3 minutes reading time (625 words)

Concentratie tijdens de topsportopleiding

51

Topsporter worden is voor veel kinderen een droom. Dit is echter niet voor iedereen weggelegd en slechts een enkelen talenten krijgen de kans via een topsportopleiding. Alleen kunnen deze kinderen de concentratie en focus vasthouden gedurende het opleidingstraject??
(Dit artikel is ook te lezen op www.goudenkansen.eu, de blog over talent & sport) 

 De opleiding tot topsporters is echter een zwaar traject. Uiteraard zijn ze dagelijks bezig met hun passie, alleen ze moeten vaak vroeg op om naar school te gaan. Na school moet er getraind worden, en 's avonds direct aan het huiswerk. Daarbij komt dat bij veel sporten de volgende regel geldt; presteer je niet op school dan kom je niet meer in aanmerking voor de opleiding tot topsporter. Hierdoor moet je niet alleen geconcentreerd op school zijn maar ook tijdens trainen en 's avonds bij het huiswerk. Het geheim van zit mogelijk in een goed werkend werkgeheugen, iets waar ik in dit artikel dieper op in wil gaan.

Iedereen beschikt over een werkgeheugen dat onderdeel is van het executieve systeem. Het werkgeheugen wordt vaak vergeleken als de 'dirigent' van je brein. Het kunnen vasthouden van informatie en het be- en verwerken van deze informatie gedurende een korte periode is de belangrijkste taak van het werkgeheugen. Dit hebben we nodig voor het onthouden van instructies over wat nog gedaan moet worden, rekenen, lezen en onthouden wat je net gelezen hebt, problemen oplossen, plannen, organiseren en structuur brengen in het dagelijks leven (Alloway, 2014). Er is onderzoek gedaan naar werkgeheugenproblemen bij leerlingen. Nu blijkt dat leerlingen bij wie een werkgeheugenprobleem objectief is vastgesteld, leraren dit vaak aanduiden als aandachtsproblemen (Gathercole et al., 2006). Er is ook bewijs gevonden voor het samengaan van een lage werkgeheugencapaciteit en dromerig gedrag (Kane et al., 2007). Talenten met een zwak werkgeheugen kunnen hierdoor moeite krijgen met school, training of huiswerk. Met als gevolg dat de droom om topsporter te worden in duigen kan vallen.

Tegenwoordig worden we overspoeld met prikkels, dit is in de laatste tien jaar verdubbeld. Denk hierbij aan mobiele telefoons (Social media, whats app, ez) maar ook tv kijken of gamen. Deze ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat het stimulus gestuurde aandachtsysteem steeds vaker wordt aangesproken en kinderen steeds minder leren om hun aandacht zelf bewust te richten. Het gevolg is dat werkgeheugen 'lui' wordt en dat je sneller afgeleid bent en dat je concentratie en focus verliest (Klingberg, 2009).

Het werkgeheugen is ook heel goed trainbaar en je kunt het vergelijken met een elastiek. Een elastiek kun je uitrekken, hoe groot of klein deze misschien ook is. Zo zijn er verschillend onlinetrainers beschikbaar om het werkgeheugen te trainen. Doormiddel van adaptieve 'spelletjes' kan het werkgeheugen getraind worden. Enkele voorbeelden van spelletjes zijn; patronen onthouden en cijfers keren. Een verbeterd werkgeheugen krijg je niet met één training. Trainen betekent hard werken, en dat geldt voor cognitief trainen ook. Vaak staat er een protocol van vier a vijf weken voor, waarbij minimaal drie keer per week getraind moet worden voor 30 tot 50 minuten per dag. Hierbij is individuele begeleiding en coaching cruciaal voor het slagen van de training.

Doorzettingsvermogen en motivatie is natuurlijk een belangrijke factor of deze sporters het wel of niet gaan halen. Met een goedwerkend werkgeheugen zal waarschijnlijk de concentratie toenemen, waardoor het gemakkelijker wordt om je aandacht langer vast te houden tijdens school, trainen en huiswerk. Misschien verwoord ik het nu allemaal wel erg simpel van; 'talenten ga je werkgeheugen trainen en de rest komt vanzelf'. Dit is echter niet wat ik bedoel, het is raadzaam voor talenten die moeite hebben met concentratie en focus om het werkgeheugen te laten onderzoeken en eventueel te trainen. Zodat de droom alsnog werkelijkheid kan worden

Ben je benieuwd naar de kwaliteit van je eigen werkgeheugen? Klik hier voor een aantal kleine testjes.

Skateboarden
Houd je Kop erbij

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/