3 minutes reading time (657 words)

De Toekomst van Sportbrein..

63

Wat vliegt de tijd.. Het is nu anderhalf jaar geleden dat ik met Sportbrein ben begonnen. In deze twee jaar ben ik me volledig gaan verdiepen in de wereld van het brein en sporten. Nu is het tijd voor de volgende stap met Sportbrein.. 

Hoe is de liefde voor dit onderwerp nu eigenlijk begonnen? Voor mijn afstudeerscriptie heb ik in samenwerking met de Universiteit van Maastricht onderzoek gedaan naar het effect van Cogmed op sportprestaties. We hebben destijds profvoetballers van MVV 1 cognitief getraind met deze werkgeheugentrainer. Mijn taak was om te kijken of het trainen van het brein nu echt effect heeft op de prestaties op het voetbalveld. Dit project was voor mij een 'Eye Opener'..en het begin van het ontstaan van Sportbrein.

Na dit project ben ik begonnen met research naar wetenschappelijke kennis over alles wat met Sport en brein te maken heeft. In mijn zoektocht ben ik vele Cognitieve trainers tegen gekomen. Dit zijn vaak online 'spelletjes' die ontworpen zijn om het brein maximaal uit te dagen. Het menselijk brein is adaptief en is zodoende ook goed trainbaar. Zo maken verschillende topsporters gebruik van deze trainers om zichzelf net iets meer voorsprong te geven dan de concurrent. Als voorbeeld: Formule 1 coureur Valtteri Bottas heeft veelvuldig getraind met EyeGym. Hij zegt hier het volgende over:

"My eyes feel good through out a race, everything is clear and sharp and I have plenty of time to react to situations. EyeGym give me the edge! Been working and listening to the advise from the EyeGym people. Have to say they know their stuff! Faster fit eyes."

Ook in de, vaak conservatieve, voetbalwereld wordt er gebruik gemaakt van vergelijkbare trainers. Zo traint de jeugd van AZ met Intelligym. Hoofdjeugdopleiding Paul Brandenburg zegt hierover:

"We werken met IntelliGym, een computerspel dat aansluit bij de belevingswereld van jongeren. Dat spel is gemaakt door een Israëlisch bedrijf dat ook simulaties voor straaljagers maakt. Maar bij ons helpt het om de jeugd sneller keuzes te laten maken."

"Vier jaar geleden hebben we een test gedaan door een bepaalde groep er wel op te laten trainen en een andere groep niet. Het verschil in snelheid van keuzes maken en het inschatten van situaties was enorm."

In de topsportwereld begint het trainen van cognitie steeds meer zijn intrede te doen. Er komen steeds meer onderzoeken naar het brein en sport. Zo vat onderzoekster Lot Verburgh in een zeer verhelderd filmpje het belang van Sport en het brein samen: 

 De volgende stap….

Alle kennis die ik tegenkom probeer ik te bundelen en hierover te bloggen op sportbrein.com. Hiernaast ben ik ook begonnen met verschillende interviews. Waarbij ik professionals spreek over het brein en sport en wat ze daar mee doen? En wat kunnen we hier van leren?

Nu is het tijd voor de volgende stap met Sportbrein! Dit jaar ben ik in contact gekomen met SMARTGOALS, dit zijn kleine poortjes waarop ledverlichting zit. Deze ledverlichting gaat branden zodra je door de poortjes heen dribbelt of de bal erdoor heen speelt. Op dat moment gaat er bij een nieuw poortje de ledverlichting branden. Doordat je met meerdere kleuren kunt werken zijn er veel variaties in oefeningen mogelijk.

Daarom ben ik ook ontzettend trots om te melden dat Sportbrein nu ook in bezit is van SMARTGOALS! Met deze doeltjes gaat Sportbrein sporters cognitief trainen op het veld. Zo heb ik alle wetenschappelijk kennis gebundeld en in een protocol dat gericht is op het verbeteren van de executieve functies. De nieuwe naam voor deze unieke training wordt: Sportbrein Performance.

Achter de schermen is Sportbrein druk bezig met een nieuwe website. Sportbrein blijft er om jou te inspireren wat er allemaal gebeurt in het brein van een Sporter. Dit door de nieuwste wetenschappelijke kennis te lezen, te onderzoeken, er iets van te leren en dit zoveel mogelijk te delen om jou als sportliefhebber te helpen groeien door blogs en interviews. Daarnaast gaat Sportbrein op een unieke manier atleten trainen, waarbij het verbeteren van het brein centraal staat... 

404
Dit is waarom: ‘Niet Verliezen’ Beter is dan ‘Will...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/