4 minutes reading time (782 words)

Willem II de Cognitieve profclub van Nederland

Willem2niet

Nu Nederland zo historische laag staat op de FIFA ranglijst merk je aan ´voetballend Nederland´ dat er iets moet veranderen. Duitsland loopt onder aanvoering van Julian Nagelsmann al voor met innovatieve trainingsmethodes. In Nederland beginnen clubs zich ook te onderscheiden en methodes te vinden om spelers nog beter te ontwikkelen vandaag: Willem II, de cognitieve club van Nederland.

In de Volkskrant verscheen eind 2016 een artikel over Willem II die bezig is met gerichte breintraining voor de jeugd. Zo moeten spelertjes rekensommen oplossen terwijl ze aan het voetballen zijn. Dit is een van de vele oefenvormen die ze toepassen binnen de jeugdopleiding. Spelers worden tijdens trainingen maximaal uitgedaagd door middel van complexe oefenstof. Tegen omroep Brabant wordt een uitleg gegeven voor de keuze van complexe oefeningen: "Door de hersenen tijdens de training actief te gebruiken, maken voetballers myeline aan. Dat stofje is voor sporters heel belangrijk. Myeline zorgt ervoor dat iets wat je hebt geleerd, sneller toegankelijk wordt". Hiernaast werkt Willem II ook samen met de Belg Michel Bruynickx . Hij is eigenaar van Cognitraining en Senseball. Het doel van zijn oefenstof is om het brein maximaal te ontwikkelen. Een belangrijk onderdeel is de Senseball, dit is een bal die vastzit aan een touwtje. Het voordeel is dat de bal in een korte periode vaak geraakt kan worden. Dit in combinatie met rekensommen opdreunen kan ervoor zorgen dat technische vaardigheden sneller aangeleerd worden. Bekijk hieronder de video over Willem II en cognitie: 

Naast de Senseball worden rekensommen ook ingezet tijdens reguliere oefeningen. Maar waar is dit eigenlijk goed voor? In sport specifieke situaties heeft men het dan al snel over basistechnieken zoals het dribbelen bij het voetbal of bij hockey. Deze basistechnieken worden ook wel motorische taken genoemd. Naast motorische taken heb je ook cognitieve taken dit zijn onder andere: 'informatie verwerking' – 'ruimtelijke inzicht' en 'beslissingssnelheid'. Bij Dual Task gaat het erom dat deze taken tegelijk uitgevoerd worden. Dus bijvoorbeeld de bal hooghouden (=motorische taak) en de tafel van 8 opnoemen (=cognitieve taak). Je gebruikt dus de motorische taak en de cognitieve taak tegelijkertijd. Gaat dit goed? Dan heb je de cognitieve taak niet nodig voor de motorische taak. Makkelijker gezegd: je hoeft niet na te denken over de beweging. Het zegt iets over hoe geautomatiseerd de basisbewegingen zijn. Nu zijn er verschillende onderzoeken geweest naar het effect van Dual task en trainingen. Zo heeft Masters een studie gedaan naar het effect van Dual task in het aanleren van basistechnieken (Primaire bewegingen). De basistechniek die de proefpersonen moesten gaan aanleren was het 'putten' in golf.

De proefpersonen werden opgedeeld in twee testgroepen: de eerste groep kreeg instructies met behulp van professionele coaches. Daarbij kregen ze veelvuldig feedback hoe ze het beste konden putten. De tweede groep werd niet begeleid door coaches. Deze groep moest leren putten doormiddel van een dual task. De primaire taak was het putten, de secundaire taak was het opnoemen van een willekeurige letter op moment dat ze een toon van een metronoom hoorden. Op deze manier werd het werkgeheugen steeds beziggehouden. Vervolgens moesten beide groepen vijf opeenvolgende dagen honderd putts per sessie slaan. Op de laatste dat was er sprake van een prestatiedruk. De groep die het putten hadden aangeleerd doormiddel van Dual Taks scoorden beter in vergelijking met de andere groep. Maar hoe kan dit nu? De eerste groep kreeg toch les van professionele coaches? Master concludeerde dat de Dual task groep het werkgeheugen ter beschikking had om de spanning onder controle te houden. Terwijl de andere groep het werkgeheugen juist gebruikte om te kunnen putten. Omdat het werkgeheugen hier zo druk mee bezig was heeft het geen ruimte meer over om de spanning onder controle te houden.

Dus de tafel van 10 opnoemen tijdens het ritmische bewegingen. Op deze manier wordt het visueel motorische systeem beziggehouden waardoor er niet nagedacht hoeft te worden over de uitvoering. Hierdoor stimuleer je het brein om de bewegingen gedachteloos te gaan uitvoeren. Met als einddoel dat je in de wedstrijd niet steeds bezig bent met de beweging maar met de keuzes die moet maken aan de bal.

Masters heeft dus aangetoond dat het gebruik van Dual Task een bruikbaar middel is om bewegingen aan te leren. Bij Willem II zien ze nu al resultaat. "Ik zie dat ze sneller herkennen waar de ruimte is. Ze maken sneller driehoekjes en weten waar ze de bal naartoe moeten spelen. Het gaat allemaal wat sneller", concludeert Willem II trainer Jan de Hoon (Omroep Brabant, 2016).

Persoonlijk ben ik overtuigd dat deze oefeningen zinvol kunnen zijn. Het lastige is echter dat er veel differentiatie in rekenvaardigheden zit bij kinderen. Ook vraagt deze methode veel van de concentratie van de spelers. Later meer over clubs die gerichte breintraining gebruiken…

Dit is waarom: ‘Niet Verliezen’ Beter is dan ‘Will...
NeurOlympics, de Nieuwe Scout van AZ.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/