6 minutes reading time (1158 words)

Wat je waarschijnlijk NIET hebt gezien tijdens het gevecht tussen Joshua en Klitschko.....

14

Afgelopen zaterdag was Wembley het decor van het gevecht Joshua tegen Klitschko. Dit gevecht wordt nu al door velen omschreven als 'het gevecht van de eeuw'. Als sportliefhebber heb ik dit spektakelstuk natuurlijk ook gezien. Dit heb je waarschijnlijk niet gezien…

In de basis is boksen erg simpel namelijk probeer je tegenstander tegen het canvas te slaan. In tegenstelling tot kickboksen mag je hier alleen je vuisten gebruiken. "Met deze vuisten zijn er zes verschillende stoten mogelijk", aldus Don Charles. Deze ervaren bokscoach geeft aan dat er meer dan 1000 verschillende combinaties mogelijk zijn om een tegenstander KO te slaan. Het is te vergelijken met een telefoonnummer, er zijn maar 10 cijfers beschikbaar maar met deze 10 cijfers zijn er duizenden combinaties te maken. Volgens Charles is het de kunst om het geduld te bewaren en de tegenstander uit de tent te lokken zodat je de definitieve stoot kunt uitdelen. Het voetenwerk is van cruciaal belang om steeds positie te kiezen ten opzichte van de tegenstander, boksers zie je ook geen seconde stil staan. Het lijkt wel of ze al dansend in de ring staan. Dit is nodig om continue de balans te vinden, want een goeie knal komt niet alleen uit de vuist maar vanuit het hele lichaam. De stoot begint namelijk in de voet en de energie gaat vervolgens door het hele lichaam en eindigt in de vuist.

Maar waar kan je iemand als bokser het beste raken? Alan Ruddock is een fysioloog aan de Sheffield Hallam University en geeft aan dat de kin het beste geraakt kan worden. De kin geeft namelijk de energie van de stoot door naar de hersenstam. Nu maakt de hersenstam een connectie tussen de motorische cortex en het centrale zenuwsysteem. Door de stoot wordt deze connectie kort onderbroken, waardoor de signalen niet meer overgebracht worden naar de motor cortex. Dit betekent dat je voor enkele seconden niet meer in staat bent om je lichaam te controleren. Natuurlijk gaat een getrainde bokser als Joshua of Klitschko niet zomaar naar de grond. Er is dan ook onderzoek gedaan met welke kracht deze boksers slaan en wat nodig is om ze naar de grond te krijgen. Zo blijkt dat een getrainde bokser met een snelheid van10 meter per seconden slaat, dit komt neer op 36 kilometer per uur. Nu weegt Joshua 116 kg, als hij zijn volledige lichaamsgewicht goed gebruikt dan komt het neer op 5000 Newton. Om even een vergelijking te maken een voetballer schiet ongeveer met 250 Newton en een goeie rugby tackle staat voor 1500 Newton (Afhankelijk van de snelheid van de sprint en het gewicht van de speler).

Maar nu even weer terug naar het gevecht tussen Joshua en Klitschko op Wembley. Onder het oog van maar liefs 90.000 toeschouwers werd er in 12 rondes gestreden voor de wereldtitel. Elke ronde is goed voor 3 minuten waarin het maximale verwacht wordt van de topsporters. In de eerste rondes was er niet veel te beleven, totdat ronde 5 aanbrak. Joshua begon heel sterk door Klitschko tegen het canvas te slaan. Klitschko had dan ook de volle 8 seconden nodig om hiervan te herstellen. Vervolgens zie je iets opmerkelijk, Joshua krijgt het moeilijk en je ziet hem helemaal in de verdediging schieten. Geen halve minuut eerder was hij bijna de winnaar en nu bevindt hij zich in een moeilijk positie. Joshua startte namelijk zo explosief dat hij last kreeg van vermoeidheid met als gevolg dat z'n werkgeheugen minder begon te werken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat als je uitgeput bent, werkt je werkgeheugen aanzienlijk minder goed. Dit werd ontdekt door Terry McMorris en zijn collega's van University College Chichester in het Verenigd Koninkrijk. Om dit te testen werden sporters twee uur lang blootgesteld aan hoge temperaturen en luchtvochtigheid. Direct daarna moesten zij een serie fysieke en cognitieve tests doen. De onderzoekers zagen, dat, als je sporters uitgeput waren, de prestaties van hun werkgeheugen kelderden. Het werkgeheugen is onder andere verantwoordelijk voor concentratie en focus. Door vermoeidheid kan dit minder gaan werken waardoor de kans op fouten groter wordt.

