6 minutes reading time (1147 words)

De Cognitieve kwaliteiten van Max Verstappen

33

Samen met mij hebben veel mensen de onwaarschijnlijke inhaalrace van Max Verstappen in Brazilië gezien. Wie het niet live gezien heeft zal maandagochtend het ongetwijfeld op Facebook voorbij hebben zien komen. Persoonlijk heb ik de race met veel bewondering zitten kijken en heb mij constant afgevraagd wat er nu in de hersenen gebeurt van Max? In dit artikel probeer ik deze vraag te beantwoorden doormiddel van commentaar, wetenschap, video's van de race en de analyse van experts. 

Zondagmiddag 17:00 is het tijd voor Max Verstappen in de Race van Brazilië. Als ik naar de TV kijk lijkt het wel of ik door het raam van de woonkamer kijk.. namelijk herfstachtig en regen, niet zoveel als in Brazilië maar toch. Dit zal Max toch bekend voor moeten komen was mijn eerste gedachte. De race begint dan ook behoorlijk saai, rondje na rondje achter de Savety-car. Dan begint eindelijk de race. Soms laat de regie beelden zien uit de auto's. Dus het beeld wat de coureurs zien? Zie hier het beeld vanuit de auto van Rosberg net nadat hij ingehaald is door Verstappen. 

e commentator vertelt er dan ook nog eens bij dat de camera nog een beter beeld heeft dan de coureur die achter het stuur zit.. Dit betekent dus dat de hersenen op volle toeren moeten draaien om het maximale uit de situatie halen. Dan komt het neer op het executieve systeem in de hersenen. In dit geval moet Rosberg de beperkte visuele informatie verwerken tot een zo effectief mogelijke strategie. Dit betekent dat hij een inschatting moet maken waar hij zich bevindt en waar heeft hij het meeste grip? Kortom het werkgeheugen draait op volle toeren in deze situatie.

Maar goed.. even weer terug naar Max Verstappen, tegen deze tijd heeft hij Rosberg al ingehaald en rijdt op de tweede plaats dan gebeurt eigenlijk het volgende: 

 Max rijdt met volle snelheid door de bocht en begint te spinnen maar hij weet de auto toch op de baan te houden. Daarbij weet hij ook nog eens voor Rosberg te blijven. Tom Coronel zegt het volgende erover tegen nu.nl:

"Hoe hij de vangrail daar ontweek, was bijzonder om te zien", zegt Coronel.

"Je gaat met meer dan 200 kilometer per uur dwars richting de vangrail. Om de wagen dan weer recht te zetten, is ongelooflijk, geen andere coureur was dit gelukt. Ik ben autocoureur, ik had in dezelfde situatie mijn auto total loss gereden."

Dit betekent dus dat Max Verstappen in minder dan een seconde moet reageren. Wetenschappelijk gezien zal hij hier niet zijn executieve functies voor gebruikt hebben. Max gebruikte hiervoor zijn C-M-C lus. Oftewel informatie die binnenkomt vanuit de zintuigen worden direct verwerkt in het cerebellum (het coördinatiecentrum van onze hersenen). Vervolgens stuurt het cerebellum de beslissing naar de motorische cortex die z'n spieren activeert. Max zegt het volgende over zijn handeling tegen Ziggo Sports:

"Als eerste heb ik vol op de rem getrapt, dat de auto in ieder geval niet naar binnen schiet en op een gegeven moment krijg je de voorkant terug en laat je de rem los en dan draait ie zich mooi terug".

Vanuit eerdere ervaringen heeft hij geleerd dat hij op de bovenstaande manier moet reageren. Dit zit er dus 'ingebakken' waardoor hij deze keuze maakt.

