Virtual Reality begint steeds populairder te worden. Veel bedrijven zijn druk bezig om software te ontwikkelen voor deze nieuwe hype. Ook voor de consumenten wordt het steeds toegankelijker. Virtual Reality kan ook een perfect gebruikt gaan worden om executieve functies van sporters te gaan trainen.
Louis van Gaal heeft bij het WK in Brazillië gebruik gemaakt van verschillende technologische hulpmiddelen. Zo heeft hij ook gebruik gemaakt van de Oculus Rift. Met virtual reality probeert Van Gaal om bepaalde spelsituaties door spelers en trainingsstaf te laten herbeleven. Op deze manier kunnen spelers van Oranje door de ogen van hun teamgenoten mee kijken. Neem bijvoorbeeld Arjen Robben die doormiddel van de Oculus Rift als het ware in de ogen van Wesley Sneijder kan 'kruipen'. Robben heeft letterlijk een beeld van hoe Sneijder aan de bal is en wat Sneijder om zich heen ziet.
Met het gebruik van Virtual Reality zijn de mogelijkheden eindeloos. Bij elke tak van sport kan Virtual Reality gebruikt worden om situaties opnieuw te laten beleven. Zo kunnen er oefeningen bedacht worden om het executieve systeem, waaronder het werkgeheugen, te trainen. Op deze manier verbeter je cognitie van de sporters én je laat sporters spelsituaties herbeleven. Je traint dus in sport specifieke situaties zonder dat je daar fysiek vermoeid van raakt. Dit kan een extra trainingselement worden voor talenten maar ook voor gevorderde topsporters.
De Oculus Rift is een virtual Reality bril, maar wat als je nu meer hebt als een alleen een bril? Kijk even naar de onderstaande video:
In de bovenstaande video wordt de persoon niet alleen visueel meegenomen maar ook fysiek. Je 'leeft' in een virtuele realiteit. Je kunt dus trainingsprogramma's ontwikkelen waarbij je specifiek ook je benen of armen traint. Op deze manier kun je elke sportspecifieke situaties vaak achter elkaar trainen, waardoor je in wedstrijden situaties sneller herkent en je traint om sneller en nauwkeuriger een beslissing te kunnen maken.
Inmiddels zijn er dus bedrijven die bezig zijn met virual reality en sportspecifieke situaties. Het trainen van executieve functies mag hierin niet vergeten worden. Hiermee herhaal je niet alleen sportspecifieke situaties maar verbeter je het executieve systeem direct. Het positieve gevolg is dat spelers zich beter kunnen concentreren en dat je meer situaties kunt opslaan in je geheugen.
De Oculus Rift biedt veel kansen, maar misschien kunnen we in de toekomst nog een stap verder gaan… namelijk de Hololens van Microsoft……
By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/