4 minutes reading time (751 words)

Het Laatste Nieuws uit ‘Breinland’

107

In de afgelopen periode is er weer genoeg gebeurd in het werkveld van sport en het brein. Lees hier alles over de nieuwste ontwikkelingen met o.a AZ, Deliberate play, SMARTGOALS en de 'Dag van de Intelligentie'...  

 AZ en Neurolympics

Op 11 april 2017 kwam de NOS met het nieuwsbericht over de breintest van AZ. Samen met PSV is AZ voorloper in het gebruik van cognitieve metingen. Talenten krijgen naast alle voetbaltesten ook een cognitieve test. Het programma NeurOlympics maakt een breinprofiel doormiddel van games die gespeeld worden op de tablet of PC. Met dit 'breinprofiel' kunnen profclubs zien waar de specifieke kwaliteiten van de speler liggen. Deze samenwerking was toen nog in de onderzoekende sfeer. Vorige week hebben beide partijen besloten om zich officieel aan elkaar te binden. Eric Castrien, de eigenaar van BrainFirst, legt op AZ.nl uit hoe de samenwerking destijds begonnen is: "In 2012 begon deze samenwerking met een onderzoek naar de vraag of breinfuncties mede bepalend zijn voor de prestaties op een voetbalveld. Inmiddels zijn we erachter dat dit het geval is, dat topvoetballers binnen de lijnen hoogbegaafd gedrag vertonen. We hebben naast topspelers op Champions League-niveau ook honderden jeugdspelers – waarvan sommigen inmiddels in het eerste van AZ spelen – jarenlang gevolgd en kunnen nu de conclusie trekken dat deze methode waardevolle prestatie-informatie oplevert."

Klik hier voor meer informatie over AZ en Brainfirst

Deliberte Play Kaarten!

Voor het E-book is Sportbrein opzoek gegaan naar praktijkervaringen uit het werkveld. Professionals die dagelijks bezig zijn met het stimuleren van het Sportbrein. Zo sprak Sportbrein met Bas van Baar, jeugdtrainer van NEC en groot voorstander van differentieel leren. In zijn training gebruikt Bas verschillende opdracht kaarten voor zijn spelers. Bas geeft aan: "Deze opdrachtkaarten stuurt hun gedrag, spelers moeten zelf gaan nadenken over keuzes. Het resultaat is dat speler goed kunnen analyseren hoe de tegenstander speelt en dat ze hier ook oplossingen voor hebben. In het moderne voetbal is het dan ook achterhaald om één vast spelsysteem te spelen. Spelers moeten dan ook initiatief en verantwoordelijkheid nemen waar de wedstrijd om vraagt. Deze kaartjes helpen dan ook om spelers zelf te laten nadenken over de situatie".

Bas van Baar en het Trainersmagazine hebben deze kaarten geprofessionaliseerd en zijn nu ook verkrijgbaar voor elke trainer coach! Klik hier voor meer info!

Het hele interview Lezen of de Podcast beluisteren? Klik hier en Download Gratis het E-book.

SMARTGOALS heeft nieuwe clubs gestrikt!

Sportbrein werkt veelvuldig met SMARTGOALS, de doeltjes met daarop LED lichtjes. Deze unieke doeltjes worden geproduceerd in Eindhoven. Steeds meer clubs beginnen de voordelen in te zien van deze nieuwe tool. Wekelijks worden deze doeltjes ook gebruikt voor de Sportbrein trainingen. Zoals hier bij de jeugd van De Graafschap: (Klik hier als het filmpje niet verschijnt)

Afgelopen zomer zijn er weer nieuwe clubs bijgekomen die de Smartgoals gaan gebruiken. Excelsior uit Rotterdam is een van deze clubs. Sportbrein heeft is in afgelopen weken veelvuldig bij de Rotterdamse Eredivisionist geweest om te praten over SMARTGOALS en breintraining. Deze gesprekken hebben ertoe geleid dat ze wekelijks de tool gebruiken om spelers beter te maken. Hier kom ik later in een blog nog op terug. Naast Excelsior gaan ook NAC Breda en Fenerbahce de SMARTGOALS gebruiken. De club uit Turkije staat sinds dit seizoen onder leiding van Phillip Cocu, de voormalig coach van PSV. ''Hoe snel kunnen jullie de SMARTGOALS leveren? We willen ze zo snel mogelijk!'' Dat waren de woorden die Philip Cocu tegen SMARTGOALS sprak binnen twee weken na zijn aankomst bij zijn nieuwe club Fenerbahçe. Na ermee gewerkt te hebben bij PSV Eindhoven heeft hij nu de SMARTGOALS ook geïntroduceerd in Turkije.

Sportbrein op dag van de Intelligentie!

Op vrijdag 28 september zal het jaarlijkse congres 'Dag van Intelligentie' van Pearson Academy plaats vinden. Onder leiding van dagvoorzitter Bram Bakker wordt er vanuit verschillende invalshoeken naar intelligentie gekeken. Sportbrein is onderdeel van een Deelsessie die deelnemers kunnen bezoeken. Tijdens de deelsessie wordt er een koppeling gemaakt tussen de wetenschap en de praktijk. Dus hoe kan de kennis inzetbaar maken voor coaches? Kortom deze deelsessie is voor iedereen die interesse heeft in Sport en het Brein!

Voor meer informatie klik hier.

Al meer dan 500+ downloads voor het E-book!

Het Gratis Ebook 'Winnen door het Sportbrein' is inmiddels al meer dan 500 keer gedownload! Top dat zoveel mensen geïnteresseerd zijn in het Brein en Sport. Nog niet gelezen? Ontdek nog meer over het Brein en Sport en laat je verwonderen in de wereld van sporten, cognitie, gerichte trainingen, Smartgoals, Deliberate Play en meer! 

Klik hier voor het Gratis E-Book "Winnen door het Sportbrein"!!!

De Gelderlander:'Timo Kleinhesselink laat lichtjes...
Train het Brein met een Adaptaball

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/