Maar dan komt de crash van Raikonen waardoor de Race stilgelegd wordt. De auto's komen terug in de pitstraat tot ze weer het groene licht krijgen om verder te racen. Maar is dit wel zo voordelig voor de coureurs? Tijdens racen zijn ze voor 100% procent geconcentreerd en deze focus moet vastgehouden worden vooral in zulke regenachtige omstandigheden. Het werkgeheugen is o.a verantwoordelijk voor deze concentratie. Maar in deze tussenpauze kunnen coureurs afgeleid raken door hetgeen wat er om hun heen gebeurt. Dit kan nadelige gevolgen hebben op het moment dat ze weer moeten gaan racen. Het executieve systeem, met onder andere het werkgeheugen, is de dirigent die ervoor zorgt dat de focus niet afdwaalt en dat de focus weer 100% is als er weer ingestapt wordt voor het vervolg van de Race. Dit gebeurt dan ook zodra de wedstrijdleiding het weer verantwoord genoeg vindt om te racen. Helaas kan Max niet lang genieten van zijn plek 2. Door een gok met de banden en het verslechterde weer viel hij terug naar de 16e plek. Vervolgens gebeurt, volgens vele het onmogelijke, namelijk hij weet binnen een tijdsbestek van ruim 10 ronden meer dan 10 plekken te stijgen.

"Het is niet zo dat andere coureurs bang waren door het weer", stelt Coronel. "Formule 1-coureurs zitten altijd op hun limiet, ze zijn niet voorzichtig."

"De inhaalslag had echt te maken met de kwaliteit van Verstappen. Hij kent geen angst, zijn lat ligt een heel stuk hoger dan bij andere coureurs", zegt Tom Coronel tegen Nu.nl over de inhaalacties van Max Verstappen.

Door zijn 'ervaring' lijkt het erop dat Max Verstappen het rijden volledig onder controle heeft. Gas geven, schakelen, de baan kennen, ondanks het slechte weer, het zit volledig in z'n systeem.

"Je leert hier in Nederland al heel jong in de regen te rijden, omdat je hier op die leeftijd niet op regenbanden mag rijden. Daardoor heeft Max een rijstijl gecreëerd waarbij hij constant op zoek is naar de plek met de meeste grip en was hij supersnel." (Giedo van der Garde, Nu.nl)

Max hoeft dus niet z'n executieve functies te gebruiken wat voor andere coureurs misschien noodzakelijk is. Nee, hij gebruikt z'n executieve functies om een strategie te formuleren om andere coureurs te slim af te zijn. Het geheim schuilt hem in kijkgedrag en een goede voorbereidingen volgens Jos Verstappen (Ziggo, 2016). Dit bevestigd Jan Lammers ook tegenover Pauw, Max is continue bezig geweest om de baan te verkennen tijdens de Savety-car. Dus waar heeft hij grip en waar niet, iets wat zijn werkgeheugen later gebruikt tijdens zijn inhaalstrategie.

Misschien kun je het vergelijken met de wereldvoetballer Messi. Hij denkt niet na over hoe en waar de bal is. Nee hij heeft z'n cognitie volledig ter beschikking om te bedenken welke actie hij gaat doen. Terwijl andere voetballers al moeite hebben om de bal onder controle te houden. Als ik interviews van Max Verstappen lees of luister valt mij eigenlijk één ding echt op. De passie voor het Racen. Hij zegt bijvoorbeeld tegen de BBC; 'zodra ik thuis kom ga ik eerste drie uur nonstop achter de racesimulator zitten spelen, puur omdat ik het gewoon leuk vindt'. Dit in combinatie met talent zorgt ervoor dat racen zo in zijn systeem zit dat hij niet of nauwelijks hoeft 'na te denken' over bewegingen. Hierdoor heeft hij z'n executieve systeem, met o.a. zijn werkgeheugen, volledig beschikbaar voor beslissingen en concentratie tijdens het racen. En niet te vergeten dat ons Nederlands talent pas negentien jaar is, we kunnen nog lang genoeg van hem en zijn uistekende cognitie genieten!

"Die pentium 19-processor in z'n hoofd is gewoon tien keer sneller dan die van alle anderen".
(Cornonel, De Gelderlander)

Cristiano Ronaldo
Ren voor je cognitie

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://sportbrein.com/