3 minutes reading time (556 words)

Het aanleren volgens het Spreidingseffect

268

Wanneer blijft informatie het best onthouden in ons geheugen? Lees hier alles over het spreidingseffect.

Torkel Klingberg geeft in zijn boek het lerend brein een leuk voorbeeld hoe ons geheugen precies werkt. De meeste van ons stellen het geheugen graag voor als een foto die we in een doosje bewaren en op het juiste moment weer tevoorschijn halen. Volgens Klingberg is het meer een beeld van 'tekenen in het zand': Een beeld dat niet specifiek op het origineel lijkt en voortdurend onderhevig is aan de tand des tijds.Dit past helemaal in het verhaal de 'vergeetcurve' die omschreven is door onderzoeker Ebbinghaus. Volgens zijn onderzoek vergeten mensen 80% van informatie binnen enkele dagen, als er geen herhaling plastsvindt. Juist deze herhaling is cruciaal om de vergeetcurve minder steil naar beneden te laten lopen. Wetenschappers kwamen vervolgens met de term de spacing effect, oftewel het spreidingseffect om informatie maximaal te op te slaan.

De Amerikaanse Psycholoog Anders Bjorken en zijn onderzoekscollega's stellen dan ook dat de eerste herhaling vlak na de eerste kennismaking snel moet plaatsvinden, waarna de tijd tussen iedere herhaling geleidelijk wordt vergroot. Een optimaal moment voor een herhaling is wanneer we nog ongeveer 90% van de informatie hebben onthouden. Dit klinkt allemaal nog lekker vaag, want wanneer is dit precies? Deze vraag werd beantwoord door een andere onderzoeker genaamd Anders Bjork. In de jaren zeventig namen 700 personen deel aan zijn onderzoek naar het spreidingseffect. Bjork kwam tot de ontdekking dat tijdsintervallen van 1-4-10 dagen tussen herhalingsbeurten beter werkte dan 5-5-5 dagen. Vervolgens is deze kennis ook weer gebruikt in een computerprogramma Supermemo. De Pool Piotr Wozniak is bedenker van dit programma dat voortvloeide uit de frustratie dat hij zijn leerdoelen niet snel genoeg bereikte. Piotr bedacht een computerprogramma waar hij kon invoeren wat hij geleerd had en wanneer. Supermemo berekent vervolgens wanneer het tijd is om die stof te herhalen en hem ook te herinneren als het zover is.

In het boek het Lerend Brein noemt Torkel Klingberg het spreidingseffect een van de meeste genegeerde psychologische ontdekkingen van de twintigste eeuw. Hij stelt dan ook dat scholen en universiteiten het kennisniveau significant kunnen laten stijgen zonder dat daarvoor een grotere tijdsinspanning vereist is. Onderzoek en wetenschap komen volgens Klingberg met verschillende praktische implicaties zoals, de het Supermemo programma. Vele van de bovenstaande theorieën gaan over het herhalen van kennis, bijvoorbeeld Engelse woorden leren. Echter in complexe, vaak sportieve situaties, zijn letterlijke herhalingen vaak erg lastig. Julian Nagelsman verwoordt dit in het interview met de Correspondent erg mooi:"Als een ploeg goed is, heet het vaak dat de spelers elkaar 'automatisch' vinden. Die automatismen creëer je door het inslijpen van patronen via constante herhaling. Maar, zo waarschuwt Nagelsmann, het inslijpen van patronen vormt een risico. Geen wedstrijd is immers hetzelfde. Het gevaar is dat je iets gaat doen omdat je het nu eenmaal hebt getraind, en niet omdat het de passende oplossing voor een probleem is.".

Met deze blog heb ik slechts het begrip spreidingseffect willen aangegeven en dat de juiste herhaling van cruciaal belang is. Echter wat nu de beste herhaling strategie is om bijvoorbeeld de opbouw in te slijpen durf ik niet te zeggen. Hierover bestaan vele verschillende visies en meningen die allemaal een kern van waarheid bevatten, echter de keuze is aan jezelf welke volgens jou het beste werkt in je eigen context.. 

Het wetenschappelijk voordeel van teamsporten voor...
Dit is de wetenschappelijke reden voor Voetbalsucc...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/