Tussen ronde 6 en 11 gebeurt er niet echt iets spectaculairs, Kliktscho lijkt aan de winnende hand omdat hij elke ronde meer punten scoort dan z'n opponent, maar dan breekt ronde 11 aan. Waarschijnlijk heeft Joshua van z'n coaches te horen gekregen dat hij actie moet ondernemen als hij nog wil winnen. De ronde begint rustig maar in tweede minuut weet Joshua Klitscho te verassen met een stoot op z'n kin. Voor de tweede keer in de wedstrijd gaat de oud-wereldkampioen naar de grond. Bokser Nick Parpa (in the telegraph) schetst kort wat er gebeurt op zo'n moment: "Nadat je de knal hebt geïncasseerd stort je op de grond, het gezichtsveld wordt wit en soms hoor je een ringend geluid. Langzaam komt het gezichtsveld weer terug maar nog steeds gedesoriënteerd. Door de vele uren training sta je zo snel mogelijk weer op maar dit gaat niet vanzelfsprekend. De benen voelen slapjes aan en je hebt er weinig tot geen controle over". Klitscho wist in de 8 seconden weer op de been te komen maar deze stoot was dusdanig hard dat hij niet meer fatsoenlijk kon vechten. Het duurde dan ook geen 10 seconden voordat Joshua de genadeklap uitdeelde, einde wedstrijd!

Nu zie je Klitschko na het gevecht balend erbij staat hoe zijn tegenstander de overwinning viert. Voor zijn gevoel is het gevecht ten einde en met slechts een wondje aan zijn wenkbrauw. Uit onderzoek van Thomas Talavage van de Purdue University blijkt namelijk dat iemand een hersenschudding kan oplopen zonder één enkel duidelijk symptoom te ervaren. Thomas heeft dit onderzocht door sensoren te plaatsen in de helmen van American Football spelers. De klappen die de spelers te verduren krijgen zijn vaak zo hard dat ze een hersenschudding oplopen, alleen dit merken ze zelf vaak niet. Toen de spelers een FmRI-scan kregen, was het trauma echter direct zichtbaar. Er is ook onderzoek gedaan naar de schade voor het werkgeheugen. De onderzoekers testten het werkgeheugen van American Football players voor het begin van het seizoen en herhaalden dit na afloop ervan. Ze concludeerden dat het werkgeheugen van alle spelers zwakker was geworden en dat zij zich meer moesten inspannen om taken te verrichten die ze aan het begin van het seizoen met minder moeite hadden afgerond. Dit kan op termijn leiden tot een CTE, oftwel Chronic Traumatic Encephalopathy. Dit is een afwijking in de hersenen als gevolg van meerdere hersenschuddingen. CTE veroorzaakt impulsief gedrag, depressie en heel in de verte zelfs dementie. Er is ook specifiek onderzoek gedaan naar wat de schade is bij boksers. Zo blijkt uit onderzoek dat vechtsporters die veel wedstrijden hebben gevochten hersenvolume hebben verloren. Per gevecht neemt de verwerkingssnelheid van de hersenen gemiddeld met 0.19 procent af. Kortom de hersenen van Klitscho hebben behoorlijk wat te verduren gekregen, maarja met een bedrag dat oploopt in de miljoenen kun je toch een leuke vakantie boeken om even bij te komen…….

(Bronnen: The Telegraph, HP de Tijd, Sportbrein) 

Kan ‘brein training’ dé succesformule worden voor ...
EyeGym

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/