Skip to main content

Onderzoek naar Werkgeheugen training en Profvoetbalprestaties

In de Braek, D.; Deckers, K.; Kleinhesselink, T.; Banning, L.; Ponds, R. Working Memory Training in Professional Football Players: A Small-Scale Descriptive Feasibility Study—The Importance of Personality, Psychological Well-Being, and Motivational Factors. Sports 20197, 89.

Voor mijn afstuderen heb ik samen met de Universiteit van Maastricht gekeken naar het effect van de Cogmed Werkgeheugen training en voetbalprestaties bij het eerste elftal van MVV. Dit onderzoek werd op 11 april 2019 gepubliceerd, hierbij de samenvatting.

Wat gebeurt er als je profvoetballers gericht cognitief gaat trainen? Gaan ze ook beter voetballen? Deze vraag stelde ik mij hardop af nadat ik het artikel van Vestberg gelezen had. De Zweedse onderzoeker Vestberg is een voorloper in onderzoek naar executieve functies in relatie met sportprestaties. Zo is gebleken dat executieve functies belangrijk zijn voor voetballers en het kan zelfs het toekomstige succes voorspellen (Aldus Vestberg). Dit onderzoek concludeert dat voetballers die op het hoogste niveau spelen beschikken ook over betere executieve functies in vergelijking met spelers die op een lager niveau uitkomen. Via via kwam ik uit bij onderzoekers van de Universiteit van Maastricht, die ook geïnteresseerd waren in het effect van gerichte breintraining bij professionele voetballers. De Universiteit was op de achtergrond al bezig met een onderzoeksplan om het effect van de Cogmed werkgeheugentraining te meten bij Profvoetballers bij MVV. Tijdens mijn Minor Sport Performance Enhancement heb ik kennisgemaakt met de LSPT-test (De Loughborough Soccer Passing Test). Dit is een voetbalveldtest die bedoeld is om pass techniek en besluitvorming van voetballers in kaart te brengen. Deze test paste prima in het onderzoeksplan dat juist nog een koppeling met het veld miste.

"Working memory Training (WMT) programs can improve working memory. In football players, this could lead to improved performance on the pitch", dit is de centrale vraag in het onderzoek oftewel: Werkgeheugentraining heeft een positief effect op het werkgeheugen. Kan dit ook prestatie bevorderend zijn voor voetballers in het veld? Het onderzoek bestond uit drie testmomenten. 18 profvoetballers werden gerandomiseerd ingedeeld in de controlegroep of de experimentele groep. De experimentele groep kreeg voor vijf weken de Cogmed Werkgeheugen Training. De effecten werden gemeten op psychologische, neuropsychologische en op het veld (LSPT). Zie hieronder de schematische weergave van het onderzoek:

De resultaten zijn niet schokkend te noemen, de voetballers die de Cogmed werkgeheugen training hebben gevolgd scoorden ook beter op de werkgeheugen taken in de testen. Dit is ook wel logischte noemen, daarnaast is er geen verandering waargenomen op andere neuropsychologische aspecten. Er is geen significantie gevonden dat spelers 'beter' worden op de LSPT na de Cogmed Werkgeheugen Training (Testmoment 1: p=0.890; testmoment 2: p=0.279). De conclusie is dat werkgeheugentraining geen effect heeft op deze veldoefening. Alle resultaten worden in deze grafiek weergegeven.

​Maar…Een gedegen onderzoek is gebaard bij rust en stabiliteit. Gedurende het onderzoek is er ruis op de lijn gekomen. Er zijn afspraken gemaakt met de toenmalige hoofdtrainer Tini Ruys, echter deze is halverwege het seizoen opgestapt. Ruys werd na de uitschakeling van MVV in het bekertoernooi bij JVC Cuijk (2-1) belaagd door de eigen supporters. De trainer zou enkele klappen hebben gekregen. Ruys kreeg na de incidenten in Cuijk politiebewaking bij zijn huis in België. Na zijn opstappen is Ron Elsen aangesteld als hoofdtrainer, dit tot vorige seizoen nog actief was. Deze trainerswissel was niet bevorderlijk voor het onderzoek. Toch hebben sommige spelers het goed afgemaakt, al was deze groep erg klein. 

Al samenvattend kan er geconcludeerd worden dat de onderzoeksgroep te klein is geweest en de kwaliteit bij de uitvoering van de Cogmed Werkgeheugen Training te wensen over liet. Dus de uitkomst van het onderzoek is onvoldoende betrouwbaar te noemen. Er zijn verschillende cognitieve trainers op de markt, Cogmed is erg gericht op het onderwijs en gezondheidszorg. Het grote voordeel van deze cognitieve trainer is dat er al veel onderzoek gedaan is in deze gebieden. Voor sporters en dan met name voetbal is deze trainer minder geschikt. Andere producten als Neurotracker, Intelligym of Eyegym zijn meer sport specifiek en volgens sommige onderzoeken effectief. Al blijft de transfer van het computerscherm naar het veld lastig te meten. Bij MVV hebben we gebruikt van de LSPT, dit is een banken test. Zie het filmpje voor meeruitleg over de veldtest.