2 minutes reading time (422 words)

Skateboarden

50

Skateboarden is een spectaculaire sport en vroeger speelde ik altijd al Tony Hawk Pro Skater achter de PC. Lekker veilig achter de computer, want als ik buiten op straat bezig was, lag ik meer op de grond dan dat ik op het board stond. Bewegingen zien er spectaculair uit, maar hoe worden deze basisbewegingen nu opgeslagen in ons systeem? 

 Ross en Alloway hebben Rodney Mullen geïnterviewd. Hij is de bedenker van de bekende skateboardtrucks. Bekijk het volgende fragment en aanschouw de kunsten van Rodney Mullen:

De bewegingen zien er verbazingwekkend uit. Neem nu bijvoorbeeld de Olie, waarbij je vanuit stilstand of beweging omhoogkomt. Mullen legt in het interview uit dat deze sprong in een aantal sub bewegingen kan worden opgesplitst; "neerhurken, het board opwippen, springen, en met de voorste voet naar de neus van het board glijden, en de achterste voet optillen terwijl je wel contact houdt met het board. En al deze bewegingen worden in minder dan een seconde uitgevoerd. Door elke element apart te oefenen wist Mullen de beweging te leren.

Er is onderzoek gedaan naar deze oefentechniek. Larry Vandervert vond dat, door bewust oefenen van individuele bewegingen, deze in de motorische cortex worden gedrild. Het cerebellum (Coördinatiecentrum) leert deze routines via herhaalde oefensessies aan, waardoor lagen van leren ontstaan. Vervolgens worden lagen in de loop der tijd opgestapeld. Mullen omschrijft dit ook wel als: "Dekens stapelen, waarbij je elke sub beweging als een deken op de andere dekens legt. Voordat hij de dekens in elkaar vouwt besteedt hij uren aan het perfectioneren van elke deken; voordat hij de dekens in elkaar vouwt." Dit komt neer op uren en uren oefenen. In het begin gebruikt Mullen zijn werkgeheugen om de beweging te leren. Maar zodra de handeling automatisch en efficiënt verloopt dan maakt hij hier geen gebruik meer van.

Het is dan ook een aanrader om sport specifieke bewegingen afzonderlijk onder de knie te krijgen. Dus de beweging op te splitsen en elke sub beweging te oefen voordat je ze met elkaar combineert.

Wil je dit te snel doen dan is de kans groot dat je dit overkomt…. 

Er zijn ook andere sporten waarbij je basisbewegingen (techniek) kunt opsplitsen. Bijvoorbeeld de service oefenen met tennis zonder bal. Het kan alleen erg saai worden om steeds een element tig keer te herhalen. Maar als die bewegingen eenmaal in je brein zijn opgeslagen, is onder andere je werkgeheugen beschikbaar om tijdens momenten van druk, als het erom spant, strategieën te bedenken voor je meest flitsende en effectieve spel. En dat te laten zien natuurlijk.  

Hersenen & Talentontwikkeling deel 1
Concentratie tijdens de topsportopleiding

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/