3 minutes reading time (620 words)

Train het Sportbrein met Beyond Sports..

48

Inmiddels is het al een tijdje geleden dat ik voor het laatst geblogd heb over Virtual Reality en de kansen voor het gericht trainen van het Sportbrein. Het Nederlands bedrijf Beyond Sports is er in gespecialiseerd om voetballers wedstrijdsituaties te laten nabootsen.  

Beyond Sports is gevestigd in Alkmaar en is gespecialiseerd in virtual reality software. Doormiddel van de Oculust Rift kun je kijken door de ogen van de eigen spelers en door de ogen van de tegenstanders, maar ook vanaf recht boven het veld. Op deze manier kunnen spelers wedstrijdmomenten opnieuw beleven. Zo werken Ajax, PSV, AZ en de KNVB al samen met Beyond sports om spelers verder te ontwikkelen.

Klik hier voor een mooi filmpje van de NOS over de samenwerking tussen Beyond Sports en AZ.

Onderzoek

Bij nu.nl wordt aangegeven dat Beyond Sports in samenwerking met de Universiteit van Utrecht onderzoek doet naar de implicaties van VR op het menselijk brein en naar de effectiviteit van haar toepassing. Met een van de eerste afgeronde onderzoeken is aangetoond dat de gesimuleerde beweging die ervaren wordt in VR de hersenen beter laat presteren als het gaat om spatial updating: door een speler niet in stilstand naar een 2D scherm te laten kijken, maar hem te laten ervaren dat hij meebeweegt met het spel in een 3D omgeving, neemt hij de posities en bewegingen van medespelers en tegenstanders beter in zich op. Het brein denkt echt in beweging te zijn, dat geeft aan hoe intensief de VR simulatie is.

Kansen

Persoonlijk vind ik het geweldig om te zien dat een Nederlands bedrijf voorop loopt op het gebied van Virual Reality in het voetbal. Ik zie heel veel kansen voor Virtual Reality en het gericht trainen van het brein. Onderzoek heeft al aangetoond dat VR het brein beter laat presteren als het gaat om spatial updating. Voetbal is een dynamische sport waar vaak veel gebeurt in een korte tijd. Een wedstrijd winnen of verliezen zit 'm vaak in details. De wetenschap probeert deze details inzichtelijk te maken. Wat mij opvalt is dat onderzoekers vaak weer terugvallen op het brein. Want uiteindelijk worden daar de beslissingen genomen die vaak cruciaal zijn in de wedstrijd. Er zijn verschillende onderzoeken geweest naar het brein van voetballers. Bijvoorbeeld het onderzoek van Vestberg dat aantoont dat er een correlatie is tussen kwaliteit van het executieve systeem en het aantal doelpunten en assists. De Nederlandse wetenschapper Verburgh toont aan dat factoren als inhibitie (remmen van beslissingen) belangrijk is voor een voetballer. Dit is slechts het topje van de ijsberg als het gaat om onderzoeken naar het brein van voetballers. Het blijkt dat het executieve systeem ook goed te trainen is met programma's als Cogmed, Neurotracker of EyeGym. Zelf heb ik, in samenwerking met de Universiteit van Maastricht, profvoetballers van MVV cognitief getraind met Cogmed.

Tegen de NOS Zegt Marijn Beuker, innovatiemanager bij AZ, over virtual reality: "Met virtual reality kun je vooral de spelintelligentie trainen" Dat is in feite het langetermijngeheugen waarin spelpatronen worden opgeslagen. De cognitieve vaardigheden van spelers, die bepalen hoe snel een speler op een bepaalde situatie kan reageren, hebben volgens Beuker geen baat bij virtualrealitytraining. In mijn opinie kun je met VR wedstrijdssituaties nabootsen en het brein gericht trainen met adaptieve spelletjes die ook gebruikt worden in Cogmed, Neurotracker, of Intelligym

Dus naast Spatial awareness en decision making kunnen ook andere delen van het brein gericht getraind worden zoals: Motor Inhibitie, Aandacht en het Visuele Werkgeheugen. Op deze manier zijn cognitieve vaardigen dan alsnog te trainen. Nogmaals dit is slechts een hypothese, wetenschappelijk bewijs heb ik hier niet voor.

Website: https://www.beyondsports.nl/

In Noorwegen is er een voetbalwedstrijd geweest waarbij spelers een VR bril dragen. Ze hebben alleen 2D beeld en zien het veld en zichzelf van boven. Dit levert hilarische beelden op:
Profvoetballers onder de fMRI scan: Dit is het ver...
Een Filosofie achter het Topsportbrein..

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/