3 minutes reading time (675 words)

Train het Brein met een Adaptaball

106

Het brein is erg adaptief en kan informatie zeer snel oppikken. Met de hedendaagse technieken kunnen de hersenen op verschillende manieren geprikkeld worden. Lees hier alles over een van nieuwste ontwikkelingen, namelijk de Adaptaball.

Anno 2018 is kunstgras niet meer weg te denken in de hedendaagse sportcultuur. Voor sporten als voetbal en hockey is het een uitkomst. Het hele jaar kan er gesport worden op deze velden, weer of geen weer! Echter voetballen op kunstgras wordt ook wel eens beschouwd als een 'andere sport'. Op natuurgras zorgt de ongelijkmatigheid van de ondergrond voor onvoorspelbare wendingen van de bal. Terwijl de bal op kunstgrasveel beter te voorspellen is. Dit heeft als resultaat dat spelers zich minder hoeven aan te passen. Op deze manier wordt het brein ook minder uitgedaagd. Sommige (Prof)clubs trainen met jeugdspelers ook op natuurgrasvelden of andere ondergronden. Spelers moeten hier snel een motorisch handeling kunnen veranderen als de bal toch een andere wending maakt dan vooraf was ingeschat.

René van Wormhoudt, directeur van het Athletic Skills Model heeft in samenwerking met de TU Delft en Derbystar de Adaptaball ontworpen. Deze bal heeft een contragewichtje dat voor een minimale disbalans zorgt. Dit gewichtje zorgt ervoor dat de bal het gedrag op natuurgras zeer nauwkieurig kan nabootsen. Wormhoudt is ook de conditietrainer van het Nederlands Elftal en zegt hierover tegen Deventrade.com: "Wij zijn er ontzettend blij mee dat de Adaptaball na veel voorbereidend werk nu op de markt komt. Wij geloven in dit product. Sporters met een goed ontwikkeld aanpassingsvermogen reageren en anticiperen beter en hebben een groter arsenaal tot hun beschikking om efficiënte, creatieve keuzes te maken. Wij geloven dat de Adaptaball de talentontwikkeling in het Nederlandse voetbal gaat versterken."

Bekijk hieronder de video over de Adaptaball: 

Klik hier als de video niet verschijnt 

 In de video worden door verschillende professionals nogmaals duidelijk uitgelegd wat het effect is van de Derbystar Adaptaball. "Het aanpassingsvermogen is de aanzet om een betere techniek te krijgen in het voetbal" aldus Wormhoudt.

Aanpassingsvermogen en het snel maken en remmen van beslissingen kan ook gekoppeld worden aan motorInhibitie. Uit onderzoek van de Nederlandse onderzoekster Verburgh blijkt dat deze brein functie cruciaal is voor talenten. Verburgh zegt hierover tegen Sportknowhowxl: "Toptalenten zijn met name beter in staat hun motoriek snel aan te passen. Dat kan van cruciale betekenis zijn. Als er plotseling toch een speler van de tegenpartij opduikt, moet je anders bewegen en denken dan eerder gedacht. Die aanpassing van gedrag op het allerlaatste moment kan van voetballers echte toppers maken."

Ook komt de bondsarts Edwin Goedhart aan het woord over trainen met een Adaptaball: "Doordat de bal anders reageert dan dat je verwacht word je ook beter in je reactietijd, dus je kunt sneller reageren en je ruimtelijke oriëntatie wordt beter". Hiermee doelt Goedhart op het trainen onder Dual Task omstandigheden. In sport specifieke situaties heeft men het dan al snel over basistechnieken zoals het dribbelen bij het voetbal of bij hockey. Deze basistechnieken worden ook wel motorische taken genoemd. Naast motorische taken heb je ook cognitieve taken dit zijn onder andere: 'informatie verwerking' – 'ruimtelijke inzicht' en 'beslissingssnelheid'. Bij Dual Task gaat het erom dat deze taken tegelijk uitgevoerd worden. Dus bijvoorbeeld de bal hooghouden (=motorische taak) en de tafel van 8 opnoemen (=cognitieve taak). Je gebruikt dus de motorische taak en de cognitieve taak tegelijkertijd. Gaat dit goed? Dan heb je de cognitieve taak niet nodig voor de motorische taak. Makkelijker gezegd: je hoeft niet na te denken over de beweging. Het zegt iets over hoe geautomatiseerd de basisbewegingen zijn. Met de Adaptaball wordt de motoriek beter ontwikkeld. Ook heb je als voetballer meer ruimte voor de cognitieve taken.

Kortom de Adataball is zeker een goeie toevoeging voor clubs met kunstgras. Maar ook op een echt grasveld kan deze bal zeker zijn dienst bewijzen. Er is een soort gelijke bal ontwikkeld voor hockey enhandbal. Een leuk wetenschappelijk onderzoek zal kunnen zijn of de bal echt effectief is om de techniek te verbeteren. Daarnaast kun je met een neuropsychologische onderzoek ook kijken of spelers er cognitief ook op vooruit gaan…

Voor meer informatie:

https://www.athleticskillsmodel.nl/adaptaball/

Het Laatste Nieuws uit ‘Breinland’
Dit is wat er gebeurt in het Brein van een Scheids...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/