3 minutes reading time (531 words)

Het wetenschappelijk voordeel van teamsporten voor kinderen!

269

Lees hier alles over het onderzoek dat aangeeft dat kinderen meer baat hebben bij teamsporten in plaats van individuele sporten.

Dat sporten gezond is voor kinderen en volwassen is een feit. Niet alleen voor lichamelijke processen maar uiteraard ook voor ons brein of, zoals onderzoekers ook wel zeggen, geestelijke gezondheid. De wetenschappelijke studies die dit bevestigen zijn er te veel om te citeren. Sporten is echter een breed begrip, want er zijn veel fysieke activiteiten die te beoefenen zijn in een spelvorm. In deze blog wordt het onderscheid gemaakt tussen teamsporten (Voetbal, Basketbal of Hockey) en individuele sporten (Tennis, Turnen of Golf). Matt Hofmann en zijn collega's aan de California State University, VS hebben een grootschalig onderzoek uitgevoerd naar de geestelijke gezondheid van kinderen die individueel of in teamverband sporten.

Eerdere studies suggereren dat deelname van kinderen en jongeren aan georganiseerde sporten kan helpen om psychische problemen te voorkomen. Zoals vaker in wetenschap zijn er ook onderzoekers die deze stelling tegenspreken. Om een goed beeld te krijgen hebben Hoffman en zijn collega's de gegevens van sporten, gewoontes en mentale gezondheid van 11235 kinderen in de leeftijd van 9 tot 13 jaar geanalyseerd. Ouders en voogden rapporteerden over verschillende aspecten van de mentale gezondheid van kinderen door een formulier in te vullen dat bekend staat als de Child Behavior Checklist. De onderzoekers zijn vervolgens gaan zoeken naar verbanden tussen de geestelijke gezondheid en de sportgewoonte van kinderen. Uiteraard zijn er ook andere factoren die van invloed kunnen zijn zoals het gezinsinkomen en de fysieke fitheid. Deze factoren zijn meegenomen in de resultaten en conclusies.

In lijn met de verwachtingen van de onderzoekers, toonde de analyse aan dat kinderen die betrokken zijn bij teamsporten minder kans hadden op signalen als angst, depressie, terugtrekking, sociale problemen en aandachtsproblemen. Dit was uiteraard ook de verwachting voor kinderen die betrokken zijn bij individuele sporten. Echter dit was niet geheel het geval, kinderen die uitsluitend individuele sporten beoefenden hadden geestelijk meer gezondheidsproblemen dan degenen die helemaal niet sporten. Uit de data analyse bleek ook dat deelname aan zowel team- als individuele sporten voor meisjes geassocieerd wordt met een lagere kans op regelovertredend gedrag dan niet sporten.

De conclusie wordt mooi door een van de auteurs in NeuroScienceNews samengevat: „Kinderen en adolescenten die uitsluitend teamsporten beoefenden, zoals basketbal of voetbal, hadden minder psychische problemen dan degenen die niet aan georganiseerde sporten deelnamen. Maar tot onze verbazing hadden jongeren die alleen aan individuele sporten deelnamen, zoals gymnastiek of tennis, meer psychische problemen dan jongeren die niet aan georganiseerde sporten deden."Echter geven de onderzoekers, zoals bij vele wetenschappelijke artikelen, de aanbeveling dat longitudinale observaties nodig zijn om eventuele causale verbanden tussen sportdeelname en geestelijke gezondheid te onderzoeken. Zoals de onderzoekers omschrijven is het van belang dat trainers en coaches van individuele sporten goed oog hebben voor de geestelijke gezondheid van het kind. Wat dit inhoudt wordt niet door de onderzoekers benoemd. Dit onderzoek is wel een eye opener voor de trainer coaches om de kinderen goed in de gaten te houden!

Bronnen:

https://neurosciencenews.com/team-sports-child-mental-health-20720/


"Associations between organized sport participation and mental health difficulties: Data from over 11,000 US children and adolescents" by Matt D. Hoffmann et al. PLOS ONE

Grotere voetballers krijgen sneller een vrije trap...
Het aanleren volgens het Spreidingseffect

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/