4 minutes reading time (836 words)

Successen behalen in de sport? Lees hier alles over het Compound effect

116

"Je gaat het pas zien als je het doorhebt", Deze uitspraak van Cruijff is misschien wel de beste definitie van leren. De kleinste aanpassingen kunnen op termijn mega resultaten hebben! Misschien is dit wel belangrijkste les voor jeugdtrainers en clubs, namelijk het Compound effect

Dagelijks ben ik bezig met vraagstukken rondom het Brein. De meest fascinerende vraag is misschien wel wat het lerend vermogen is van het brein! Dus hoe wordt informatie die we oppikken nu opgeslagen? En welk effect heeft dit dan in de wedstrijd of in de toekomst?

Een tijdje geleden kwam ik The compound effect egen van Darren Hardley. Op YouTube geeft hij een presentatie waarin hij vertelt dat mensen altijd op zoek zijn naar meer in het leven. Of het nou gaat om je financiële situatie, je wilt meer uit je work-outs halen, voeding, op het werk of relaties. Het probleem is vaak dat we vaak té gretig zijn en verlangen naar direct resultaat. Echter deze mentaliteit werkt vaak het tegenovergestelde in de hand. Darren Hardley zegt dat door kleine aanpassingen in het leven, die consistent uitgevoerd worden, waanzinnige resultaten kunt halen; op lange termijn! In zijn boek benoemt Harldey een voorbeeld van drie vrienden die allerdrie een ander leefstijl hanteren. Vriend 1: creëert voor zichzelf een subtiele ongezonde gewoonte. Hij is enorm fan van eten, het liefst zo zoet mogelijk. Daarom eet hij elke dag een pak koekjes en snoept liefst elk moment van de dag. Darren beschrijft wat voor invloed dit heeft op de lange termijn: Niet alleen dat deze man wat aankomt naarmate de tijd verstrijkt, maar ook dat hij zich slechter gaat voelen door het hoge suikergehalte. Dat heeft weer zijn uitwerking op hoe hij slaapt, hoe hij zijn werk doet en op de relatie met zijn vriendin. Hij gaat de negatieve gevolgen in elk vlak van zijn leven merken, slechts door kleine gewoontes elke dag. Vriend 2: Aan deze persoon is niks vreemds, hij doet elke dag zijn ding en maakt weinig tot geen progressie. Het leven is erg standaard en op een gegeven moment ook saai. Vriend 3: Creëert voor zichzelf een gezonde mindset. Zo gaat hij elke dag 125 kcal minder eten en probeert iedere dag iets nieuws te leren. Op lange termijn gaat het erg goed met deze man, hij valt af voelt zich prettiger en gezonder, krijgt meer zelfvertrouwen en krijgt een promotie op zijn werk. De kleinste aanpassingen kunnen op termijn mega resultaten hebben! 

Dit ´Comphound effect´ kan ook erg van toepassing zijn in de sport. Misschien is sport wel het mooiste voorbeeld waar de waan van de dag regeert. Vaak zijn trainers ongeduldig en willen direct resultaat. Neem bijvoorbeeld drie gelijkwaardige voetbalclubs, echter elke club heeft een eigen visie op voetballen en in de opleiding lopen veelal dezelfde jeugdtrainers Club 1: Deze jeugdtrainers zijn erg fanatiek en willen het liefst altijd winnen. De trainingen zijn simpel en het liefst spelen de trainers ook zelf nog mee tijdens het eindpartijtje, of gaan kaatsen tijdens het afwerken. Tijdens de wedstrijd is de coaching gericht op resultaat. De bal moet zo snel mogelijk naar voren en als zijn team verliest dan geven ze de spelers vaak een flinke uitbrander. Deze tactiek werkt in de eerste seizoenen waarin ze kampioen worden, echter naarmate spelers ouder worden komen ze op technisch, tactisch en mentaal gebied te kort. Het plezier neemt af en veel jeugdspelers zijn afgehaakt voordat ze bij de senioren zijn. Ook in het eerste elftal komt er geen kwaliteit door waardoor ze op een laag niveau blijven ´hangen´. Club 2: Deze club is een gemiddelde club waar jeugdtrainers redelijk geschoold zijn. De trainingen zijn vaak hetzelfde, namelijk een loopvorm als warming up en vervolgens 5 á 10 min rek en strek. Vervolgens zijn het vaak positiespelletjes, afwerken en het eindpartij. De jeugdteams blijven elke seizoen gemiddeld presteren, vaak in de middenmoot soms iets hoger soms iets lager. Club 3: Een club vol innovaties, met enthousiaste jeugdtrainers die geloven in de toekomst. Warming up met bal, veel 1 tegen 1 vormen, partijspelletjes met opdrachten waardoor spelers steeds in denkmodus komen. In de wedstrijd geen hoge bal spelen, en alles proberen voetballend op te lossen. De insteek is plezier en er wordt geen aandacht gevestigd op resultaat. In de eerste jaren presteren ze slechter als Club 1 en Club 2, echter naarmate de tijd vordert worden spelers steeds vaardiger en speelt senioren 1 op het hoogste niveau in de regio met 90% eigen jeugdspelers.

Het bovenstaande klinkt heel logisch maar waarom lukt het vaak niet? Ons menselijk brein zorgt ervoor dat ervoor dat we emoties en gevoelens die we op korte termijn voelen verkiezen boven ratio. We proberen deze negatieve emoties te voorkomen waardoor we anders handelen dan dat we eigenlijk zouden moeten. Als je de kleine dingen doorhebt en je kunt ze consistent veranderen, zie je het resultaat vanzelf!

Als afsluiter heb ik geweldig filmpje gevonden van mensen die het onmogelijkste lijken te doen. Iedere dag voor een aantal uren oefenen en zie hier het compound effect

Lees hier alles over het Brein van een E-Sporter!
Dit is Waarom Rationele beslissingen in werkelijkh...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/