3 minutes reading time (541 words)

Senseball

18

 "Het lijkt wel of hij de bal aan een touwtje heeft" is een welbekende uitspraak van Evert Ten Napel. Er is nu ook een bal die letterlijk aan een touwtje vastzit namelijk de Senseball. Deze bal is ontwikkeld om de hersenen van voetballers maximaal te prikkelen…

Het Nederlandse elftal, wie heeft deze soap afgelopen dagen niet gevolgd? De kranten en het internet staan er vol van, want 'Het Nederlandse voetbal' verkeert momenteel in een diepe crisis. De KNVB onder aanvoering van Technisch directeur Hans van Breukelen heeft al de nodige veranderingen aangekondigd voor aankomend seizoen. Maar wat is nu de beste manier van opleiden van (jeugd)voetballers? In het voetbal heerst er al een eeuwige discussie tussen de 'Zeister visie' (KNVB) die zegt dat je: 'voetballen leert door te voetballen'. Hiertegenover staat de bekende voetbaltrainer Will Coerver die gelooft in geïsoleerde oefenvormen zonder weerstand van een tegenstander.

Senseball is de bal die letterlijk aan een touwtje vastzit, waardoor je de bal in een korte periode vaak op verschillende manieren kunt raken. Deze methode kent veel overlap met de Coerver oefenstof. Het brein achter de Senseball is de Belg Michel Bruynickx, de auteur van Cogitraining heeft jaren ervaring aan de Leuvense Universiteit en was werkzaam als hoofd jeugdopleiding van Standard Luik en Manager in de Aspire Academy.

Maar wat is nu precies Senseball? Kijk maar…. 

 De filosofie achter Senseball is het 'ritme' aldus Bruynickx in een interview met Sportknowhowxl:

"Het touwtje gaat ritmisch heen en weer en geeft het tempo aan. Via ritmische coördinatie leer je technisch veel meer, want het sluit aan bij hoe de hersenen functioneren en ga je een veel betere balbeheersing ontwikkelen"

Met Senseball zijn er vele oefeningen mogelijk en door het ontelbaar vaak raken van de bal worden bewegingen ingeslepen zodat ze gedachteloos uitgevoerd kunnen worden. Neem bijvoorbeeld de bal met de binnenkant van de voet passen, met de Senseball kan deze techniek in een korte periode tig keer herhaald worden. Tijdens oefenen wordt het werkgeheugen ook nog eens belast met bijvoorbeeld rekenopdrachten (Zie het eerste filmpje). Dus de tafel van 10 opnoemen tijdens het ritmische bewegingen. Op deze manier wordt het visueel motorische systeem beziggehouden waardoor er niet nagedacht hoeft te worden over de uitvoering. Hierdoor stimuleer je het brein om de bewegingen gedachteloos te gaan uitvoeren. Met als einddoel dat je in de wedstrijd niet steeds bezig bent met de beweging maar met de keuzes die moet maken aan de bal.

Deze manier van trainen wordt bij enkele profclubs gebruikt en sommige beweren dat dit ook de basis is geweest van het succes van de Belgen. Enkele grote BVO's (Betaalde voetbal organisaties) die met deze methode werken zijn: AC Milan, FC Metz, Anderlecht, KRC Genk, Zulte-Waregem en Willem II. De laatste club is ook veelvuldig bezig met cognitieve oefenstof om de jeugdvoetballers maximaal op te leiden:

De techniek van Senseball is niet nieuw maar ik denk dat het een nuttige tool kan zijn voor het automatiseren van standaardbewegingen. Dit in combinatie met andere oefeningen waarbij de cognitie maximaal belast wordt. De oprichter van Senseball Michel Bruynickx gebruikt andere methodes om het brein te prikkelen, hier later meer over. Misschien is het een idee voor de KNVB hem eens uit te nodigen want als Senseball echt het succes van de Belgen is geweest…. 

Nike SPARQ Vapor Strobe Eyewear
Doe eens gek, train zonder hesjes!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/