2 minutes reading time (320 words)

Cristiano Ronaldo

74

De BBC heeft een documentaire gemaakt over Cristiano Ronaldo, in dit programma wordt bij Ronaldo onderzoek gedaan naar zijn buitengewone voetbalkwaliteiten. Zo wordt zijn schotkracht, snelheid, wendbaarheid en techniek gemeten. De onderzoekers zijn ook benieuwd of Ronaldo de bal kan inschatten op het moment dat hij een voorzet krijgt in het donker, wat betekent dat hij dus de locatie van de bal moet inschatten. Kortom hij moet zijn executieve systeem inschakelen...

 In het programma wordt aangegeven dat Ronaldo door zijn ervaringen niet of nauwelijks 'na hoeft te denken' over zijn keuzes tijdens de wedstrijd. Dit betekent dat hij over fantastische executieve functies moet beschikken. Ronaldo moet tijdens het onderzoek vanuit een voorzet zien te scoren. Dit lijkt nog niet zo moeilijk, maar op het moment dat de voorzet wordt gegeven gaat het licht uit. Ronaldo moet dus inschatten waar de bal terecht gaat komen om te kunnen scoren. Onderzoekers laten ook een 'amateur' voetballer de test uitvoeren… Wie presteert het beste?

Kijk vanaf de 19e minuut: (https://www.youtube.com/watch?v=4achmhzLNoY&t=19m)

Maar wat gebeurt er nu? Hoe weet Ronaldo nu de plek waar de bal gaat komen? Het antwoord ligt in het Executieve Systeem. Op het moment dat de voorzet gegeven wordt krijgt Ronaldo informatie door via z'n ogen. Hij ziet in een fractie van een seconden de snelheid en richting van de bal. Deze informatie wordt in zijn hersenen in het visueel-ruimtelijk werkgeheugen vastgehouden en be-verwerkt in een inschatting waar de bal gaat komen. Via zenuwbanen raast de informatie naar het Cerebellum, dit is het coördinatiecentrum van de hersenen. Hier worden de bewegingen van de spieren 'geprogrammeerd'. Het laatste station is de motorische cortex die de spieren aanstuurt.

Zowel Ronaldo als de amateurvoetballer maken gebruik van het executieve systeem. Doordat Ronaldo extreem veel ervaring heeft kan hij nauwkeuriger de berekening maken dan de amateurvoetballer.

Zo zijn er nog meer voorbeelden te benoemen over sporters die het executieve systeem gebruiken tijdens sport specifieke situaties.

Hier later meer over.. 

Intelligym
De Cognitieve kwaliteiten van Max Verstappen

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/