmegen, in deze blog meer over deze samenwerking.

In de afgelopen jaren heb ik veel professionals gesproken in de sportwereld over het brein en de vertaalslag naar het veld. Zo heb ik destijds Bas van Baar, toen nog jeugdtrainer bij De Graafschap geïnterviewd over Deliberate Play. De kern van Deliberate Play is doelbewust 'spelen', dus oefeningen die door kinderen als plezierig ervaren worden met daarin een verscholen doelstelling. Benieuwd hoe Bas Deliberate Play gebruikt in zijn trainingen? Download hier het gratis E-book en beluister de Podcast met Bas van Baar. Niet veel later maakte Bas de overstap naar de jeugdopleiding van NEC in Nijmegen. Het contact met Bas is gebleven en zodoende heb ik vorig seizoen al enkele keren bij Bas met SMARTGOALS getraind. Deze trainingen zijn dit seizoen verder uitgebouwd tot een samenwerking tussen de jeugdopleiding van NEC en Sportbrein.

Bij de jeugdopleiding van NEC ben ik met SMARTGOALS een onderdeel van de teamtraining. Vaak spreken we vooraf de training kort door met de jeugdtrainers. Vervolgens zet ik de oefening uit en komen er steeds kleine groepjes met spelers die met SMARTGOALS gaan trainen. De oefeningen zijn uiteraard aangepast aan de leeftijd en de eventuele wensen van de trainer. Tijdens de oefeningen is er vaak ook een (assistent) trainer van het team aanwezig. Zo coach ik veelal op de verschillende elementen die ik hieronder verder uitgebreid zal beschrijven. De (assistent) trainer coacht vooral op de princpes en aandachtspunten waar ze wekelijks mee bezig zijn. 

Met behulp van de SMARTGOALS is een zeer dynamische trainingssituatie te creëren, wat veel raakvlakken heeft met de chaostrainingen. Spelers leren op een impliciete manier om keuzes te maken in complexe en veranderende situaties. Op een adaptieve manier pas ik de chaos toe in de trainingen. De oefenstof is zo bedacht dat het voldoet aan (zo goed als) alle eisen en aansluit op het spel en 'breinprincipes'. Vaak geven trainers duidelijk terug waar ze de focus op willen leggen in de oefening. Dit kan in samenwerkingsvormen met pass- en trap. Maar ook een 1 tegen 1 frontaal, of het uitspelen van een overtal. Naast de voetbalspecifieke principes voeg ik een aantal breinprincipes toe. Vaak zijn dit executieve vaardigheden waarop ik specifiek let in de oefening en hierop coach / reflecteer. Neem bijvoorbeeld inhibitie, dat is de mate waarin je gedrag kunt uitstellen, afremmen of stoppen. Dit kun je onderscheiden in motorische inhibitie, wat het remmen van een beweging is en het stoppen van gedrag. Over het remmen van een beweging heb ik verschillende video's / blogs gedeeld echter ik reflecteer vaak ook op het gedrag. Tijdens een oefening met SMARTGOALS kan ik bijvoorbeeld handmatig de lichtjes switchen. Het kan dus zijn dat een speler richting een poortje dribbelt die op het laatste moment wegspringt. Dit levert soms behoorlijk frustraties op, waarbij sommige jeugdspelers direct stoppen of niet meer doorgaan. Deze spelers hebben moeite met het afremmen of stoppen van frustraties. Dit zijn perfecte stop / evaluatie gesprekken waarbij ik kort probeer uit te leggen hoe dit in het brein werkt (psycho-educatie). Als het spreekwoordelijke kwartje valt dan zie ik dat sommige spelers nog steeds frustraties hebben maar dit wel weten te onderdrukken en doorgaan.

Nogmaals, het grote voordeel van Reaction lights gemengd met de reguliere oefenstof is dat je cognitieve eigenschappen makkelijker kunt isoleren en zodoende gedrag van spelers kunt uitleggen en verbeteren. Heb net kort het voorbeeld van inhibitie aangehaald. Andere executieve vaardigheden zijn bijvoorbeeld het visueel werkgeheugen en cognitieve flexibiliteit. Dit zijn veelal al positiespellen / chaosvormen, echter ik voeg er de SMARTGOALS aan toe. Neem bijvoorbeeld een 5 tegen 3 positiespel met 4 SMARTGOALS (Zie hieronder). Hiervan zijn er twee opgelicht (Blauw). De kleuren verspringen elke 5 seconden. Het 5 tal speelt op balbezit en probeert middels samenspel te scoren door de oplichtende SMARTGOALS. Het gaat dus continue om het kort opslaan van informatie en dit ook bewerken. In dit spel is het van belang om overzicht te hebben waar alle SMARTGOALS zich bevinden en dat deze om de 5 seconden weer verspringen. Spelers moeten dus in staat zijn om de informatie over de SMARTGOALS steeds aan te passen, immers ze weten dat lichtjes zo gaan verspringen. Of dat een speler die inspeelt naar een medespeler, die nog voor een doeltje staat waar geen lichtje aan staat, met de informatie dat deze waarschijnlijk zo aangaat. Maar wat heb je hieraan in de wedstrijd? Even een voorbeeld van een aanvallende situatie waarbij je bezig bent met een combinatie, maar voorafgaande heb je de ruimte al aan de andere kant gezien. Deze informatie houd je kort vast in je werkgeheugen en zodra je de bal ontvangt open je de bal naar de andere kant. In het boek van Pep Guardiola noemt Juanma Lillo (een Spaanse coach red.) dit "Dispositional play", om nadruk te leggen op de flexibiliteit en spelintelligentie van het positiespel.

Dit is in het kort een aantal voorbeelden van oefeningen die ik toepas in mijn SMARTGOAL trainingen. Ik geef als eerste toe dat complexe positiespellen en frustratiemangement niet nieuw is binnen voetbal. Er zijn al vele vormen waar dit impliciet al getraind wordt, echter met SMARTGOALS ben ik instaat om elementen makkelijker te isoleren en hierop te coachen. De oefenstof is ook erg afhankelijk van de groep, leeftijd, en niveau. De combinatie tussen zeer kundige jeugdtrainers en gerichte SMARTGOALS oefeningen is vaak een perfecte mix voor een leuke en nuttige oefensessie. Juist deze combinatie is de kern van de samenwerking tussen de jeugdopleiding van NEC en Sportbrein. 

Later meer over hoe Sportbrein SMARGOALS gebruikt. 

Wetenschappelijke Review over de toepassing van Ne...
Praktijkman Leo Beenhakker en de Theorie van Profe...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/