By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/

2 minutes reading time (485 words)

Tips deel 1

56

Inmiddels ben ik al een aantal jaren voetbaltrainer. En als (jeugd)trainer ben je altijd bezig om je spelers zo goed mogelijk op te leiden. In het voetbal zijn er verschillende theorieën om spelers beter te maken. In deze reeks artikelen geef ik een aantal tips vanuit het oogpunt van cognitie. Dus op welke manier moet ik mijn spelers coachen zodat de hersenen alles goed meekrijgen. 

Laat de beste het voordoen.

Je coördinatiecentrum (Cerebellum) in de hersenen is gevuld met alle sport specifieke bewegingen. Het cerebellum neemt bewegingen over doormiddel van visuele informatie of door het te 'ervaren'. Als trainer/coach is het dus belangrijk dat je de situatie kunt voordoen of visueel laten zien wat je bedoelt. "Het is makkelijker om bewegingen aan te leren dan bewegingen af te leren". Wie kent deze uitspraak niet.. Zelf ben ik dit jaar trainer van de F-pupillen en op deze leeftijd ben ik druk bezig met alle basisvaardigheden aan te leren. Iets wat ik veelvuldig ben tegengekomen is de manier van passen/schieten van de bal. Sommige kinderen hebben zichzelf helemaal aangeleerd om met de punt of buitenkant te passen/schieten. Deze beweging zit dan ingebakken in het cerebellum. Het kost me dus ook veel energie om dit te vervangen door passing met de binnenkant van de schoen. Gelukkig kun je in de F-jeugd nog genoeg aanleren. Hoe ouder ze worden des te lastiger het wordt.

Geef spelers individuele aandacht.

Deze tip sluit eigenlijk aan bij het bovenstaande. Als een speler op het veld niet goed presteert, kan dit komen doordat hij of zij de basisvaardigheden (techniek) nooit goed heeft aangeleerd. Geef deze speler dan individuele aandacht. Doormiddel van één op één sessies kun je de beweging onder de loep nemen en verbeteren waar nodig is. Wil je beginnen met een nieuwe sport? Begin dan met privéles. Een privé instructeur kan je namelijk direct corrigeren op het moment dat je een sport specifieke beweging 'verkeerd' doet. Het resultaat is dat de goede beweging sneller in het Cerebellum wordt opgeslagen. In grote groepen is de kans aanwezig dat er een verkeerde beweging ongemerkt wordt aangeleerd.

Leer de beweging in delen

Knip sportspecifieke bewegingen in verschillende stukjes en begin niet te moeilijk. Een mooi voorbeeld vind ik altijd de serve in Tennis. Op moment dat je dit goed wilt aanleren kun je het beste beginnen zonder bal. Dus gooi 'figuurlijk' een bal in de lucht en sla voor je gevoel de bal over het net. Laat je privé instructeur feedback geven over hoe je precies de racket vasthoudt en hoe de beweging uitgevoerd moet worden. Vervolgens ga je een stapje verder en sla je nu echt rustig de bal over het net. Als je maar lang genoeg oefent dan zal je net zo goed kunnen serveren als Andy Roddick….. 

Het drillen van subbewegingen kan heel saai zijn voor iemand die ze moet aanleren. Dus wissel deze 'saaie' met leuke oefeningen af. Later meer tips vanuit het oogpunt van cognitie. 

360s Benfica
Ooggymnastiek