Premortem is een interessante techniek dat elke trainer coach kan gebruiken.. Lees er hier alles over!
Als trainer coach heb je vaak een duidelijke visie en strategie waar je met het team heen wilt. Het gaat dus om een duidelijk plan voor aanvallen, verdedigen en omschakelen. Dit plan is, als het goed is, afgestemd op de kwaliteiten van de groep. Maar is dit plan waterdicht? En wat als tegenstanders toch beter zijn dan dat je vooraf had ingeschat? Om te voorkomen dat je als trainer en groep verrast wordt kan er gekozen worden voor een Premortem. Dit is een techniek dat ontworpen is door Psycholoog Gary Klein. De Premortem is er om voor de start te kijken wat er allemaal mis kan gaan. Veel mensen of teams hebben geen backup plan omdat ze weigeren te overwegen dat er iets verkeerd kan gaan. Hierbij het voorbeeld uit het bedrijfsleven: De CEO roept haar personeel naar de vergaderzaal aan de vooravond van de lancering van een groot nieuw initiatief. Ze lopen naar binnen en nemen plaats rond de tafel. Ze roept de aandacht en begint: "Ik heb slecht nieuws. Het project is spectaculair mislukt. Vertel me wat er is misgegaan?" Wat? maar we zijn nog niet eens begonnen reageerden de werknemers. De CEO dwingt met deze vragen haar werknemers na te denken over de mogelijkheden waar het project kan falen. Met deze kennis kan er een plan B samengesteld worden om zo snel te kunnen schakelen zodra de Worst Case Scenario dan echt uitkomt. Nobel Prijs Daniel Kahneman legt in deze kort video uit wat een Premortem is en wat de voordelen zijn:
Onderzoek uitgevoerd in 1989 door Deborah J. Mitchell van de Wharton School; Jay Russo, van Cornell; en Nancy Pennington, van de Universiteit van Colorado, ontdekten dat een toekomstig inzicht - als je je voorstelt dat een gebeurtenis al heeft plaatsgevonden - het vermogen toekomstige resultaten correct in te schatten met 30% vergroot. Dit maakt een Premortem een geschikte methode om als trainer te gebruiken voor de start van het seizoen of na de winterstop. In de literatuur worden ook goeie tips gegeven hoe je dit het beste kunt doen.Om te beginnen verzamel je het hele team inclusief de begeleiding in een bespreek- of bestuursruimte. De Trainer begint de oefening door iedereen te informeren dat het huidige plan niet werkt. We krijgen geen hoog druk op de tegenstander, we worden continue weggecounterd, we verliezen veel punten, we staan op het puntje van degraderen of we dreigen een promotie / kampioenschap te verliezen. De volgende paar minuten noteren de aanwezigen in de kamer onafhankelijk elke reden die ze kunnen bedenken voor de mislukking - vooral de dingen die ze normaal gesproken niet als potentiële problemen zouden noemen, uit angst voor elkaar.
Vervolgens vraagt de trainer aan elk teamlid om één reden van zijn of haar lijst voor te lezen; iedereen geeft een andere reden aan totdat ze allemaal zijn vastgelegd. Nadat de sessie voorbij is, bekijkt de trainer de lijst en zoekt naar manieren om het plan te versterken. De Premortem is een figuurlijke spiegel die de trainer kan gebruiken om fouten op te sporen. Echter dit vergt wel wat reflectie en soms wat incasseringsvermogen van de trainer. Uiteraard zijn we graag optimistisch over het plan in plaats van pessimistisch. Soms is het wel goed voor wat realisme….
LiteratuurHoliday, R. (2015). The obstacle is the way: The ancient art of turning adversity to advantage. Profile Books.
By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/