3 minutes reading time (560 words)

Voorspelbaarheid, dit maakt het zo lastig..

223

Als coach probeer je de uitkomst zo voorspelbaar mogelijk te maken. Wetenschap toont echter aan dat dit behoorlijk lastig is…

De meeste clubs zijn weer bezig met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Het fundament wordt in deze weken gelegd voor de rest van het seizoen. In de kern probeert iedere coach uitslagen zo voorspelbaar mogelijk te maken, namelijk winst en vaak nog op een voetballende manier. Hiervoor worden vele verschillende middelen gebruikt, denk oefenwedstrijden, videoanalyses, hardslagmeters en GPS data. Alles om 'klaar' te zijn voor het nieuwe seizoen. Echter aan deze controleerbaarheid zit natuurlijk een grens. Voorspellen wat er in de toekomst gaat gebeuren blijkt uit onderzoek namelijk lastig te zijn. Echter onderzoek toont wel aan dat het een vaardigheid is die te trainen is.

Het meest bekende onderzoek naar voorspelling werd gedaan door Philip Tetlock van de Universiteit van Pennsylvania, en zijn baanbrekende boek Expert Political Judgment uit 2006 biedt cruciale achtergrondinformatie. Tetlock vroeg een groep experts en deskundigen op het gebied van buitenlandse zaken om geopolitieke gebeurtenissen te voorspellen, zoals of de Sovjet-Unie tegen 1993 zou uiteenvallen. Over het algemeen hadden de 'experts' moeite om beter te presteren dan dart-gooiende chimpansees, en waren ze consequent minder nauwkeurig dan zelfs relatief eenvoudige statistische algoritmen. Dit gold voor liberalen en conservatieven, en ongeacht professionele referenties.

Een denkfout is namelijk snel gemaakt tijdens het inschatten van situaties. Alle informatie die we om ons heen verwerken moeten we gebruiken om snel en effectief beslissingen te kunnen nemen. De kans is dan ook groot dat we denken rationele beslissingen of inschattingen te maken, terwijl deze in werkelijkheid intuïtief is. Deze denkfouten wordt ook wel cognitieve bias genoemd en werd geïntroduceerd door Kahneman met zijn collega Amos Tversky.

Sinds het boek hebben Tetlock en verschillende collega's een reeks geopolitieke voorspellingstoernooien gehouden om te ontdekken wat mensen helpt betere voorspellingen te doen. In de jaren ?? hebben Tetlock, Barbara Mellers en een aantal van hun Penn-collega's drie nieuwe artikelen gepubliceerd waarin 150.000 voorspellingen van 743 deelnemers (allemaal met minimaal een bachelordiploma) worden geanalyseerd om 199 wereldgebeurtenissen te voorspellen. Eén paper richt zich uitsluitend op goed presterende "supervoorspellers"; een ander kijkt naar de hele groep; en een derde pleit voor het voorspellen van toernooien als onderzoeksinstrument.

Misschien wel het meest opvallende is dat topvoorspellers in de loop van de tijd zijn verbeterd, dit impliceert direct ook dat het mogelijk is om beter te worden in voorspellingen. De onderzoekers noemen enkele vaardigheden die helpen bij het ontwikkelen van voorspellend vermogen:

  • Expertise in een vakgebied.
  • Oefening verbetert de nauwkeurigheid.
  • Teams presteren consequent beter dan individuen.
  • Meer ruimdenkende mensen maken betere voorspellingen.
  • Door te trainen in waarschijnlijkheid kun je vooringenomenheid voorkomen.
  • Haasten levert slechte voorspellingen op.

Voorspellen is echter een zeer breed begrip en is ook toepasbaar in heel veel sportsituaties. Zo is er uitgebreid onderzoek gedaan naar de voorspelbaarheid van talent. Uiteindelijk is 'voorspellen' ook de kern van het scoutingswerk. De insteek van deze blog is echter geschreven uit het perspectief van de trainer coach die inschattingen / voorspellingen probeert te maken in aanloop naar het seizoen of een wedstrijd. Het lijstje met tips kan je helpen om betere plannen te maken. Zo zijn de meeste ook niet verassend en nieuw. Vele worden impliciet al gebruikt tijdens de dagelijkse praktijk. Hopelijk staan er enkele tips tussen waarmee je je voordeel kan doen. Alvast een prettige seizoen gewenst! 

Cognitieve Dissonantie een gevaar voor Trainers?
Hierdoor is Informatie zonder Context Lastig te be...
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Gast
vrijdag 09 december 2022

Captcha afbeelding

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/