2 minutes reading time (491 words)

Geweldig Gratis Boek met Brein technieken voor in de praktijk.

271

Wekelijks blog ik over het Sportbrein en hoe het zich vertaald in de sportieve context. Maar hoe weet ik nu als trainer deze breineigenschappen te triggeren?  

 Trainers en coaches zijn dagelijks / wekelijks bezig om het menselijk brein rondom het team zo optimaal mogelijk te beïnvloeden. Dit kan zijn een centrale verdediger nog beter laten samenwerken met zijn middenvelders op moment van hoog druk zetten. Maar ook het managen van de staf en eventueel de technische mensen of bestuur van de club. Middels communicatie (verbaal / non-verbaal / bewust / onbewust) probeert de trainer het gedrag positief te sturen richting het beoogde doel. Verschillende blogs gaan vaak dieper in op specifieke breinfuncties die bepaalde invloed hebben op gedrag. Professor Kahneman maakt in zijn succesvolle boek Slow Thinking onderscheid in twee breinelementen. Ten eerste systeem 1, ons onbewuste deel; het geeft een snelle, eerste reactie en vaart op emoties, vuistregels en ervaringen. Het is ook wel ons automatische systeem dat weinig denkkracht kost. Vervolgens heb je systeem 2, ons bewuste en weloverwogen denkwerk.

Systeem 1 en Systeem 2 zijn behoorlijke abstracte begrippen. Job Boersma en Sarah Gagestein verwoorden dit als volgt: De Olifant en de Ruiter. De olifant is ons systeem 1 denken, de ruiter is ons systeem 2. Deze verhelderende metafoor geeft een beter beeld wat de verhouding is tussen ons onbewust en bewust denken. In het dagelijks leven zijn we gewend vaak de ruiter aan te spreken, met logica en inhoud. Echter onze olifant heeft vaak een grotere zeggenschap over ons gedrag. Juist met emoties, verhalen, framing en allerlei andere technieken kun jij de olifant van de andere in een bepaalde richting duwen. Vaak zijn deze technieken eenvoudiger dan je denkt, kijk maar eens naar de titel waarin het woord Gratis is geschreven. Kans is groot dat je onbewust toch de keuze maakt om deze blog even te lezen.

Vele van deze technieken staan beschreven in het boek van Job en Sarah: Harder praten helpt niet. Op basis van actueel sociaal psychologisch onderzoek en nieuwe praktijkinzichten hebben ze zeven praktische strategieën bedacht waarmee je iedereen in elke situatie voor je kunt winnen. De zeven strategieën die ze geformuleerd hebben zijn:

  1. Kijk door de bril van een ander
  2. Gebruik de juiste gesprekstechnieken
  3. Kies het juiste frame
  4. Houd rekening met emotie
  5. Ben je bewust van verschillende Biases.
  6. Geef de luisteraar duwtje in de juiste richting
  7. Breng de beïnvloedingsomgeving in kaart

Het boek is echt een aanrader voor elke trainer / coach die nieuwsgierig is naar gedragsbeïnvloeding. Een alerte lezer kan de vraag stellen of het gezonde beïnvloeding is of manipulatie. UItgaande van de goede intenties van iedereen is het in mijn optiek gezonde beïnvloeding. Het leuke is ook dat je niet alleen leert hoe je het inzet, maar ook hoe je je ertegen verweert. Daarvoor moet je je immers eerst bewust zijn van de verleidingsstrategieën. Het boek is uiteraard te bestellen via Bol.com echter ook Gratis te beluisten op Spotify: 

Hoe herinner jij een wedstrijd?
Grotere voetballers krijgen sneller een vrije trap...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/