3 minutes reading time (688 words)

Dit is de The Cognitive Load Theory

254

De cognitieve belasting theorie verklaart waarom spelers soms niet alles meekrijgen van je uitleg. Daarnaast is het ook iets om mee rekening te houden met keuze van oefenstof?

Het volgende voorbeeld is waarschijnlijk zeer herkenbaar voor veel voetbaltrainers: Je wilt iets duidelijk maken aan je groep. Dit kan vooraf aan de oefening maar ook tijdens een stopmoment. Wat je waarschijnlijk merkt is dat sommige spelers alles lekker oppikken en aandachtig luisteren en sommige kijken dwars door je heen en zien alleen het partijspelletje wat achter je gebeurt. Of soms hoor je zinnen als: 'Sorry trainer mijn hoofd is gewoon helemaal vol'. Dit kan te maken hebben met alles wat je al gezegd hebt of er is mogelijk iets in het privé leven wat als lastig ervaren wordt.

Dit alles heeft te maken met het cognitieve belasting theorie. De kern van deze theorie is de capaciteit van ons werkgeheugen. Dit onderdeel van het executieve systeem is verantwoordelijk voor vasthouden van informatie en het ook verwerken naar het lange termijn geheugen. Echter het werkgeheugen heeft een beperkte capaciteit van de hoeveelheid informatie die het kan opslaan en bewerken. Om het vervolgens op te slaan wordt de informatie middels 'schema's in het lange termijn geheugen opgeslagen. Deze schema's zijn neuronenvelden die steeds verder versterkt raken dankzij training en herhaling. Het was de Australische onderwijspsycholoog John Sweller, die bekend werd door het formuleren van een invloedrijke theorie over de cognitieve belasting van het menselijk brein. De Cognitive Load Theory richt zich op het optimaal benutten van de gelimiteerde ruimte in het werkgeheugen. Bekijk hier ook het verhelderende filmpje over de theorie van John Sweller:

Er zijn verschillende lessen die Sweller meegeeft voor opleiders. Een van zijn belangrijkste adviezen is, om iets te leren door het in duidelijke 'brokken' aan te bieden. Als je als trainer/coach spelers te weinig context informatie geeft zal de speler te druk zijn met het probleem en dit kost teveel geheugen om ook ruimte te maken voor het aanleren van de informatie. Dit betekent dus je spelers moet helpen in het voordoen van bijvoorbeeld een opbouwvorm waarbij de tegenstander hoog druk probeert te zetten. Op deze manier hoeven ze tijdens de wedstrijd niet zelf dit 'probleem' op te lossen. Daarnaast zijn er nog meerdere tips uit deze theorie: Aansluiten op de voorkennis, informatie in brokjes aanbieden, duidelijk werken met voorbeelden en zo min mogelijk afleidingen.

Al deze adviezen zijn erop gericht om het werkgeheugen zo min mogelijk te belasten en om zo de juiste informatie naar het lange termijn geheugen te sturen. Echter er kan ook bewust gekozen worden om het werkgeheugen juist enorm te belasten in de oefening. Een geweldige uitleg hoe dit in de praktijk wordt gebracht is door Thomas Ruesink, oud PSV jeugdtrainer:

Thomas geeft een simpele maar een verhelderende uitleg uit waarom het soms verstandig is om spelers juist cognitief te prikkelen. Een ander voorbeeld is naamgenoot Thomas Tuchel, hoofdtrainer van Chelsea. In het volgende twitter draadje wordt dit verhelderend uitgelegd:

Zoals hierboven al kort vermeld heeft het werkgeheugen een beperkte capaciteit. Echter het is net als een elastiek ook op te rekken. Juist door meer opdrachten en cognitieve belasting kan het werkgeheugen zich zelf oprekken waardoor ook meer info opgeslagen en bewerkt kan worden. Dit laatst genoemde is slechts een hypothese, en er bestaat wetenschappelijk nog geen bewijs dat dit binnen voetbal mogelijk is, laat staan daarvoor de geschikte oefenstof. Hopelijk geeft deze blog je in ieder geval meer inzicht wat de Cognitive Load Theory  is met daarin de eerste koppeling met de praktijk.

Bronnen

Clark, R. C., Nguyen, F., & Sweller, J. (2011). Efficiency in learning: Evidence-based guidelines to manage cognitive load. John Wiley & Sons.

Sweller, J. (2011). Cognitive load theory. In Psychology of learning and motivation (Vol. 55, pp. 37-76). Academic Press.

Sweller, J. (1994). Cognitive load theory, learning difficulty, and instructional design. Learning and instruction, 4(4), 295-312.

Fotobron: Screenshot Twitter

De Vergeet Curve
Een simpele oplossing voor ‘Choking’ onder druk!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/