4 minutes reading time (777 words)

Het Filmpje van Frenkie De Jong en Motorinhibitie…

148

Vorige week heb ik een filmpje gepubliceerd over Frenkie de Jong en (Motor)inhibitie, waarom deze Video? Lees hier de theorie achter het filmpje..

Inmiddels heb ik verschillende blogs geschreven over de wetenschap en trainbaarheid van (Motor)Inhibitie. Even een korte herhaling voor wie dit voor het eerst leest. De Nederlandse onderzoeker Lot Verburgh heeft wetenschappelijk onderzoek gedaan naar breinfuncties en voetbalprestaties bij jeugdvoetballers op het allerhoogste niveau. Hier heeft ze zich gericht op drie belangrijke onderdelen van het executieve systeem namelijk: Motor Inhibitie, Aandacht en het Visuele Werkgeheugen. Het tegenhouden-uitstellen van impulsen of keuzes wordt ook wel Inhibitie genoemd. De resultaten uit het onderzoek zijn wisselend en een significante verschil is gevonden op 'motor inhibitie'. Verburgh zegt hierover tegen Sportknowhowxl: "Toptalenten zijn met name beter in staat hun motoriek snel aan te passen. Dat kan van cruciale betekenis zijn. Als er plotseling toch een speler van de tegenpartij opduikt, moet je anders bewegen en denken als eerder gedacht".

In verschillende presentaties en workshops laat ik vaak het filmpje van een kicker in het American Football zien. Hij krijgt de bal toegeworpen en wil de bal ver weg schieten. Maar juist op dat moment komt vanuit een hoek een speler naar hem toe, die ervoor duikt. Schiet de kicker, raakt hij waarschijnlijk de tegenstander en leidt zijn ploeg balverlies. Hij haalt de bal achter zijn rug langs, waardoor de tegenstander in het luchtledige duikt. (Zie hieronder):

Maar hoe komt dit nu voor in het voetbal en is het ook te trainen? Allereerst was ik op zoek naar een goed voorbeeld in het voetbal. Na de transfer van Frenkie de Jong naar Barcelona verschenen er vele compilaties over hem.Een ervan was van Ajaxtv, waar ik direct enthousiast van werd. Vele acties waren vergelijkbaar met de American Football player en ik dacht direct aan (Motor)inhibitie. Omdat ik nog niet veel eerder zo vergelijkbare video's ben tegen gekomen was dit ook een trigger om het te delen. Een leuk Fragment was van een drukzettende aanvaller. Hoe later de ene verdediger (in dit geval Frenkie die zich laat uitzakken) de bal naar de andere speelt (dus hoe dichter bij de aanvaller), des te groter de kans dat je hem ook echt uitspeelt. Dit voorbeeld is ook verschenen in de Voetbaltrainer over Sportbrein. Mocht je dat artikel niet gelezen hebben, klik dan hier. Het bovenstaande heb ik ook verwerkt in het onderstaande filmpje:

Maar hoe is dit vervolgens te trainen in de praktijk? Het gaat om het uitstellen van keuzes aan de bal. Een leuke regel is bijvoorbeeld verplicht twee keer raken. In een spelsituatie is het soms handig om de bal in een keer door te spelen, om zo het tempo te verhogen. Echter op het moment dat je de bal verplicht twee keer moet raken zullen keuzes om de bal een keer door te spelen geremd moeten worden. Dit kan in rondo's, partij of positiespellen. Hierop kunnen nog variaties op toegepast worden als de eerste persoon mag max 2 keer raken, de volgende is vrij. Het gaat bij deze variatie ook om Cognitieve flexibiliteit, wat volgens Bjoern Krenn en zijn collega's belangrijk is voor team sporters. Echter ik begrijp de kritiek op dit soort regels ook wel aangezien je deze regels ook niet hoeft toe te passen in de 'echte' wedstrijd.

Dagelijks train ik voetballers met SMARTGOALS, deze (Motor)Inhibitie probeer ik zo goed mogelijk te trainen. Het is de uitdaging om spelers de gemaakte keuzes of impulsen te laten tegenhouden of uitstellen. Een belangrijke test waarop ik mijn oefeningen heb gebaseerd is de Strooptest. Lees even de volgende woorden: Rood, Blauw, Oranje. Niet zo moeilijk lijkt me? Maar lees eens de kleuren van de volgende woorden: Groen, Geel, Paars. Waarschijnlijk ging dit een stuk lastiger? Deze test is ontwikkeld om tegenstrijdige reacties op te roepen. Op deze manier gaat het echt om het onderdrukken van dat automatisme. In de onderstaande oefening dribbelen ze door het eerste poortje vervolgens verschiet de kleur, tegelijkertijd houd ik een kleur omhoog, blauw of oranje. Zien ze oranje moeten ze door blauw, zien ze blauw moeten ze door oranje dribbelen. Deze Stroop variant dwingt spelers de keuzen / impulsen te laten uitstellen.

Natuurlijk is het bovenstaande niet heilig. Ik heb geprobeerd de wetenschap te koppelen aan de praktijk. (Motor)Inhibitie wordt gedurende training en wedstrijd veelvuldig gebruikt. Er zijn tal van andere situaties te bedenken waarbij dit voorkomt. Daarnaast zijn er vele trainingsvormen waarbij deze breinfunctie impliciet getraind wordt. Echter de filmpjes van Frenkie de Jong, die zo in staat is zijn motoriek snel aan te passen, ben ik nog niet eerder tegen gekomen. Het filmpje gemist of nog een keer kijken?
Het effect van Positivisme op het brein!
Onderzoek naar Werkgeheugen training en Profvoetba...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/