3 minutes reading time (580 words)

Staar naar het team dat je wilt worden!

230

Vaak gebruiken we beelden om te reflecteren wat er goed gaat en wat beter kan. Volgens auteur Daniel Coyle kan het ook goed werken om te kijken naar een team die je graag wil worden..  

Het gebruik van beelden is tegenwoordig voor iedereen toegankelijk.Vele clubs maken hier dan ook gebruik van. Van simpel een wedstrijd opnemen en analyseren tot het gebruik van live beelden tijdens trainingen of in de rust. De eigen beelden worden voornamelijk gebruikt voor reflectie wat gaat er goed en wat kunnen we verbeteren? Uit onderzoek blijkt het ook zinvol om eens beelden te gaan kijken van een team dat uitvoert wat je graag wilt zien. Dit kan bijvoorbeeld de opbouw zijn van Manchester City of het druk zetten van Liverpool. Volgens auteur Daniel Coyle kan het namelijk goed werken om te kijken naar een team of sporter die je graag wil worden.

In het boek de Talent Code worden verschillende tips aangehaald. De eerst tip die hij aanhaalt is om te gaan staren naar de persoon die je wilt worden. Volgens Coyle bekijken we het leven allemaal door een bepaalde bril, en je kunt je eigen motivatie aanwakkeren door een voorstelling te maken van mensen aan wie je een voorbeeld neemt. Uit wetenschappelijk studies blijkt dat zelfs de simpelste associaties met een voorbeeldfiguur onze onbewuste motivatie al kan vergroten. Als je bijvoorbeeld hoort dat je op dezelfde dag bent geboren als een beroemde wiskundige, kan dat ertoe leiden dat je tot wel 62 procent meer energie steekt in het oplossen van moeilijk wiskundeopgaven. Zo heeft het Amerikaanse leger een trainingsprogramma ontwikkeld waarbij officieren een paar weken moesten meelopen met de directie van General Electric. Ze gingen elke dag naar kantoor en volgden de directeuren tijdens hun werkdag. Ze hoefden niks anders te doen dan observeren. Eenmaal terug bij hun eenheid, merketen hun superieuren dat ze significant beter presteerden op het gebied van leiderschap en communicatie.

Een ander geweldig voorbeeld dat wordt aangehaald door Coyle is het experiment van Timothy Gallwey ontwikkelaar van The Inner Game of Tennis. Hij verzamelde een groep mensen van middelbare leeftijd die nog nooit een bal hadden geslagen. Hij liet ze een vaardigheidstest uitvoeren en selecteerde toen de vrouw die totaal niet kon tennissen. Vervolgens begon hij zonder een woord te zeggen forehands te slaan terwijl zij toekeek. Tegelijktijdig riep de vrouw 'bounch' als de bal stuiterde en 'hit' als Timothy de bal sloeg. Toen de vrouw aan de beurt was ging ze verder in dit ritme. Binnen twintig minuten sloeg ze een verbluffende fatsoenlijke forehand. Bekijk hieronder het fragment van dit onderzoek: 

Het tennis voorbeeld is natuurlijk wel iets anders als een teamsamenwerking op beeld. Juist in het begin is het van belang dat de juiste zenuwbanen worden aangelegd. Neurologen vergelijken dat met sleeën van helling. De eerste herhalingen trekken de eerste sporen in de sneeuw: Elke volgende keer dat je de helling af gaat, heeft je slee de neiging die sporen te volgen.

Volgens Daniel Coyle kan het zinvol zijn eens beelden te gebruiken van teams die het goede voorbeeld geven. Dit kan natuurlijk ook verschillende samenwerkingen zijn tussen linie's. Hiernaast kunnen eigen beelden gebruikt worden om het eventuele verschillen aan te tonen. De mogelijkheden zijn eindeloos als je de theorie van Coyle gaat gebruiken. Een kleine kanttekening is wel dat beelden abstracter zijn als real life voorbeelden zoals hierboven is beschreven. Later meer over het gebruik van beelden!

Bronnen: 

Coyle, D. (2010). The Talent Code. Adfo Books.

De Neuropsychologie van een Team-FlowState.
Lees hier de Mythe van Universele Emoties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/