4 minutes reading time (823 words)

Het Unieke Brein van American Football Players..

66

 In Amerika is al enkele weken een felle discussie gaande over het knielen tijdens het volkslied. Deze protestactie is vooral populair onder American Football spelers. Hoe gaat het met het sportbrein van American Football players?...

De NFL oftwel de National Football League trekt verreweg de meeste bezoekers per wedstrijd in de Verenigde Staten. Even een kleine vergelijking: De Duitse Bundeslige trekt gemiddeld 40.000 tot 45.000 bezoekers per wedstrijd. In Football ligt dit gemiddelde rond de 60.000 toeschouwers. En dan is er in februari altijd de Super Bowl wedstrijd. Dit is de finale tussen de kampioenen van de American Football Conference en National Football Conference. Deze finale is samen met de Champions League het best bekeken sportevenement ter wereld. De dag van de Superbowl wordt vaak officieus beschouwd als een nationale feestdag. De editie van 2015 werd het best bekeken programma ooit in de Verenigde Staten met 114,4 miljoen kijkers. Kortom deze sport vooral in de VS ontzettend populair. Maar nu even terug naar de hoofdvraag wat gebeurt er nu in het brein van deze Atleten? Om je even kort een idee te geven wat American Football precies is:


Zoals je in het filmpje ziet gebeurt er veel in een korte periode. Het team met de meeste punten wint uiteindelijk de wedstrijd die 4 keer een kwartier duurt. Er kan gescoord worden door een Touchdown (Wanneer een speler met de bal in de end zone van de tegenstander kom), fieldgoal (Door de bal vanaf het veld tussen de doelpalen en boven de lat te schieten) en een safety (Wanneer het aanvallende team wordt teruggedrongen in hun eigen end zone en wanneer vervolgens de baldrager getackeld wordt of uit de end zone wordt gedreven). Zoals je ziet gaat het er hard aan toe in een wedstrijd. Het verdedigende team probeert doormiddel van harde tackles de tegenstander te stoppen. Gelukkig dragen de spelers helmen maar of dit zoveel helpt?

Uit onderzoek van Thomas Talavage van de Purdue University blijkt namelijk dat iemand een hersenschudding kan oplopen zonder één enkel duidelijk symptoom te ervaren. Thomas heeft dit onderzocht door sensoren te plaatsen in de helmen van American Football spelers. De klappen die de spelers te verduren krijgen zijn vaak zo hard dat ze een hersenschudding oplopen, alleen dit merken ze zelf vaak niet. Toen de spelers een FmRI-scan kregen, was het trauma echter direct zichtbaar.

Er is ook onderzoek gedaan naar de schade voor het werkgeheugen. De onderzoekers testten het werkgeheugen van American Football players voor het begin van het seizoen en herhaalden dit na afloop ervan. Ze concludeerden dat het werkgeheugen van alle spelers zwakker was geworden en dat zij zich meer moesten inspannen om taken te verrichten die ze aan het begin van het seizoen met minder moeite hadden afgerond. Dit kan op termijn leiden tot een CTE, oftewel Chronic Traumatic Encephalopathy. Dit is een afwijking in de hersenen als gevolg van meerdere hersenschuddingen. CTE veroorzaakt impulsief gedrag, depressie en heel in de verte zelfs dementie. Kortom American Football is niet zonder risico.

Een van de belangrijkste posities binnen een American Football team is de Quarterback. Deze speler staat in het midden van de aanvalsline en heeft ook centrale rol, omdat hij de spelverdeler is. Bij elke aanvalspoging ontvangt hij de bal en moet afhankelijk van de strategie een keuze maken wat hij met de bal doet. Zo is het spel dynamisch en vinden er veel veranderingen plaats waar een quarterback mee moet omgaan. Hierdoor moet hij dan ook snelle keuzes maken. Maar soms moet de gemaakte keuze ook weer geremd worden doordat de situatie alweer veranderd is. Het tegenhouden-uitstellen van impulsen of keuzes wordt ook wel Inhibitie genoemd. Een mooi voorbeeld hoe inhibitie terugkomt tijdens de wedstrijd:


Een goed brein is cruciaal voor een Quarterback. Maar ook elk ander speler moet om kunnen gaan met een dynamische omgeving. Zo zijn er de running backs, deze spelers ontvangen vaak de bal van de quarterback en proberen vervolgens rennend terreinwinst te maken. Hiertegen over staan de linebacks die de runningbacks proberen tegen te houden. Om dit te ontwijken moeten football players snel kunnen reageren en lichtvoetig zijn. Om dit te trainen bestaan er speedladders. Deze tool is speciaal ontwikkeld om lichtvoetiger te worden. Maar word je hier als sporter nu ook echt goed van? Bekijk hier even het volgende filmpje: 


Het filmpje illustreert dat speedladders niet sport specifiek is. Het helpt je om lichtvoetig te worden maar het heeft soms niet het gewenste effect. Zo speelt het brein een cruciale rol in het ontwijken van tackles. Spelers moeten kunnen reageren en anticiperen op de situatie die snel verandert.

Het is dan ook raadzaam om niet alleen speedladders te gebruiken maar vooral kleine partijspelletjes te spelen. Hiernaast zijn er ook verschillende tools beschikbaar om het brein te activeren. Zo beschikt Sportbrein over een Set SMARTGOALS. Deze doeltjes stelt trainers in staat om dynamisch te trainen en zo sporters nog meer uit te dagen. Later meer over American Football en het brein! 

De Fitlighttrainer
Exerlights, train je brein doormiddel van gekleurd...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/