4 minutes reading time (711 words)

Het effect van Positivisme op het brein!

149

Coaches, spelers en natuurlijk supporters zijn verbaal vaak nadrukkelijk aanwezig tijdens trainingen en wedstrijden. Soms op een positieve of negatieve manier, maar wat is het effect op het brein?

Dagelijks dealen wij als mensen met ongeveer 30 000 verschillende gedachten per dag. Sommige zijn positief, sommige negatief. In het boek de Social Intelligence van Daniel Goleman wordt het effect van positivisme beschreven op het brein. Zo legt Goleman uit dat positieve emoties gelinkt worden aan prefrontale activiteiten in de hersenen. Dit gebied is o.a verantwoordelijk voor creativiteit, cognitieve flexibiliteit en informatieverwerking. Als we in een positieve stemming zijn wordt dit in de hersenen ook gelinkt aan het behalen van een lange termijndoel.

Een ander interessant onderzoek uit het boek van Goleman is hoe leiders van bedrijven communiceren. Zo zijn er verschillende experimenten uitgevoerd over positieve en negatieve communicatie. De emotionele toon van de boodschap heeft vaak een grotere impact dan de boodschap zelf. Zo kan negatieve feedback die op een warme manier wordt gebracht alsnog een positief gevoel opwekken. Anderzijds als er goed nieuws op een negatieve manier wordt verteld houden werknemers er een slecht gevoel er op na. Daarnaast zijn werknemers eerder geneigd om negatief nieuws langer te onthouden dan de positieve berichten. Dit komt doordat angst de grootste motivator is voor gedrag. Dit was vroeger een heel noodzakelijk en handig mechanisme. Omdat er overal beren of andere gevaarlijke dieren liepen en we dus vaak niet veilig waren, was het 'slim' om vaak bang te zijn. Bij negatieve feedback is ons brein ook druk met het dealen van 'stress' in plaats van verbetering en leren. Een leuke nuance die ik tegenkwam van Marcial Losada een organisatie psycholoog: "No doubt, we can't avoid all negative moments, but adding enough positive ones to offset those that trouble us can make us happier and more productive.". Negatieve momenten zijn niet te voorkomen, maar probeer er soms wat positieve eraan toe te voegen, dit maakt ons blijer en meer productievier.

Een leuk voorbeeld van positivisme in een Sport specifieke situatie is een fragment uit de serie van Brain games dat uitgezonden wordt door National Geographic. In dit fragment worden twee mensen gevraagd om een basketbal door de ring heen te gooien. Op de achtergrond is er publiek aanwezig, die op instructie verschillend reageren voordat het schot genomen wordt. Zie hier wat er gebeurt..

Zoals je kunt zien is er een grotere kans om raak te gooien als mensen positivisme uitstralen. Dit door verbaal iemand aan te moedigen. Op deze manier gaat de persoon mee in deze positivisme en is de kans groter dat het schot raak is. Dit voorbeeld zien we wekelijks terug trainers, medespeler of supporters die individuele spelers proberen aan te moedigen. Echter op een grote schaal gebeurt dit ook: neem bijvoorbeeld stadions vol publiek die hun team naar de overwinning proberen heen te schreeuwen. Naderhand wordt dit ook aangegeven als erg helpvol. Neem bijvoorbeeld Mark van Bommel voor de camera van Veronica: "Het belangrijkste is dat het publiek ons geholpen heeft na de 1-2. Dat voelde je in het stadion. Ze deden er alles aan om ons er bovenop te krijgen", aldus Van Bommel.

Natuurlijk zijn hier ook weer uitzonderingen op de regels, want als je deze theorie goed leest zal veel negatieve uitstraling voor slechtere prestaties moeten zorgen. Denk bijvoorbeeld op het uitfluiten van de tegenstander. Dit zal ongetwijfeld invloed hebben bij sommige spelers, echter andere worden er alleen maar gemotiveerder van. Neem bijvoorbeeld Klaas Jan Huntelaar, spits van Ajax die graag in de 'vijandige' Kuip speelt: "De hele Kuip trilt dan van de haat. Die haat of tegenstand geeft extra motivatie. Dat is het mooie aan die wedstrijd, je voelt direct de beladenheid. Ik vind het juist mooi, het geeft extra energie", zegt Huntelaar in gesprek met Ajax.nl.

Zoals je hierboven leest is positivisme erg belangrijk in coaching. Een belangrijk aspect uit het bovenstaande verhaal is dat de emotionele toon van de boodschap heeft vaak een grotere impact heeft dan de boodschap zelf. Dus op welke toon coach je spelers? Doe je dit onbewust negatief of positief? Daarnaast is het ook goed om te onthouden dat negativiteit er simpelweg bij hoort, we leven nou eenmaal niet in een wereld waar alles goed en positief is. Maar als coach of supporter heb je wel invloed op het toevoegen beetje positivisme! 

Dit is de Relatie tussen Cognitieve functies en Vo...
Het Filmpje van Frenkie De Jong en Motorinhibitieā€¦

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/