3 minutes reading time (688 words)

ACT (Acceptatie & Commitment Therapy), de Methode voor meer Cognitieve Flexibiliteit..

124

In de wetenschap wordt er veel gesproken over beslissingssnelheid en het snel kunnen schakelen. Eigenlijk hebben we het dan over Cognitieve Flexibiliteit. Acceptatie en Commitment Therapie is een 'nieuwe' vorm om sporters Cognitief flexibeler te maken.

'Het komt wel goed', 'Stel je toch niet zo aan', 'Koppie omhoog, volgende week weer een nieuwe kans' of 'iedereen maakt fouten' zijn uitspraken om de 'pijn' die sommige sporters ervaren te bestrijden. Deze pijnlijke gedachten zijn vaak het gevolg van fouten die gemaakt worden in wedstrijden of trainingen. Maar het kan ook zijn door verwachtingen van trainers, media of publiek dat spelers gedachten als hinderlijk of pijnlijk ervaren. Acceptatie en Commitment Therapie (ACT) doet niet aan 'positief denken'.Alleen maar positief denken en daardoor zeggen dat problemen niet bestaan, dan los je je problemen, die vaak terugkerend zijn, niet op. En dus help je sporters het beste door problemen te herkennen en niet direct op zoek te gaan naar een oplossing. 

ACT is in de jaren 90 ontwikkeld in de USA door professor Steven C. Hayes, Dr. Kelly Wilson & Dr. Kirk Strosahl. Na hun basisboek in 1999 is het onderzoek naar ACT sterk toegenomen. Er zijn reeds meer dan 100 onderzoeken gedaan naar ACT. In 2010 heeft ACT dan ook de evidence-based status ontvangen van de Amerikaanse overheid (NREPP). ACT is tevens door de internationale psychologen vereniging (APA) erkend als Research Supported Treatment voor onder andere Chronische Pijn, Depressie, verschillende Angststoornissen en Psychose.

Controle is misschien wel het sleutelwoord in de ACT-therapie. Het leven zit vol pieken en dalen, en het is onvermijdelijk dat negatieve gedachten een keer voorbij komen. Het gevaar is dat wij mensen geneigd zijn controle proberen uit te oefenen op deze gedachten. Dit vertaalt zich in het verbloemen van de negatieve gedachten of er een positieve draai aan te geven. Echter hoe harder je probeert te verzetten tegen negatieve gedachten, hoe sterker ze vaak terugkomen. Een metafoor die vaak gebruikt wordt is het onderwater duwen van een strandbal. Het kost je veel moeite om de bal onder water te krijgen, na een paar seconden springt deze bal vaak weer op. ACT probeert mensen uit hun hoofd te halen, door gedachten te verdraaien. Denk bijvoorbeeld eens aan de laatste keer dat je een heel zuur snoepje hebt gegeten, en hoe dat snoepje in je mond, over je tong en langs je kiezen gleed. Voel je het zuur al in je kaken? Net echt, toch? Dit is precies wat er gebeurd is met sommige woorden in jouw hoofd. Woorden als 'paniek' en spreuken als 'Dat kan ik toch niet' voelen daardoor heel echt. Binnen ACT ligt de focus op het vergroten van de psychologische flexibiliteit. Hierdoor zijn cliënten / sporters in staat om hun aandacht te richten op dingen die ze werkelijk belangrijk vinden in het leven. Het vechten tegen omstandigheden gaat namelijk ten koste van een vitaal en waardevol leven. Bekijk het onderstaande filmpje maar eens, die geeft een mooie weergave van hoe negatieve gedachtes keuzes kunnen beïnvloeden.. 

Zelf heb ik een driedaagse ACT-cursus gevolgd aan de High Performance Academy van Sportpsycholoog Kelly Dekker. Een geweldige aanrader voor elke sportcoach / sportliefhebber die ook geïnteresseerd is in Sportpsychologie en Cognitieve flexibiliteit. Zo is ze kortgeleden geïnterviewd door 'De Voetbaltrainer': "Veel trainers overschatten hoe ge­makkelijk gedachten te veranderen zijn en hoeveel invloed die gedachten hebben op prestaties. Ze zijn vaak op zoek naar controle, en denken: als een speler maar genoeg zelfvertrouwen heeft, dan presteert hij goed. Maar er is nog nooit een medaille uitgedeeld voor degene met het hoogste zelfvertrouwen. Uiteindelijk draait het om wat je doet op het veld. Prestaties zijn geen gevolg van gedachten, maar van handelingen". Haar volgen? Dat kan via: @KellyDekker_

Voetbal is een erg dynamische sport. Geen situatie is hetzelfde, de omstandigheden wisselen in een rap tempo. Trainers proberen zoveel mogelijk elementen te beinvloeden. Maar uiteindelijk zijn de spelers verantwoordelijk voor de uitvoering. Cognitieve flexibiliteit is misschien wel het sleutelwoord als het gaat om de steeds wisselende situaties. In mijn volgende Monsterblog ga ik een koppeling maken tussen de snel wisselende gedachtes van spelers / coaches en de 'Chaos' die er veelal is in het veld. 

Dynamische Trainen? Bekijk hier de nieuwste traini...
Coördinatie verbeteren? Kies voor Muziekles, dit v...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/