3 minutes reading time (678 words)

Sportbrein Traint het Individuele Brein van Longa’30 1!

92

Sportbrein traint momenteel spelers van de eerste selectie van Longa'30. Doormiddel van SmartGoals worden individuele spelers gericht getraind, lees hier hoe…

De huidige Koploper van zondag 1E is eind 2017 begonnen met individuele trainingen voor het eerste elftal. In samenwerking met hoofdtrainer Erik Zandstra is ervoor gekozen om verschillende spelers individueel te trainen met het uiteindelijke doel spelers cognitief sterker te maken. Maar wat betekent dit dan voor de spelers? Doormiddel van Smartgoals (mini 'doeltjes' met daarop LED lichtjes)kan het brein gericht getraind worden op beslissingen, die van invloed zijn in de wedstrijd. Neem bijvoorbeeld de Motor Inhibitie dat onderdeel is van ons Executieve systeem (Breinfunctie die verantwoordelijk is voor het uitvoeren van taken). Zo is Voetbal een dynamische sport waarbij veel gebeurt in een korte periode. Het spel is dynamisch en er vinden veel veranderingen plaats waar een speler mee moet omgaan. Hierdoor moeten sporters dan ook snelle keuzes maken. Maar soms moet de gemaakte keuze ook weer geremd worden doordat de situatie alweer veranderd is. Het tegenhouden, uitstellen van impulsen of keuzes wordt ook wel Inhibitie genoemd.

Er is vooraf een programma gemaakt met oefeningen voor verschillende breinfuncties. Dit programma is gebaseerd op wetenschappelijke kennis en bestaande cognitieve trainers. Het is bijvoorbeeld belangrijk om adaptiviteit te gebruiken, wat betekent dat iedere speler elke keer naar de grens van zijn vermogen toe werkt. Wanneer een poging in een oefening goed gaat, wordt het niveau moeilijker. Wanneer een poging niet goed is, past het niveau zich naar beneden aan. Hiernaast is het ook belangrijk om de resultaten te monitoren en spelers voor een lange periode te trainen. Zo is er afgesproken om per linie te gaan trainen voor 6 weken achter elkaar.

Oefening

Een van de oefeningen die Sportbrein toepast bij het trainen is de volgende: 

De Speler staat voor de 6 SMARTGOALS met de bal. Hij moet de bal tussen de voeten tikken. Hij moet zich focussen op de oranje pion die in het midden van de Smartgoals staat. Vervolgens verspringen de lichten op de Smartgoals om de drie seconden (3 blauwe en 1 oranje lichtje). De Deelnemers moeten de volgorde van het oranje lichtje in de vorm van cijfers onthouden en dan achterwaarts reproduceren (Auditief). Wanneer een poging in een oefening goed gaat, wordt het niveau moeilijker. Wanneer een poging niet goed is, past het niveau zich naar beneden aan. 

De tweede adaptieve functie is dat het aantal pogingen wordt aangepast aan de hand van hoeveel items de speler in een reeks kan onthouden. Zo moet de speler 75 items (lampjes / cijfers) opnoemen . Als een speler 5 items in een reeks kan onthouden, betekent dat dat hij 15 pogingen zal krijgen (5x15=75). Kan een Deelnemer 7 items in een reeks onthouden, dan zal hij ongeveer 11 pogingen krijgen (7x11=77). Hiernaast zijn spelers ook bezig met de bal. Dit wordt ook wel Dual Task genoemd. letterlijk vertaald betekent dit: 'twee taken'. Het gaat dan om een motorische taak én een denktaak tegelijkertijd uitvoeren. Gaat dit goed? Dan heb je de cognitieve taak niet nodig voor de motorische taak. Makkelijker gezegd: je hoeft niet meer na te denken over de beweging. In dit geval verbeter je dus je balgevoel tegelijkertijd met de denktaak. 

Een beoogde uitkomst is dat het spel 'langzamer' wordt in het heetst van de strijd. Hierdoor zijn spelers in staat betere beslissingen te nemen. Dit door een verbeterde selectieve, focus en verdeelde aandacht (concentratie). De onderlinge afstanden van de doeltjes zijn 9 meter, dat voortkomt uit de visie van Cruijff "Bij een aanvallende speelstijl geldt het gebied van de halve middencirkel op de eigen helft tot het strafschopgebied bij de tegenstander. Dus een veld dat 45 meter lang en 60 meter breed is. Per linie gaat het om circa negen meter." Deze oefening is gebaseerd op de cognitieve trainer Cogmed en Neurotracker. Ook hier worden de resultaten weer gemonitord en de vorderingen gemeten.

Dit is een van de oefeningen die ik gebruik voor het ontwikkelen van individuele spelers. Wil je meer weten over deze oefening of andere oefeningen die toegepast worden? neem gerust contact op: Timo@sportbrein.com of 0645913949!!

Rinus Michels was zijn tijd al ver voor..
Het KinderSportbrein, een aanvulling op de ‘Race t...
 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/