Skip to main content

De Gelderlander

'Timo Kleinhesselink laat lichtjes branden'

Tekst: Raymond Willemsen

Smartgoals doen hun intrede in het amateurvoetbal. Timo Kleinhesselink (26) uit De Heurne is een van de eerste trainers in de regio die er mee aan de slag ging. 

Al enkele jaren is Timo Kleinhesselink uit De Heurne bij Dinxperlo zeer geïnteresseerd in het brein van sporters.Tijdens zijn HBO-studie sport, gezondheid en management begon dat. "Vier jaar geleden ben ik er mee gestart", verteld Kleinhesselink, oud speler van DZSV 1 en komend seizoen trainer van de B1-junioren van Longa'30 in Lichtenvoorde én techniektrainer bij AZSV in Aalten. "Ik heb toen een project bij MVV in Maastricht gedaan, waar de spelers van het eerste cognitief getraind werden Spelers als Bryan Smeets, Nathan Rutjes en Tom van Hyfte moesten computerspelletjes spelen. Vijf weken lang, vijf dagen per week. Ik wilde aantonen dat ze daardoor sneller gingen handelen op het voetveld. En dus betere voetballers werden. Harde bewijzen kreeg ik niet, maar ik vond het wel interessant". Kleinhesselink verdiepte zich steeds meer in het 'sportbrein' en schreef de afgelopen jaren ruim negentig blogs. Ook gin hij ruim een jaar geleden aan de gang met Smartgoals, doeltjes die in verschillende kleuren oplichten en steeds van kleur veranderen.

​"Adrie Poldervaart was geïnteresseerd en nu train ik elke week een dag bij Excelsior"

 "De aanschaf was vrij prijzig, maar ik vond het de investering waard", aldus Kleinhesselink. "het is tijdens trainingen een extra tool om sneller te leren denken en beter te kijken. De situaties veranderen steeds en je kunt met de Smartgoals ontelbare trainingsvormen bedenken. je kunt ze gebruiken bij positie-en partijspelletjes, maar ook bij het passen en trappen. De bedoeling ervan is dat voetballers rustiger worden als ze een wedstrijd spelen. Het vermogen om snel te schakelen wordt zo groter. Ook dit kan ik wetenschappelijk niet bewijzen, maar ik denk echt dat je een betere voetballer wordt. Daarnaast vinden voetballers het leuk om te doen tijdens de trainingen. Voetballen blijft echter een lastige sport om dingen te meten, omdat emoties ook een grote rol spelen". Kleinhesselink gaf in het voorjaar een E-book uit met de titel ​Winnen door het Sportbrein ​. "laat je verwonderen in de wereld van Sport & Cognitie met onder meer Smartgoals" plaatste de Achterhoeken een bericht op Twitter. "Niet veel later kreeg ik een melding van Adrie Poldervaart, de nieuwe trainer van Excelsior", zegt Kleinhesselink. Hij was erg geïnteresseerd in de Smartgoals en nodigde me uit voor een gesprek. Inmiddels ben ik week een dag in de week in Rotterdam op de training van Excelsior en geef ik oefenvormen met Smartgoals. Dat gaat hartstikke goed". Van een paar keer trainen met Smartgoals wordt je geen betere voetballer benadrukt Kleinhesselink. "Je moet het echt langere tijd doen om resultaten te boeken".

​Footbonaut kost 1 miljoen euro

​Voor een kleine 4000 euro schafte Timo Kleinhesselink zijn Smartgoals, een aantal jaren geleden uitgevonden door studenten aan de Technische Universiteit in Eindhoven. "Dat is best vele geld, maar goedkoper lukt het nog niet" zegt Kleinhesselink. Het is een schijntje in vergelijking met de Footbonaut, uitgevonden door de Duitser Christian Glüttler. In een kleine ruimte (14 bij 14 meter) worden vanaf acht verschillende plekken uit machines afgevuurd op voetballers, die ze moeten verwerken en in verlichten vakken moeten schieten of koppen. De Duitse topclub Borussia Dortmund schafte er als eerste een aan. Kosten: 1 miljoen euro. Ook TSG Hoffenheim heeft inmiddels de beschikking over een Footboneut, net als de Portugese recordkampioen Benfica.

‘Cognitieve trainingen zijn eenvoudig te organiseren met materialen die bijna geen euro kosten’