2 minutes reading time (397 words)

Smartgoals

38

De LSPT (Loughborough soccer passing test), 360S en de Footbonaut zijn allemaal technische ontwikkelingen om onder andere cognitie bij voetballers te ontwikkelen. Met vier schoolbanken kan elke amateurclub de LSPT (Loughborough soccer passing test) uitvoeren. De footbonaut en 360S zijn alleen geschikt voor clubs met heel maar dan ook heel veel geld. Maar er bestaan tegenwoordig de SMARTGOALS. 

Als we over cognitie praten in het voetbal wordt er al snel gesproken over 'snelle informatie verwerking' – 'lerend vermogen' en 'ruimtelijk inzicht'. Executieve functies waaronder het werkgeheugen speelt een belangrijke rol in informatie verwerking – lerend vermogen en ruimtelijk inzicht. De ruimte en tijd die voetballers hebben om een keuze te maken neemt vaak af bij het toenemen van het spelniveau. Hierdoor moeten spelers op een hoger niveau sneller beslissingen nemen in een kortere tijd.

Om dit te testen of trainen moeten spelers visueel snel geprikkeld worden. SMARTGOALS zijn kleine poortjes waarop ledverlichting zit. Deze ledverlichting gaat branden zodra je door de poortjes heen dribbelt of de bal erdoor heen speelt. Op dit moment gaat er op een nieuw poortje de ledverlichting branden. Er zijn verschillende 'spelletjes' mogelijk om spelers cognitief te trainen. Neem bijvoorbeeld Bazoer van Ajax die een pass oefening met behulp van de Smartgoals;

Zoals je in de bovenstaande video ziet wordt Bazoer steeds van één punt aangespeeld. Vervolgens moet hij om zich heen kijken en de informatie verwerken in zijn executieve systeem. Hij ziet poortje waarop het licht begint te branden, hij moet vervolgens er heen draaien en de bal door het poortje schieten. Hij ontwikkeld niet alleen zijn cognitie maar ook zijn basistechnieken. Daarbij moet Bazoer ook geconcentreerd en gefocust zijn om de bal door de juiste poortje te schieten.

Niet alleen binnen voetbal kunnen SMARTGOALS gebruikt worden, maar ook voor hockey of andere sporten waarbij cognitie een rol speelt. Ook zijn SMARTGOALS te gebruiken in cognitietraining en loop en coordinatievormen. Neem bijvoorbeeld deze oefeningen; 

Kortom de mogelijkheden met SMARTGOALS zijn enorm, je kunt heel veel verschillende soorten oefeningen verzinnen om sporters cognitief sterker te maken. Dan gaat het dus om snelle informatieverwerking. Het enige nadeel is nog dat er weinig onderzoek is gedaan naar het daadwerkelijke effect van deze cognitieve oefeningen doormiddel van de SMARTGOALS. Hier ligt nog zeker mogelijkheden. Zo kan doormiddel van Neuropsychologische onderzoek gekeken worden of spelers daadwerkelijk cognitief vaardiger worden. Later meer over soortgelijke SMARTGOALS.

Foto; smartgoals - voor meer informatie www.smartgoals.nl 

Hersenen & talentontwikkeling deel 2
Het Werkgeheugen door de blender

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/