2 minutes reading time (484 words)

Angst deel 1

72

Wie kent het niet, trainers/coaches die je op televisie of internet ziet schreeuwen tegen de spelers. Vloeken en tekeer gaan alsof ze alles fout doen, of wat ze anders moeten doen.. Zelf ben ik ook een voetbaltrainer en denk dan dat tekeer gaan tegen een groep of individu niet de juiste benadering is. Spelers moeten zelf ervaren en gaan nadenken over hun fouten, dit hoef je ze mijns inziens niet 10 keer te vertellen. Maar…. misschien is het nog niet zo slecht om spelers soms iets harder aan te pakken, het antwoord schuilt in het werkgeheugen... 

Frank de Boer die 'tekeer' gaat tijdens de wedstrijd tegen NEC. 

 Om sport specifieke bewegingen aan te leren is het soms het beste om het werkgeheugen uit te schakelen. Uit onderzoek blijkt dat angst een methode is om het werkgeheugen op de reserve bank te zetten. Dit is eigenlijk wel logisch te verklaren, neem bijvoorbeeld een gevaarlijke leeuw. Op het moment dat die leeuw op je af komt rennen is je eerste instinct 'rennen' en dan ga je niet eerst een minuut nadenken over je opties. Er komen twee actie hormonen vrij in de hersenen namelijk Adrenaline en Cortisol. Deze hormonen zorgen ervoor dat je bloed sneller gaat stromen en dat het bloedsuikergehalte omhoog gaat. Cortisol zorgt voor de energie terwijl Adrenaline het lichaam sterker maakt. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat hoe hoger het gehalte Adrenaline en Cortisol des te minder het werkgeheugen gaat werken. Zo zijn er expirimenten gedaan waarbij ze proefpersonen aan allerlei stressvolle situaties hebben blootgesteld en vonden, dat hoe angstiger deze personen waren, des te minder goed je na kunt denken. Hierdoor kun je sport specifieke bewegingen aanleren zonder erbij na te denken. 


Een coach kan dus een situatie creëren waarin spelers een gezonde 'angst' voelen. Dit kan door een persoon kritisch te benaderen en misschien confronterend te wijzen op de fouten. Hierdoor kan de speler zich angstig voelen waardoor er Adrenaline en Cortisol vrijkomt en het werkgeheugen uitgeschakeld wordt.
Misschien een ander voorbeeld, er bestaan automatische balschieters in tennis of in voetbal. Deze machines schieten een bal weg met een bepaalde snelheid, een aanrader zal dan ook zijn om regelmatige de snelheid langzaam op te voeren. En dit ook nadrukkelijk te melden. Hierdoor kan er een bepaalde angst ontstaan waardoor er meer op het gevoel gereageerd gaat worden.

Zelf ben ik actief voetbalcoach en ik denk dat angst wel te gebruiken is, toch moet je heel goed oppassen wat je zegt en tegen wie je wat zegt. Want als je teveel angst creëert zal geen een speler meer risico's durven te nemen. Dit gaat ook ten koste van je spel en de individuele ontwikkeling van de speler. Het is dus erg belangrijk als coach om te weten wat de belastbaarheid van je speler is als het gaat om angst creëren. Misschien is het 'gespeelde' kwaad worden van Frank de Boer dan nog toch ergens goed voor… 

Werkgeheugen ontwijken (C-M-C lus)
Loughborough Soccer Passing Test

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/