3 minutes reading time (637 words)

Uniek Nieuw (E)-Sports project.

218

Gerichte trainingen op het veld, meedenken met verschillende projecten, bloggen en nu ook druk bezig met dit unieke E-sport Project.

Voor Sportbrein is het allemaal begonnen met het 'simpel' bloggen. Wetenschappelijke artikelen doorspitten, samenvatten en dit proberen te vertalen naar de praktijk. Het leuke van bloggen is dat je vele (wetenschappelijke) inzichten tegenkomt. Een van deze theorieën is het: 'Dunning-Kruger Effect'. In meer dan 100 onderzoeken is men erachter gekomen dat wij mensen onszelf beter inschatten dan anderen in een mate waarin dit statistisch voor onmogelijk wordt gezien. Toen programmeurs in twee bedrijven werd gevraagd hoe goed ze waren, plaatsten 32% van de programmeurs van het ene bedrijf en 42% van het andere zichzelf in de top 5%. In een ander onderzoek beschreef 88% van de Amerikaanse bestuurders zichzelf als iemand met bovengemiddelde bestuurderskwaliteiten. Volgens de onderzoekers zijn dit geen uitzonderingen. Meestal schatten mensen zichzelf hoger in op gebieden die variëren van gezondheid, leiderschapsvaardigheden en meer.

Als ik soms mijn blogs of trainingsmethodieken teruglees uit de beginjaren dan durf ik wel hardop te zeggen dat ik soms mijzelf heb overschat. Zeker na goede kritieken en feedback leer je steeds betere vragen te stellen wat nu het effect is van een interventie. Het paraplubegrip 'breintraining' is ontzettend breed en bijvoorbeeld een 'motorinhibitie oefening' is slechts een zeer klein onderdeel van het grote geheel. Het unieke en leuke is dat iedere club, sportorganisatie of trainer /coach weer zijn eigen visie heeft op trainen en presteren. In de vele podcast, webinars, vakbladen, boeken, wetenschappelijke literatuur en blogs worden telkens weer puzzelstukjes opgeworpen die ieder weer op zijn eigen manier gebruikt. En dan moet het ook nog blijken of deze puzzel de formule voor succes is. 

Sportbrein focust zich vooral op specifieke onderdelen van deze formule en dan voornamelijk binnen voetbal. Echter er zijn ook andere sporten waar met veel belangstelling naar gekeken wordt. Hiervan is E-sport er een van. Deze tak van sport, maakt momenteel een geweldige groei door. De E-sport markt is inmiddels een miljarden industrie dat zijn ook zijn verbindingen zoekt met de reguliere sporten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan FIFA E-sporters die voor een Eredivisie club spelen. Echter het gaat veel breder dan dat, zo zijn toernooien voor Fortnite, Counter Strike of League of Legends. Het prijzengeld van deze toernooien lopen inmiddels ook op in de miljoenen. Professionele teams zijn er dan ook veel aan gelegen om deze Topsporters zo goed mogelijk voor te bereiden. Bekijk hieronder maar eens het trainingscomplex van team Liquid in Utrecht:

Zoals je kunt zien zijn dit hypermoderne sportcomplexen, waarin niks ontbreekt. Deze E-sporters zijn op jonge leeftijd begonnen met gamen en hebben zich net als een amateur jeugdvoetballer opgewerkt naar hun droom, E-topsporter. Zoals elke trainer coach weet dat dit een traject is van vallen en opstaan, telleurstellingen verwerken en jezelf weer verbeteren. Zoals een jeugdvoetballer hulp krijgt van een voetbaltrainer kunnen gamers zichzelf ontwikkelen met programma's als een Aimlabs (Aimlabs is een spel dat je beter leert mikken voor schietspellen).

In de reguliere sportwereld zijn er verschillende digitale cognitieve trainers op de markt die geïsoleerd verschillende breinfuncties trainen. Sommige van deze producten worden al in gezet bij E-sporters. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Neurotracker. Sportbrein is op de achtergrond al maanden bezig met een zeer gaaf project dat hierop aansluit. Dit in samenwerking met Vorteq, Fireroot Studios en Decade it, specialisten op het gebied Gaming en IT Developing. Daarnaast wordt er ook samengewerkt met de Universiteit van Groningen. Kortom een consortium van kennis en kunde dat bezig is met een geweldige uitdaging. In de aankomende maanden zal er door middel van verschillende blogs meer uitleg gegeven worden over dit unieke project. Stay Tuned!!

Bronnen: 

Kruger, J., & Dunning, D. (1999). Unskilled and unaware of it: How difficulties in recognizing one's own incompetence lead to inflated self-assessments. Journal of Personality and Social Psychology, 77(6), 1121–1134. https://doi.org/10.1037/0022-3514.77.6.1121

https://www.vorteq.nl/

https://www.firerootstudios.com/

Lees hier welke hersendelen betrokken zijn bij een...
Dit is het wetenschappelijk verschil tussen Beginn...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/