4 minutes reading time (710 words)

Zijn Voetbalbeslissingen nu Onbewust of Bewust?

237

Inmiddels heb ik al diverse blogs geschreven over keuzes die spelers maken in de wedstrijd. Maar worden deze nu bewust of onbewust gemaakt?  

Dagelijks maken we continue beslissingen, van het moment dat je wakker wordt tot je weer naar bed gaat. Vele van deze keuzes worden gemaakt zonder dat we hier echt bewust van zijn. Metaforisch wordt er ook wel gesproken over de olifant en de bijrijder. De olifant is het irrationele, emotionele, automatische, onbewuste deel van de mens. De berijder is het rationele, verstandige, gecontroleerde, bewuste deel van de mens. Belangrijk om erbij te vermelden dat onbewuste keuzes een stuk sneller gaan. Onderzoek toont aan dat een mens in reactie op een onverwachte prikkel na 100ms al een oogbeweging kan maken. Terwijl ons bewuste brein drie keer zo langzaam is (300ms). Maar wat betekent dit nu als een speler de bal aan de voeten heeft en onder druk gezet wordt door het verdedigende team?

Hoe hoger het niveau, des te sneller de speler een keuze moet maken. Wetenschapper Ap Dijksterhuis was benieuwd naar het effect van 'tijdsdruk' bij het maken van keuzes. Hiervoor selecteerde hij een groep deelnemers die auto's moesten evalueren. Het doel was voor hen om te beslissen welke de beste was. Na het tonen van alle auto gegevens kreeg de helft van de groep vier minuten de tijd om rustig na te denken over wat de beste auto was, terwijl de andere helft werd vermaakt met een andere activiteit en vervolgens werd gevraagd om, met weinig tijd om erover na te denken, te antwoorden wat hun beste optie was. Van degenen die tijd hadden om na te denken, had slechts 25% het beste model goed. Hoe zit het met degenen die zich door intuïtie moesten laten meeslepen? 60% wist het goede model aan te geven. Een ander voorbeeld dat wordt aangehaald is pokerspeler Michael Binger. In zijn begin jaren was hij geobsedeerd door het tellen van kaarten en het berekenen van kansen. Deze 'overload' aan informatie leidde ertoe dat de Michael niet of de mindere optie koos.

Voor de onder druk gezette speler is het soms noodzaak om beslissingen te nemen in 'no time' van milliseconden. Een dribbel, een pass of een schot op doel kan het verschil maken tussen het winnen of verliezen van een wedstrijd. En het lijkt erop dat dit minder bewuste deel van onze hersenen het vrij goed weet te beslissen. Volgens José Valenzuela van de Barca Innovatie hub: "Een speler hoeft tijdens de wedstrijd niet bewust naar alle relevante informatie te zoeken, maar die moet er wel zijn zodat onze hersenen er toegang toe hebben. Iemand die nog nooit voor voetbal heeft getraind, heeft niet de nodige informatie om de techniek van deze sport of de manier waarop zijn team speelt te kennen. In plaats daarvan zullen je hersenen, terwijl je traint en ervaring opdoet, nieuwe verbindingen creëren waarmee je binnen enkele milliseconden toegang hebt tot de benodigde informatie."

In een artikel van het NRC komt Chris van der Togt, onderzoeker van het Nederlands instituut voor Neurowetenschappen in Amsterdam aan het woord. Hij geeft een belangrijke nuance op het bovenstaande verhaal: "Onze gedachtewereld bestaat natuurlijk niet alleen uit het reageren op externe prikkels. Er zijn geheugenprocessen die onze intenties, doelen en mindset bepalen over periodes van minuten, van dagen, ja zelfs van jaren." Snelle handelingen zijn meestal onbewuste uitvoeringen van vooraf geautomatiseerde patronen. Neem bijvoorbeeld vechtsporters. Als ze overtuigd van zichzelf zijn, kunnen ze heel snel reageren op hun tegenstander. Maar bij twijfel verliezen ze gemakkelijk, omdat ze erbij gaan nadenken over bijvoorbeeld het gevolg van een verliespartij.".

De titel is misschien iets te populistische beschreven en het definitieve antwoord is niet samen te vatten in één blog. Er zijn boeken vol geschreven die veel raakvlakken hebben met bewust en onbewuste gedrag van voetballers. Dit gelinkt aan de verschillende trainingsmethodieken binnen de verschillende hoofdmomenten, teamfuncties en teamtaken. Bekijk de volgende unieke fragmenten maar eens, zijn deze voetbalacties bewust of onbewust gemaakt?

Literatuur

Dijksterhuis, A. (2006). "On Making the Right Choice: The Deliberation-Without-Attention Effect". Science. 311(5763): 1005–1007.

Lehrer, Jonah (2011), Cómo decidimos, Barcelona: Paidós.

Soon, Chun & Brass, Marcel & Heinze, Hans-Jochen & Haynes, John-Dylan. (2008). Unconscious determinants of free decisions in the human brain. Nature neuroscience. 11. 543-5. 10.1038/nn.2112.

https://www.nrc.nl/nieuws/2012/12/29/drie-gedachten-per-seconde-1185208-a457281


Onderzoek naar Sportfans: Dit maakt Voetbal zo Pop...
Het Gevaar van Groepsdenken

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/