4 minutes reading time (840 words)

Hoe ons Brein functioneert in een groep / team (Ingroup Bias)..

153

Wij mensen hebben een sterk voorkeur voor onze eigen 'groep' en zijn vaak negatief naar andere groepen. Dit 'natuurlijk' proces wordt ook wel omschreven als Ingroup Bias.  

Vitesse won enkele jaren geleden de KNVB-beker en werd het jaar erop in de eerste ronde uitgeschakeld door de amateurs van AVV Swift. De zaterdag hoofdklasser wist na strafschoppen de eredivisionist uit te schakelen. Dit was natuurlijk een geweldige stunt, iets wat niet wekelijks gebeurt. Maar hoe kan zoiets gebeuren? Onderschatting aan de kant van Vitesse is een belangrijke factor. Echter AVV Swift heeft er alles aan gedaan om deze prestatie te leveren. Het 'wij' tegen de 'profs', oftwel Ingroup Biasses.

In group / out group oftewel in de groep – uit de groep is een begrip dat veelal gebruik wordt in de psychologie. Met 'in groep 'wordt bedoeld met welke groep een persoon zich identificeert. De Uit-groep is juist het tegenovergestelde namelijk waarmee iemand zich niet identificeert.Deze groepen zijn heel verschillend en kan gaan over cultuur, geslacht, club, team, geaardheid, religie, woonplaats, bedrijf, enzovoort. Benieuwd naar de oorsprong van dit begrip? Bekijk de video voor meer uitleg.

Het 'wij tegen hun' is een proces waarvan we denken dat het is aangeleerd, althans dat is vaak het idee. Echter het is toch anders, bekijk het onderstaande filmpje maar eens:

Ook geschrokken? Ik wel een beetje. 87% van de zeer jonge kinderen zijn al negatief tegenover de 'ander'. Negatief is misschien nog licht uitgedrukt, aangezien de volgende stelling in het fragment opgeworpen wordt: "Haat is niet aangeleerd maar aangeboren" en "In hoeverre is racisme een onderdeel van menselijkheid". Kortom deze video heeft me wel even aan het denken gezet. Maar wat is nu het effect op het brein? Pascal Molenberghts en Winnifred R. Louis zijn onderzoekers aan de Universiteit van Melbourne en hebben een wetenschappelijke studie geschreven naar Ingroup Bias en het brein.  

Bovenstaand is het resultaat van een fMRI studie naar hoe informatie verwerkt wordt in de hersenen. Participanten kregen verschillende fragmenten te zien met daarin een inspirerende boodschap. Plaatje A is van personen die de boodschap hoorde van een In group leider. Dit kan dus een leider zijn van groep waarbij de persoon zich verbonden voelt. Vervolgens kregen de participanten dezelfde speech te zien van een outgroup leider. Het resultaat is dat er geen activiteit gemeten wordt als het gaat om inspiratie (Plaatje B). In plaats van inspiratie, worden de hersengebieden geactiveerd als het gaat om niet-inspiratie. Even een concreet voorbeeld: Geert Wilders is erg inspirerend zijn voor zijn eigen aanhang (Ingroup). Echter deze boodschap zal niet als inspirerend ervaren worden als de boodschap op het partijcongres van D66 of Groen Links zal vertellen.

Ingroup Biasses komt natuurlijk ook op grote schaal voor. Neem bijvoorbeeld supporters groepen van voetbalclubs. De haat richting (Outgroup) een andere club of supportersgroepen is soms zo extreem dat geweld geen uitzondering meer is. Ook hier zijn onderzoeken na gedaan. Een aantal supporters kregen een video te zien waarbij eigen aanhang fysiek aangevallen werd. Deze supporters lieten kenmerken van empathie zien. Vervolgens werd er andere video laten zien waarbij supporters van de rivaal aangevallen werd. Empathie maakte plaats voor plezier en vermaak, want ja het is van de tegenpartij.

Er zijn verschillende basis principes die omschreven worden voor Ingroup Biasses. Deze principes komen uit het onderzoek van Oscar Vilarroya (2018):

Maar hoe wordt een ingroup / outgroup nu gevormd? Misschien een goed voorbeeld om het bovenstaande schema even toe te lichten is aan de hand van de nieuwe Joker film. Deze populaire film draait sinds kort in de bioscopen en krijgt zeer goeie recensies. Joker gaat over Arthur, die veel mentale problemen heeft. Door bezuinigingen kan hij geen therapie of medicijnen meer betalen. Dit komt doordat de arme onderklasse van Gotham onder de duim wordt gehouden door de rijken. Hierdoor verliest hij zijn plek in de samenleving en zodra hij door een duistere daad een groep volgelingen krijgt heeft hij gevoel dat hij ergens bij hoort (Empathy). Deze groep maakt vervolgens gebruik van het clowns imago (Perception). Door het extreme verschil in de samenleving (Mentalising) ontstaat er strijd tussen de Joker en aanhang tegen de gevestigde orde. Deze clowns ontwikkelen een cultuur (Moral Sensitivity) van geweld, dat voldoening (Reward System) haalt om tegen deze gevestigde orde te strijden. De film nog niet gezien? Bekijk hieronder de trailer.  

Als sportcoach / trainer is het de kunst om een ingroup bias te creëren binnen het team. Een "Wij" gevoel creëren is dan misschien een van de belangrijkste tips. Als we het bovenstaande schema gebruiken kun je denken aan perception. Welke lichaamshouding stralen we uit als we op het veld staan? Maar ook reward system versterkt het Wij gevoel. Denk hierbij aan het met z'n allen juichen bij een doelpunt of winstpartij. Kortom er zijn al vele goeie manieren om een ingroup bias te creëren binnen het team. Snel meer hoe je dit ook kunt gebruiken in besprekingen..

Bron:

Molenberghs Pascal, Louis Winnifred R.

Front. Psychol., 01 October 2018 | https://doi.org/10.3389/fpsyg.2018.01868

7 'Brein' tips voor een bespreking rondom de wedst...
Gamification, een Trigger voor het brein..

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/