3 minutes reading time (551 words)

Exerlights, train je brein doormiddel van gekleurde hesjes..

65

Een tijdje geleden heb ik een blog geschreven over het gebruik van hesjes tijdens de training. Anno 2017 zijn er de 'Exerlights', ook wel de hesjes 2.0. Niet meer een gekleurd shirtje maar een LEDstrip die steeds van kleur kan veranderen.. 

 In veel sporten worden gekleurde hesjes veelvuldig gebruikt om teams duidelijk herkenbaar te maken. Dit is makkelijk voor de spelers als ook voor een coach die duidelijk kan zien wie bij wie hoort. Even een leuk voorbeeld van hoeveel sporters gefocust zijn op een kleur:

 Je ziet in het filmpje Thiago van Bayern München in een wedstrijd tegen Leipzig. Hij wordt aangespeeld en in zijn ooghoeken ziet hij iets roods langs de zijlijn bewegen. Zijn brein ziet deze visuele informatie als een linksback die vrij probeert te lopen in de vrije ruimte. Vervolgens past Thiago de bal precies in looplijn van deze voorspelde linksback. Zodra de bal van zijn voet is ziet hij tot zijn schrik dat het helemaal geen linksback is maar een kerstman op een slee die afgebeeld wordt op de reclame boarding. Gelukkig voor hem staat er een medespeler in de buurt die alsnog de bal kan onderscheppen voordat de bal uitgaat. Dit voorbeeld weerspiegelt het feit dat (prof)voetballers op basis van een kleur genoeg hebben om een beslissing te nemen om de bal wel of niet te passen.

Nu kun je als coach ook gaan trainen zonder hesjes. Hierdoor bouw je een bepaalde moeilijkheidsgraad in. Spelers moeten zich dan echt gaan concentreren op degenen die bij hem in het team zitten. Hierbij gaat het dus om focussen op visuele informatie; van het gezicht tot de lichaamshouding. Daarbij kun je spelers impliciet aanleren om oogcontact te maken. Er worden namelijk veel fouten gemaakt, omdat niet of nauwelijks afstemming is tussen onderlinge spelers. Met even kort oogcontact weet je of een bal gespeeld kan worden. Hier tegenover staat dat een flits van het desbetreffende shirt genoeg kan zijn voor goede steekpass of briljante actie.

Het nieuwe product dat nu verschenen is op de sportmarkt en hier op inspeelt, heet Exerlights. Dit zijn LED stripjes die je als een hesje draagt. Deze LEDjes zijn op afstand te besturen en kunnen ook steeds wisselen van kleur. Even een korte impressie bij AZ:

Het grote voordeel van deze trainingstool is dat je trainingen dynamischer kunt maken. Spelers moeten steeds oriënteren bij wie ze in het team zitten. Doordat het brein zich continu bezig houdt dwing je het visueel motorische systeem om een handelingstaak (basistechnieken) op de automatische piloot te doen. Hierdoor ontwikkel je ongemerkt ook de technische vaardigheden. Doormiddel van een app kunnen verschillende kleuren gekozen worden. Daarnaast kunnen de lichtjes vastgebonden worden aan de doeltjes. Op deze manier kunnen ook andere trainingsvormen bedacht worden.

Exerlights worden al bij verschillende profclubs gebruikt. Onder andere beschikt Hoffenheim ook over deze nieuwe hesjes. Hoofdcoach en tevens de jongste trainer in de Bundesliga probeert samen met zijn Nederlandse Assistent Alfred Schreuder spelers maximaal uit te dagen. Zo vertelt Schreuder in een interview met de NRC: „Net als de spelers de oefening doorhebben, doen we weer wat anders", legt Schreuder uit. „We proberen de spelers in stress-situaties te brengen. Exerlights kan speler zo'n stresssituatie brengen. Persoonlijk heb ik geen ervaring met Exerlights. Toch denk ik dat het een toegevoegde waarde kan zijn om spelers nog meer uitdagen.

Fotobron Exerlights: https://www.exerlights.com/en 

Het Unieke Brein van American Football Players..
404

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/