3 minutes reading time (550 words)

De Vergeet Curve

255

''t ene oor in en 't andere weer uit gaan' is een bekende uitspraak. Maar hoeveel blijft er nu eigenlijk hangen van wat je als trainer allemaal zegt?  

Elke trainer ziet in een wedstrijd altijd voldoende verbeterpunten om dit trainbaar te maken. De hele week probeer je kleine dingen te verbeteren en de wedstrijd erop lijkt iedereen het alweer vergeten te zijn. Uiteraard speelt de tegenstander hier een belangrijke rol in, die door eigen kwaliteiten fouten weet af te dwingen. Maar hoeveel blijft nu hangen bij de spelers als er iets gezegd wordt? En hoeveel wordt er dan ook weer vergeten?

De psycholoog die veel onderzoek deed naar leren is Herman Ebbinghaus. Hij is de grondlegger van de bekende vergeetcurve. Uit zijn onderzoeksresultaten kwam naar voren dat je de eerste 20 minuten relatief het meeste vergeet en dat je in de eerste 60 minuten überhaupt relatief veel vergeet. De onthouden informatie zal exponentiële afnemen gedurende de tijd. Hieronder is bijvoorbeeld te zien hoe snel de dingen 'vergeten' worden: 

Ga maar eens na, hoe ging je wedstrijd 1,5 maand geleden? Kans is groot dat je niet eens weet tegen wie je gespeeld hebt, laat staan de uitslag. Als je dit even hebt opgezocht kun je vaak nog wel de grote lijnen herinneren, meer niet. Er zijn echter wel wat kanttekeningen te plaatsen op het bovenstaande plaatje. Het tempo van vergeten is erg afhankelijk van een aantal factoren. Is het bijvoorbeeld een moeilijke vaardigheid? Ben je bijvoorbeeld fit of vermoeid? En interesseert het je? Is het alleen auditieve uitleg of krijg je het ook visueel te zien? Daarnaast pikken sommige spelers informatie iets sneller op dan andere, dit verschilt weer per persoon. Al met al zijn er behoorlijk wat variabelen hoe snel informatie 'vergeten' wordt. Bekijk het verhelderende filmpje maar eens over de theorie van Ebbinghaus:  

Oké dit wetende vraag je je misschien af: "Hoe kan ik er dan voor zorgen dat mijn uitleg niet voor niets is geweest?" Het antwoord ligt uiteraard voor de hand namelijk herhaling. Ebbinghaus noemt dit ook wel Spaced Practice. Door je hersenen steeds te trainen op het ophalen van informatie, versterk je de verbindingen tussen de neuronen in je hersenen waardoor je makkelijker informatie / vaardigheden kan ophalen. Het onderzoek van Ebbinghaus concludeert dat iets 'leren' een exponentiele groei doormaakt op het moment dat je iets herhaalt. Bekijk ook het verhelderende filmpje over Spaced Practice:  

Julian Nagelsmann, hoofdtrainer van Bayern Munchen probeert zijn oefeningen zo in te richten dat spelers zich in ieder geval niet vervelen, zo zegt hij in een interview tegen de Correspondent: "Elke training is dan ook anders bij Nagelsmann. Een reden is het voorkomen dat je automatismen traint. Een andere reden is het voorkomen van verveling. 'Verveling staat leren in de weg,' zegt Nagelsmann. 'Als je een oefening op routine doet, dan leer je er nauwelijks wat van '.Er zijn honderden boeken geschreven over de juiste oefenstof met daarin de juiste herhaling. Met deze blog hoop ik je in ieder geval aan het denken te zetten dat het goed kan dat, als je iets zegt met een duidelijke leerinstructie, het niet altijd goed opgeslagen wordt. 

Literatuur

Ebbinghaus, H. (1885). Über das Gedächtnis. Untersuchungen zur experimentellen Psychologie. Leipzig: Verlag von Duncker & Humblot. 

Interleaving-effect
Dit is de The Cognitive Load Theory

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/